7,6 152 tys. ocen
7,6 10 1 151765
6,5 47 krytyków
Miasto gniewu
powrót do forum filmu Miasto gniewu

Bardzo dobry film. Skusilem sie go wkoncu obejrzec po Oskarach. Chcialem sprawdzic czy jest az tak dobry... jest! :) Warto kupic go na dvd, warto obejrzec kilka razy. Film wzbudza emocje... chyba ze sie jest rasista.

ratli

rasistą w stosunku do kogo? Tu był pokazany rasizm zarówno białych do czarnych jak czarnych do żółtych i meksykanów. Żółtych do meksykanów, białych i czarnych do arabów jak także upatrywanie się przez czarnych rasizmu we wszystkim (okna autobusu są takie aby poniżyć czarnych, lub kelnerka która nie podała kawy czarnym mimo że jej nie zamawiali, a kelnerka była również czarna). Tu są pokazane wszystkie odmiany rasizmu jakie tylko istnieją i z kazdej strony. Głęboki przejmujący film. Polecam

Taja

Chodzilo mi o to ze jezeli jest sie rasista i oglada sie ten film to byc moze nie wzbudza takich emocji jak u ludzi rasistami nie bedacymi :)

ocenił(a) film na 10
ratli

a ja moze tak z zupelnie innej beczki;) skoro bardzo dobry byl film i jest to dlaczego 9/10 a nie 10/10? ;)) pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
depeszszsz

Hmm... Ja bym powiedział - skoro TYLKO bardzo dobry, to dlaczego aż 9/10??
Ocena 10 przeznaczona jest dla filmów wybitnych. Bardzo dobry, to jest 7-8/10.

ocenił(a) film na 9
Street_Spirit

A nawiasem mówiąc, ja dałem filmowi 10/10 :)

Może i nie jest to film wybitny (trochę zaprzeczam sam sobie ;) ), przynajmniej w tym sensie, że nie przejdzie on pewnie do historii. Ale mi osobiście podobał się tak, jak niewiele filmów dotąd. Jest to pierwszy film, który w przeciągu tygodnia oglądałem... 4 razy! I dla mnie, subiektywnie oceniając, jest w jakimś tam sensie filmem wybitnym, choć może to słowo stosowane jest raczej do obiektywnej oceny wartości filmu...