PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817414}
6,8 75 tys. ocen
6,8 10 1 75393
7,8 98 krytyków
Midsommar. W biały dzień
powrót do forum filmu Midsommar. W biały dzień

Josh...

ocenił(a) film na 8

Co to byli za ludzi którzy zaatakowali w nocy Josha??? Jeden miał jakby "przyklejoną" twarz a drugi był pół nagi. Kto to w ogóle był???

ocenił(a) film na 8
kryszew15

Nagim facetem w masce z twarzy Mark'a był ten upośledzony 'prorok', drugiej osoby, która zaatakowała Josha nie widać, są pokazane tylko nogi.

ocenił(a) film na 9
corsa90

Gość z maską to nie był upośledzony prorok; prawdopodobnie ten, który najbardziej wścekł się za obsikanie drzewa.

ocenił(a) film na 8
laxman

Prorok nie mówił, był upośledzony, zwróć uwagę jakie dźwięki wydaje facet w masce pochylając się nad ciałem.

ocenił(a) film na 9
corsa90

Te dziwne dźwięki w tej scenie wydaje Josh - przedśmiertne problemy z oddychaniem:)

Zwróć uwagę, że postać w masce nie wygląda na upośledzoną, ma normalną posturę i jak stoi w drzwiach to nie słyszymy tych dźwięków. One pojawiają się potem i ich źródłem jest agonia Josha.

ocenił(a) film na 8
laxman

Nie, Josh ma tylko i wyłącznie pośmiertne drgawki, nie wydaje żadnego dźwięku, to widać. Zgodzę się jednak, że facetem w masce jest ten, który wściekł się na Marka, prosta postawa może faktycznie być tego dowodem. Jednak była tam druga osoba, która zadała cios, jej nie widzimy i to ona wydaje dźwięki, jest nią upośledzony prorok :) Josh jak upada, to leży niemy, jęki pojawiają się dopiero jak facet w masce podchodzi do ciała i jest to pewnie komunikacja tego upośledzonego.

ocenił(a) film na 9
corsa90

No cóż, ja trzymam się swojej wersji:)
Gdzieś tak przeczytałem i ku temu się skłaniam.
Ale to tylko świadczy o AA, że nawet w niby zwykłej, horrorowej, jump-scare'owej scenie pomieszał perspektywy, znaczeniea, łatwe odbiory.
Za to go przecież cenimy.

ocenił(a) film na 9
corsa90

Jestem po drugim seansie, więc kilka rzeczy dostrzegłem - otóż w pomieszczeniu są 4 osoby: Josh, Mark/osoba z nałożoną twarzą Marka (w sumie są argumenty za jednym i drugim:
za Markiem - jest półnagi, więc mógł być po rytuale (a że dwójka staruszków skoczyła, to logiczne by było, że trzeba zapłodnić dwie kobiety) i oczy są takie same, ale...
za tym, który się wściekł na niego przemawia to, że gdy mruga, jego "zewnętrzne" powieki się nie ruszają (czyli maski), ale widać wewnętrzne/normalne powieki),
osoba którą walnęła go młotem i upośledzony, którego możemy dostrzec leżącego, gdy Josh dostrzega "Marka".

użytkownik usunięty
laxman

Mylisz Marka z Joshem - to Mark obsikał drzewo a Josh zakradł się do namiotu żeby cykać fotki księdze.

ocenił(a) film na 9

Na pewno do mnie odpowiedź? Ja poruszałem tylko temat tożsamości "zamaskowanego" i trochę o Joshu. O Marku nie mówiłem, bo jgo w tej scenie nie ma (powiedzmy:)

użytkownik usunięty
laxman

Ojej, nie, do Twórcy tematu XD Chyba przez pomyłkę zaznaczyłam Ciebie :p

ocenił(a) film na 9
kryszew15

Gość z twarzą Marka to prawdopodobnie ten, który najbardziej wściekł się za obsikanie drzewa. Wykonał na Marku rytualny mord i zdarł twarz.

ocenił(a) film na 5
laxman

Też myślałem, że ktoś założył twarz Marka, ale zauważ że ta postać jest pół naga. Myślę że Mark uciekł w trakcie skórowania jego twarzy. A był pół nagi, bo może był wcześniej w trakcie stosunku (kobieta oderwała go podczas obiadu żeby mu coś pokazać). Tę jęki podczas mordu to jęki Marka kiedy to twarz jest już praktycznie oderwana od mięśni.

ocenił(a) film na 9
lukasz12548

No nie... nie jestem ekspertem, ale przecież ta twarz ewidentnie wygląda na już ściągniętą i nałożoną na kogoś. Mamy dokładny, kilkusekundowy kadr, przy zastopowaniu widać to wyraźnie.

Ponadto czy osoba uciekająca z kaźni tak by się zachowywała? Taki spokój, podejście na spokojnie do zwłok przyjaciela, Josha?