PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817414}
6,8 75 tys. ocen
6,8 10 1 75393
7,8 98 krytyków
Midsommar. W biały dzień
powrót do forum filmu Midsommar. W biały dzień

Poleci ktoś podobne produkcje (zwłaszcza horrory/thrillery/klimaty baśniowe itp., choć absolutnie nie tylko) czerpiące jakoś z folkloru, lokalnych legend, miejscowych opowieści grozy? Miejsce akcji obojętne, choć raczej celuję w Europę.
Coś, jak Midsommar właśnie, estoński November, rosyjski Wij, Czarownica: bajka ludowa z Nowej Anglii - A WŁAŚNIE: wszelkie tytuły opowieści o czarownicach, zwłaszcza z terenów Nowej Anglii czy Wysp Brytyjskich również bardzo mile widziane!

PaniNorris_filmweb

Mnie ten film bardzo przypominał "Kult" z Nicholasem Cagem, ale nie wiem, czy o coś takiego Ci chodzi...

ocenił(a) film na 10
PaniNorris_filmweb

"Czarownice" z 1922. Ale uważaj, bo ten film potrafi ostro przeorać głowę.

PaniNorris_filmweb

Wicker Man. Z polskich - Wilczyca?

ocenił(a) film na 9
PaniNorris_filmweb

Rytuał 2017 (Netflix)
Sauna 2008 - obstawiam, że ten Ci podejdzie
Z lasu 2015
Oltro Il guado

ocenił(a) film na 9
laxman

Zgadzam się z przedmówcą. Sauna wgniata w fotel :)

ocenił(a) film na 9
PaniNorris_filmweb

Sauna (2008)
Z lasu (The Woods, 2015)

ocenił(a) film na 9
eCorner

Aaaaa nie zauważyłam, że przedmówca już podał wymienione tytuły.
Jeszcze dopiszę, może nie zupełnie w temacie ale moim zdaniem świetny film osadzony w małej lokalnej społeczności, "Calibre"

ocenił(a) film na 9
eCorner

"Calibre" jest świetne (najlepszy film Netflixa), ale jednak nie o to chodzi autorowi tematu:)

ocenił(a) film na 9
laxman

Wiem, że nie o to chodziło autorowi tematu ale chciałam się jakoś zrehabilitować po tym, jak podałam te same tytuły, które sam wyżej już wymieniłeś (btw polecam wszystkie). Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
eCorner

Haah, to bardzo uprzejme i w takim razie bardzo słusznie postąpiłaś. Niech autor korzysta do woli. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
PaniNorris_filmweb

BURN THE WITCH
https://www.youtube.com/watch?v=yI2oS2hoL0k