PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319374
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Mi najbardziej by pasowało "Mroczny Rycerz - Powstanie" Może zrobimy jakieś małe
głosowanko?

karolthas

ODRODZENIE MROCZNEGO RYCERZA

użytkownik usunięty
karolthas

Znając polski talent do tłumaczenia tytułów, najlepsze, co nas spotka to "Powrót Mrocznego Rycerza".

ocenił(a) film na 8

Dla mnie najlepsze by było po prostu Mroczny Rycerz 2, jeśli nie, to tak jak koledzy wyżej proponowali, lecz trochę inaczej, tj.
Mroczny Rycerz: Odrodzenie/Powrót

ocenił(a) film na 8
Qloset

Powtarzam to już od dawna, jak może być w tytule 2 skoro to trzeci film w serii?

ocenił(a) film na 7
Doktor_Wong

Ano tak, że do tej pory był tylko jeden Mroczny Rycerz.

ocenił(a) film na 8
karolthas

Co nie zmienia faktu, że nie był on pierwszy w serii. Dodatkowo zbyt prosty wydaje mi się ten tytuł. Swoją drogą wolałem te stare propozycje tytułu jak "Shadow of the bat" czy po prostu "Gotham".

ocenił(a) film na 10
Doktor_Wong

Najrozsądniejsze wydaje mi się "Powstanie Mrocznego Rycerza". Nie wiem jak lepiej zaadaptować na polski ten świetny, anglojęzyczny tytuł.
Sorry ale "Mroczny Rycerz 2" to jakaś groteska...

ocenił(a) film na 8
damek1690

Nie podoba m się "Mroczny Rycerz Powstaje". Ani "Powstanie Mrocznego Rycerza". Po pierwsze - brzmią strasznie w języku polskim. Po drugie sugerują albo insurekcję, albo powstanie np z upadku. Angielski tytuł jest prosty w odczycie, bo wiadomo, że chodzi o coś w rodzaju odrodzenia lub po prostu powrotu. Więc najlepszym będzie, choć nie idealnym: Mroczny rycerz: Odrodzenie.