Mgła

The Fog
2005
5,0 25 tys. ocen
5,0 10 1 24790
3,0 9 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Świetny film..i rewelacyjna muzyka. A jak czytam zamieszczone tutaj opinie to az mi się niedobrze robi i zastanawiam się czy jest jakikolwiek sens zaglądania tutaj...Gdybym sugerował sie ocenami na tym portalu to nie obejrzał bym wielu dobrych filmów min. "Zejście"

ocenił(a) film na 1
Amiga600

Jeśli uważasz, że ten film jest świetny, to chyba nie widziałeś dobrych filmów. Rewelacyjna muzyka? Phi - dobre sobie. Trzeba usłyszeć muzykę do "Mgły" Carpentera, aby przekonac się, czym jest dobra muzyka. I wszystko. Wszystko, co miał oryginał - więc i aktorstwo wyśmienite, napięcie, klimat, scenografię, postacie, z którymi można się utożsamić, wiarygodność itd. - tak naprawdę, to tutaj raczej trudno to znaleźć, a nawet bardzo trudno. I dziwię Ci się, jak możesz widzieć w tym filmie cokolwiek dobrego. Ty chyba nie znasz się na prawdziwym kinie.

Shiloh

Prawdziwe kino..hmm dla każdego to co innego jest dobre..kwestia gustu. A co ja uważam za dobre kino?? wymieńmy chociaż Pulp Fiction, Ukryty Wymiar, Cube, Requiem Dla Snu, Obcy 2, Zejście, Amelia, Dzien Świra, Nic Śmiesznego..to perełki obok których nie da się przejśc obojętnie. Film powinien relaksolwac..i rzadko sie zdarza by jakiś film był dla mnie stratą czasu..tyak jak większośc tu wypisuje. Chociaż..ostatnim filmem na którym nspoglądałem tylko na zegarek był "Ja wam pokaże"

Amiga600

Nie chce Cie jechac, ale skoro uwazasz ze Dzien Swira, i Zejscie to dobre filmy - to tylko moge wspolczuc. Dzien Swira byl poprostu dla mnie za glupi a zejscie nudne i brak mi slow...

Amiga600

ty chyba człowieku jestes nienormalny jesli myslisz ze ten film jest swietny? na jakim ty swiecie zyjesz? boszzzzzzz co za ludzie...nie wypowiadaj sie lepiej bo bzdury wygadujesz...przeciez ten film to taka dawka kiczu jakiej dawno nie malem okazji ogladac...zamiast sie bac to sie smialem...i co w tym takiego swietnego?

Thorgal_2

Ty jesteś nienormalny skoro nie wiesz że o gustach sie nie dyskutuje:))) Jedni wolą zime a inni lato..wiec zachowaj swoje zbędne komentarze dla siebie. A Ty co wolisz? smerfy czy gumisie???

Amiga600

Mi się ten film średnio podoba, ale zgadzam się z założycielem postu gdybym zwracała uwagę na opinię innych nie obejrzałabybym wiele dobrych filmów. I się jego nie czepiajcie. Wszyscy myślą że mają jak najlepszy gust, a to nie jest prawda! Każdy ma inny i pogódźcie się z tym! Krytykujcie go dalej a on i tak nie zmieni zadania!!!!! Pozdrawiam założyciela posu:)

sonusia

Dzieki Sonusia za poparcie:-)
p.s
Jesli nie widziałaś filmu "Zejście" to gorąco polecam...

Amiga600

Dzięki na pewną obejżę, jeszcze raz pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 3
sonusia

"zamiast sie bac to sie smialem"

Czyli czerpałeś z tego filmu jakieś emocje - śmiech.

Nie widziałem filmu ale na pewno nie będę się sugerował oceną na FW.

opoz

Film niespójny, chaotyczny i nielogiczny nawet w sensie zagadkowym (bo takim zapewne miał być). Aktorstwo bardzo słabe, momentami przeciętne. Wiele scen jest nienaturalnie zagranych np. kiedy młody chłopiec wbiega do domu jego babcia od razu zamyka za nim drzwi. Stoi przy nich pomimo, że jego przybiegnięcie jedt nieoczekiwane. Natomiast ona zachowuje się jakby już wiedziała, że czai się niebezpieczeństwo. Jednak od razu nieświadoma pyta go: co się stało!? Jest jeszcze wiele nielogicznych i odbiegających od rzeczywistości (pomijając tajemniczy charakter filmu) zachowań samych ludzi. Słowo "świetny" nie jest związane z tym filmem w żaden z możliwych sposobów.

