Takie małe spostrzeżenie. Obejrzałem ten film już 3 razy i dopiero teraz zauważyłem, że kiedy Dani śni swój koszmar, to jej nieżyjąca siostra Terri leżąc oparta o ten kamień rytualny nagle otwiera oczy.
Ciekawe co to może oznaczać? Może chodzi o to, że Dani podświadomie odzyskuje swoją rodzinę. Najpierw Terri otwiera oczy, potem jej rodzice "objawiają" jej się kiedy zostaje Majową Królową.
To by się zgadzało z ostatnimi scenami, kiedy Dani ma minę jakby pogodziła się z tym wszystkim i odnalazła swoje miejsce w Horga, jako członek rodziny, którą utraciła.
Tak, Dani odnalazła swoje miejsce w Hardze - to bez wątpienia. Ostatnie słowa Astera w jego scenariuszu to: poznała radość dostępną tylko szaleńcom - to jest piękne i przerażające.
Co o takich ukrytych smaczków to może nie zauważyłeś, ale jak Dani jest po konkursie i niosą ją na piedestale, to kiedy mamy to ujęcie z boku (a w tle drzewa), to na drzewach mamy zarys twarzy zmarłej siostry, tak jak zginęła - z tubą w ustach.
Serio? W którym to jest momencie, masz konkretny czas? Bo nie mogę znaleźć, albo jestem ślepy :(
Owszem, niesamowite.
Kiedy powracam - często gęsto - do poszczególnych scen (początek, Attestupan, taniec, finał) staram się znaleźć coś nowego, ale akurat tę twarz siostry musiałem wyguglować. W zasadzie jest nie do zobaczenia za pierwszym, nawet drugim seansem, bez wiedzy.
Ooo to ciekawostka ! Dziś w nocy robię powtórkę seansu więc postaram się na to zwrócić uwagę 1
- w mieszkaniu Dani jest obraz niedźwiedzia "całującego" się z blond dziewczyną
- w domu rodziców, kiedy kamera pokazuje ich "śpiących", na nocnej szafce jest też podobny, niepokojący obrazek
- z innej beczki: w Hereditary, w 1:01:12 trwania filmu, Toni Collette mija parę, która... wygląda na Christiana i Dani:) Czy to świadomy zabieg - spory trwają.
- kiedy na początku Christian siedzi z kumplami w pizzerii, toczą się niby zwykłe dialogi. No właśnie, niby. Kumple narzekają na Dani, osaczają Chrisa, a "złowrogi" Pelle sugeruje, że Chris mógłby w tej chwili ,,zapładniać kelnerkę". Nad Chrisem na ścianie wisi zdjęcie/obraz kobiecych piersi. Niby nic. Ale po zobaczeniu całości coś ttuaj nie gra, jakby w tej scenie na początku jakieś zło/przeznaczneie już wisiało nad Chrosem i sugerowało, co będzie pryzczyną jego tragedii...
- pierwsza plansza filmu - tak jakby malowana ikona - jest praktycznie spoilerem cąłości (!)
-(ciekawy, ale nie sprawdziłem osobiście)ta dziewczyna, która podobała się Markowi, jak wiemy, skusiął go i gdzieś ze sobą zabrała. w nastepnej scenie, jak ją widzmy, podobno ma ślady zadrapań itp.
Nie wiem, które z powyższych są faktyczneie ciekawe, bo pozostaje jeszcze wiele takich typowo interpetacyjnych zagwozdek, w stylu: rola nocy i dnia, rola czerwieni w ubraniach sekty, rola run, rola liczby 9 itp. Zachęcam też do zobaczenia wersji reżyserskiej, która wprowadza przede wszystkim jeżący włos na głowie rytuał nocny/wodny.