PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222658
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Filmu jeszcze nie widziałem ale mam zamiar obejrzeć. Ciekawi mnie co znaczy tytuł i czy ma coś
wspólnego z treścią filmu?

ocenił(a) film na 9
Adam92ea

Czy już obejrzałeś ten film? Pytanie nadal aktualne?

ThePanB

Jeszcze nie obejżałem, więc jak najbardziej akualne. :)

ocenił(a) film na 9
Adam92ea

Jeżeli chodzi o mechaniczną pomarańczę, to w filmie takiego urządzenia nie zobaczysz, ani nic co mogłoby ją przypominać.
Jaki ma związek z filmem, tego do końca nie wiem, a raczej nie jestem w stanie Ci wyjaśnić. Film jest na tyle wielopłaszczyznowy, że widz sam może interpretować go na niepowtarzalny i oryginalny sposób; wszystko zależy od Twoich osobistych przeżyć, światopoglądu czy wyznawanych zasad moralnych. W tym tkwi atut tego filmu. Możesz albo zrazić się do tej produkcji, jeżeli "uznajesz" jedynie hollywoodzki styl narracji albo oglądać z zaciekawieniem i wysnuć własne wnioski.
Ja nie chcę w żadnym kierunku Twojego umysłu kierować podczas filmu. Sam wybierasz ścieżkę interpretacji. Tytuł może być dla jednego zniechęcający, ale nie oceniamy książki po okładce.
Miłego seansu.

ocenił(a) film na 10
Adam92ea

Mechaniczna pomarańcza.. mechaniczny człowiek, pod kontrolą.. teoretycznie :D

ocenił(a) film na 8
Adam92ea

W filmie nie jest to wyjaśnione, ale w książce chodziło mniej więcej o to, że dobry człowiek jest słodki jak pomarańcza, a Alex zmuszony do dobroci stawał się mechaniczną pomarańczą.

Adam92ea

Autor książki - Burgess znał język malajski, w którym 'Orang' znaczy człowiek - zastosował grę słów i tak mechaniczny(w oryginale clockwork - nakręcany) człowiek stał się miechaniczną pomarańczą.
Jest to wszystko bardzo dokładnie wyjaśnione w przypisach do książki Mechaniczna Pomarańcza (wydawnictwa Vis-a-Vis Etiuda).