PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817414}
6,8 75 tys. ocen
6,8 10 1 75393
7,8 98 krytyków
Midsommar. W biały dzień
powrót do forum filmu Midsommar. W biały dzień

Film nie przypadł mi do gustu, ale nie w tym rzecz. Mam pytanie : Dani w rozmowie ze swoim chłopakiem wspomina , że jej siostra choruje na chorobę dwubiegunową. Tymczasem to ona brała psychotropy już przed informacja o śmierci rodziców . Czy to możliwe , że przyczyniła się do ich śmierci i siostry również , chcąc zwrócić na siebie uwagę ? Wiedziała , ze w ten sposób zatrzyma przy sobie chłopaka , który będzie się nią opiekował . Widać , że Dani jest niezrownowazona psychicznie. Ostatnia scena dobitnie to podkreśla .

ocenił(a) film na 9
Iwona_ola

Ale w jaki sposób miała się przyczynić do śmierci rodziny?

Fabuła nie pozostawia wątpliwości: siostra Dani popełniła samobójstwo i zamordowała rodziców we śnie. To jest jasne. Dani akurat w tym nie brała udziału.

Dani miałą swoje problemy i brała leki, ale to ona była jednak tą "spokojniejszą", zdrowszą siostrą.

Można się jedynie zastanawiać, czy Pelle przypadkiem nie przyłożył do tego ręki.

laxman

Może i tak, Pelle wciąga wszystkich w krąg sekty , więc miałoby to jakiś sens. Potrzebował ofiary, znał jej psychikę a przy okazji chyba mu się podobała . Trochę dziwny wydaje mi się ten wątek : Dani ma problemy psychiczne i jej siostra tez . Do tego stopnia , że zabija rodziców a sama w dziwny, przerażający sposób popełnia samobójstwo . Dlatego brakuje mi czegoś w fabule. Jeżeli jej siostra zmagała się z jakaś choroba psychiczną, dlaczego nie zabija tylko siebie, ale rodziców również ? I męczy mnie sposób odebrania sobie życia - przecież jako lecząca się psychiatrycznie mogła się otruć lekami. Chyba łatwiej niż takie kombinacje...

ocenił(a) film na 8
Iwona_ola

Problemy psychiczne często pojawiają się u osób spokrewnionych. Dlaczego w dziwny sposób? Bo jej chory umysł właśnie w tym widział sens.