PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=728144}

Most szpiegów

Bridge of Spies
2015
7,2 130 tys. ocen
7,2 10 1 129765
6,7 59 krytyków
Most szpiegów
powrót do forum filmu Most szpiegów

Zimna wojna w wersji light,temat mocno wygładzony.Film nie jest pozbawiony wad,ale Spielberg jak to Spielberg poniżej pewnego poziomu nie schodzi.Film jest dobrze obsadzony i zagrany na czele ze świetnym Markiem Rylance,są dobrze napisane dialogi,bardzo dobre zdjęcia,scenografia i ścieżka dżwiękowa,które idealnie współtworzą nastrój filmu i oddają klimat zimnej wojny.Co do samej fabuły,to nie da się ukryć,że film wciąga od pierwszych scen,jednak ma on kilka minusów.Brakowało mi w nim pokazania ciemniejszej strony pracy służb,jakiś ostrzejszych przesłuchań,likwidacji niewygodnych osób itd,przecież ten amerykański pilot to spękałby na pierwszym przesłuchaniu u czerwonych towarzyszy,tu wszystko jest takie wygładzone.Samo postępowanie Hanksa w Berlinie też wydaje mi się mocno naciągane(ale podobno film oparty na faktach),no bo bez jaj żeby zwykły prawnik w takich operacjach działał na własną rękę i nie słuchał przełożonych,przeciez miał jasno powiedziane wymiana na linii USA-ZSRR,a on tam kombinował po swojemu,bo mu się żal studencika zrobiło.Sama końcówka na moście też mocno "Holyłódzka",czekałem tylko aż sobie też szpieg z Tomkiem buzi dadzą i padną w ramiona(a tekst tego szpiega podczas wymiany "ja poczekam" to już mnie osłabił).Podsumowując film trzyma poziom i warto go zobaczyć,choć wybitym dzieł nie jest na pewno.