PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817414}
6,8 75 tys. ocen
6,8 10 1 75393
7,8 98 krytyków
Midsommar. W biały dzień
powrót do forum filmu Midsommar. W biały dzień

śledziłam wiele dyskusji na forach i recenzji i w zasadzie wszędzie dominuje wersja, że został wykorzystany jako buhaj, bo taki był cel sprowadzenia mężczyzn do wioski, z tym ze on nie dostał zgody od Siv. więc jak to dziewczę wyprowadza go od stołu"żeby mu pokazać", naprawdę pokazuje. ja się zastanawiałam, czy on nie został ukarany za obsikanie drzewa przodkow po prostu?p.s. na pewno on pojawia się w czapce klauna na końcu ("skin the fool").

weronika_1981

Wydaje mi się, że w poźniejszych scenach tak dziewczyna, która chciała mu "pokazać" miała rany na twarzy. Może się bronił nawet, może zle zobaczyłam.
Na pewno chodzi o to, ze mamy sobie sami to dopowiedziec jakoś.

ocenił(a) film na 9
weronika_1981

Mark został oskórowany i wypchany sianem - w scenie w świątyni widać jego resztki

ocenił(a) film na 10
svartekunst

To wiem akurat. Chodzi o to czy zginal bo obsikal drzewo?

ocenił(a) film na 9
weronika_1981

Mark zginął, bo musiał zginąć jako jedna z ofiar rytuału, a że obsikał wcześniej drzewo z prochami przodków, no cóż... w sumie przypadek. Potwierdza to jednak, że pasował do roli głupca- skin the fool, w scenie palenia w żółtej chatce widzimy jego truchło w czapce błazna.

ocenił(a) film na 8
svartekunst

SPOILER.
Zatem gdy Josh nocą fotografuje kolejne strony świętej księgi, postać która go na tym przyłapuje ma na sobie twarz Marka? Czy to Mark, powiedzmy, w procesie oskórowywania?

MoniaToronto

Wydaje mi się, po tych dźwiękach które z siebie wydawał, że ta postać która zaatakowała Josha to była "Wyrocznia" czyli ten upośledzony chłopiec, ale byl on ubrany w twarz Marka... Tak to zrozumiałam

ocenił(a) film na 7
cosimek

Tam były 2 osoby poza Joshem. Mark (na jakimś etapie tortur) albo ktoś noszący jego twarz oraz atakujący drewnianym młotkiem. Atak nastąpił od tyłu w trakcie "rozmowy".

ocenił(a) film na 8
cosimek

Jeśli mnie oczy nie myliły - a mogły, osoba z twarzą Marka na swojej była obnażonym dorosłym mężczyzną. Dlatego nie sądzę by była to Wyrocznia, natomiast jeśli brać pod uwagę założenie że i Mark został wykorzystany by zapłodnić jedną z dziewcząt to mógł być to on - tuż po akcie i dopiero w trakcie oddzielania skóry twarzy od czaszki, stąd ten jęk i nieartykułowane dźwięki? :D o_O

ocenił(a) film na 9
MoniaToronto

Osoba z twarzą Marka (przy nocnym przyłapaniu na fotografowanie księgi) to mógł być ten najabrdziej wściekły osadnik, który domagał się zemsty za.. nawodnienie drzewa.