użytkownik usunięty
andriy

no i to jest konkretna wypowiedź, którą popieram prawie w 100 %. brak logiki, chaos, sztuczne aktorstwo i przede wszystkim nuda. czekałem na ten film z pewną nadzieją na dobry i ciekawy horror. tymczasem zmuszony byłem obejrzeć jedenez najgorszych filmów w moim życiu (a było ich naprawdę sporo). aktorstwo jest tu naprawdę żenujące, wstyd mi było momentami patrzeć na poczynania głównych bohaterów. szczególnie na blond lalunie, której gra aktorska to naprawdę koszmar. czekałem aż ją w końcu ktoś ubije, ale jakoś się nie doczekałem :) "Mgła" z 2005, można chyba powiedzieć, że jest profanacją tytułu z 1980 Carpentera... co nie ?

a gusta filmowe faktycznie każdy ma inne i o tym nie powinno się dyskutować, ale są jednak filmy, które wykraczają poza pewną granicę bzdury i głupoty i wtedy nie powinno mówić się o guście, ale o chorobie główki :)

...się czepiacie:-) tak naprawdę w każdym filmie można doszukac sie bugów, ale czy na tym to powinno polegac? chyba nie..

Amiga600

Musze przyznac ze mi ten film sie nie spodobal jako horror. Nie uwazam go za starszny, ale moze mialam zbyt duze oczekiwania po oryginalnej "Mgle" Carpetntera, ktora mnie swego czasu przerazila. Tutaj przede wszystkim nie podobal mi sie brak klimatu i zakonczenie, ktore bylo conajmniej dziwaczne.
Rozumiem jednak ze kazdy ma prawo do swojego zdania, a Tobie Martin moge polecic (o ile nie widziales) oryginalna wersje, bo jesli ta Ci sie spodobala, to Carpenterowska spodoba Ci sie na pewno!

użytkownik usunięty
Amiga600

no masz rację, że w każdym , nawet najwybitniejszym filmie da się do czegoś przyczepić i znaleźć jakieś niedociągnięcia... ale "mgła" 2005 jest jak jeden wielki bug :) ogromna pomyłka :)

ocenił(a) film na 3
opoz

Kto wstawi ten film na jedną półkę z horrorami, ten nie wie, co to jest horror. Oglądając go wyczekiwałem z napięciem.... na moment, w którym jakieś napięcie wystąpi. I tak ujrzałem napisy końcowe :/ Generalnie nie polecam, no chyba, że ktoś chce oglądnąć "niewiadomo-co". Pozdro!

Amiga600

Ok, o gustach się nie dyskutuje, ale o autorze tego posta wiem jedno, nie ma gustu, a raczej ma tylko ze oparty o nowe horrory, nie znający klasyki. Mamy teraz odrodzenie horrorów w kinach, ale tak naprawde niewiele z nich jest wartych obejrzenia. mgła się do nich zalicza. Ale nie tylko ona, wymienię tytuły: Dom woskowych ciał, House of 1000 corpses,Klątwa( praktycznie pomysł powielony i oparty na Ring, dlatego jest taki słaby) i paręinnych. Pomimo tego że horrory przeżywają w kinach drugąmłodosć są robione haotycznie, nieliniowo, bezsensownie, brak w nich częśto napięcia, spójnej fabuły, o muzyce i grze aktorów nie wspomnę. Dobry horror jest teraz rzadkością.A ciebie naprawdę odsyłam do klasyki horrorów typu: Hellraiser, the beyond, seria o żywych trupach, Koszmar z ulicy wiązów i wielu innych, wtedy zoabczysz na czym polega prawdziwy horror i to jak dobry moze być.Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 2
nAzGuL22

Zgadzam się z każdym słowem NaZguLa. Kiedyś robiono naprawdę dobre horrory, nie to co teraz ... A co do "Mgły", to po prostu nie mam słów - zupełnie nie przemyślany obraz, absolutnie nie zasługujący na miano horroru. Dawno już nie widzałem tak niewiarygodnie nudnego i irytującego filmu.

ocenił(a) film na 3
Amiga600

Zgadzam się co do "Zejścia" - b.dobry horror! Co do "Mgły" to była lepsza ta sprzed 26 lat !

Robson_77

Ten film nie był świetny, a śmieszny. Czekam na naprawdę straszny horror!

lovelka_16

martin@... ten film mógł ci się podobać ale ja mam starą werjse na DvD i mnie bardziej wciągneła. Jeśli chcesz ooglądnąc straszny horror to np. Egzorcysta , Psychoza (Psychol to remake więc też) jeszcze może Schutter-Widmo i The Grudge-Klątwa (The Grudge-Klątwa tylko w kinie bo jak oglądałem go na DvD to już tak nie straszył) na nowej wersji byłem w kinie i nazwał bym to Thrillerem Psychologicznym z nutką Horroru.

ocenił(a) film na 6
Cadaver

no cóż... jedyne co mi się w tym filmie podobało - ładne widoczki,nie chodzi mi tu o Nicka;)hehe , krajobraz tej wyspy fajniutki , tylko on był w tym filmie mroczny...