7,6 152 tys. ocen
7,6 10 1 151763
6,5 47 krytyków
Miasto gniewu
powrót do forum filmu Miasto gniewu

to co mnie najbardziej ucieszyło to nagroda za najlepszy film roku 2005 wielki film i Oscar na którego czekałem do Końca
TAK!!TAK!!TAK!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!

gazdus_2

Taaa... To nieco dziwne, gdy nagrodę za najlepszy film 2005 roku otrzymał film z roku 2004... Nie uważacie?

Castorp

Dla mnie Bomba... Gratuluje!!! jestem zdecydowanie na TAK

ocenił(a) film na 4
Izek_fajny_jest

Ogólnie to padacznie. Jestem całkowicie zawiedziona decyzją Akademii.

ocenił(a) film na 10
Castorp

film wyprodukowano w 2004, ale pojawil sie dla widzow w 2005

ocenił(a) film na 7
gazdus_2

Cieszy mnie bardzo ten Oscar chciałem aby otrzymało go właśnie Miasto gniewu lub ewentualnie Monachium, które nie dostało żadnego Oscara:/

gazdus_2

Cóż...jest to dla mnie dość niemałe zaskoczenie, ale w sumie zawsze jest tak, że wygrywa film nie będący oskarowym faworytem.

ocenił(a) film na 9
Bialym007

ja osobiscie mam mieszane uczucia. trzeba przyznac ze Miasto Gniewu to bardzo dobry film ale nie mozna powiedziec ze byl to najlepszy film roku...

ocenił(a) film na 10
_myslicielka_

tzn. chyba Ty nie możesz tego powiedzieć...Dla mnie jeżeli chodzi o anglojęzyczne, które widziałem w roku ubiegłym - był zdecydowanie.

ocenił(a) film na 10
mreku

Jestem szczęśliwy! Ten film o wiele bardziej zasługiwał na Oscara niż Tajemnica Brokeback Mountain. Szkoda tylko, że w polskich kinach przeszedł zupełnie bez echa...

ocenił(a) film na 8
gazdus_2

ja rowniez sie ciesze, wg mnie film bardzo dobry

ocenił(a) film na 8
kosinda

3 oskary? Tak, ciesze sie bo to cudowny film.

ocenił(a) film na 8
kosinda

3 oskary? Tak, ciesze sie bo to cudowny film.

bla_bla

Bardzo się ciesze, to fantastyczny film i aż nie mogę uwierzyć :). Jak najbardziej zasługiwał na Oscara za film!

gazdus_2

Nie widziałem "Tajemnica ..." w przeciwieństwie do "Crash". Film mi się podobał i to nawet bardzo, ale czy aż tak żeby zasłużyć na oskarka ...

gazdus_2

A ja uwazam, ze zasluzyl na te za scenariusz i za montaz, ale NIE ZA FILM. :(

ocenił(a) film na 5
Davus

ja jestem bardzo zawiedzony - wygrał film, który nie skłania do refleksji i bardzo wybiórczo ukazuje problem rasizmu - brak próby zadawania pytań o przyczyny tego zjawiska - przedstawianie wszystkich czarnych jako złych, wszystkich białych też jako złych... Czemu to miało służyć?
Nietrudno było oprzeć się wrażeniu że był to film, który w dość dziwny sposób potraktował sprawę rasizmu koncentrując się tylko na ukazaniu różnic i polaryzowaniu skrajnych zachować. Nic poza tym... A przemiana policjanta, który jednego dnia znieważa murzynkę, a następnego ją ratuje - to chyba jedyney głębszy aspekt w tym filmie, ale taka przemiana to nic wielkiego, a widywałem o wiele lepiej pokazane (choćby w Monsters Ball).

Bzyku

Jakich złych... Chodzi o to, że właśnie tacy "tolerancyjni krzykacze", którzy niby walczyli z rasizmem, w efekcie okazywali się zwyczajnymi hipokrytami, a ci, którzy uważani byli za ostatnich bydlaków, pokazywali kawał męstwa. Dla mnie to film o tym, jak wiele obłudy kryje się często w "poprawnych politycznie postawach". Przypomnij sobie tą uprzejmą , wyzywaną przez Matta Dillona czarnoskórą sekretarkę, która gdy ma stłuczkę z azjatyckim kierowca, pierwsze co mówi to: "zamknij mordę jak nie umiesz mówić po amerykańsku".
Brak tu komentarza, są obrazy, które jednak bardzo wyraźnie przemawiają.

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Po cichu liczyłem choć na jednego oscara, bardzo się cieszę że zdobył aż 3.

laki

na serio dobry film. Nie banalny. pokazuje jak życie ludzi z różnych srdowis, kręgów się przeplata. w sumie jak codzienność kazdego z nas.

Brunetka_3

W tym roku akademii bylo naprawde ciężko wybrac najlepszy film. Ja bym mial trudności przy wyborze jednego filmu z posrod takich kandydatów (chodzi mi glownie o "Brockeback Mountain" " Miasto gniewu" i "Good night and good luck" a slyszalem tez ze "Capote" jest bardzo dobry). Aczkolwiek moim cichym faworytem byl "Good night and good luck" i wielka szkoda ze niedostal tej statuetki

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Mi to odpowiada ;) Choć było parę innych dobrych filmów, to jednak "Crash" był moim faworytem i naprawdę się cieszę, że dostał tę nagrodę.

użytkownik usunięty
piotrkrajewski23

zmartwiło mnie wyjątkowo subiektywne podejscie do sprawy ludzi z tvp, ktorzy bez przerwy krytykowali akademie, za to ze nie wybrali "tajemnice..." ktore bylo ich zdecydowanym faworytem, mowili ze crash nie zasluguje na nagrode etc, a estem przekonany ze polowa tych ludzi nie widziala tego filmu, cojwyzej kiedys cos o nim uslyszeli. Chyba Nawet pojawilo sie u jednego z gosci zdanie: "a oczym on jest".

jestem strasznie zadowolony z rezultatu. Nie wierzylem ze wygra w kategorii najlepszy film... a jednak udalo sie :) czuje niedosyt po przegranej w walce o najlepszą piosenke, bo utwor bird york'u bardziej mi sie podobal niz "it's hard out of the pimp" czy jakos tak... ale ogolnie zajebiscie :D

gazdus_2

DOKŁADNIE !!!!! NAJLEPSZY FILM, statuetka przyznana jak najbrdziej właściwie, całą noc modliłąm się o takie zakończenie, ta ostatnia nagroda zrekompensowała mi te 5 godzin ogładania ;) YEEEEEEEEEAH ;)

ocenił(a) film na 8
aDa_

Bardzo się cieszę, że ten film dostał Oskara !! :) Co prawda jak go oglądałam to na samym począdku trochę się wynudziłam ale końcówka była świetna !!!!!

ocenił(a) film na 7
Potepiona

No właśnie , ten film nie odkrywa nieczego nowego jest wiele innych , lepszych poruszających tą tematykę. Wg mnie na Oscara nie zasługuje

Costradeus

Nie za najlepszy film... wszyscy myśleli, że to Brokeback Mountain zdobędzie tą nagrodę. Przyznam, że to nie byl przyjemny szok :/

ocenił(a) film na 8
Reeze

przynam szczeże że Oscar powinien uderzyć po 4 czwarty i zorbić wielki Crash za nute z filmu ale poprostu rozwaliło mnie to że wygrł kawałek"trudne życie alfonsa":|:|:|

Widze każdy ma odmienne zdanie każdemu podoba sie co innego .
Ale jak to powiedzieli że każdy film z wielkiej 5 to było by zasłuzone zwycięstwo.Miasto Gniewu jest niesamowite i troche śmiesza mnie komętarze typu że "nie skłąniaja do reflekcji":|:|:| Może jednak trzeba napisac tak jak to ktoś wyżej napisał nalezy ogladnać film żeby go ocenic a nie sugerowac sie tylko dlatego że wszyscy wokół robia jeden wielki HUK dotyczacy jakiegoś filmu:):):)
Crash (chyba w sierpniu) wszedł do naszych kin i jak niepostrzezenie sie pojawil tak szybko zniknął a szkoda...

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Jestem bardzo szczęśliwy że "CRASH" dostal oskara w kategorii najlepszy film , chociaż jestem troszkę zawiedziony faktem że Terrence Howard nie dostał oskara za rolę pierwszoplanową w "Hustle & Flow":(
Pozdrawiam !!