PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319374
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

'Knightfall: The Broken Bat' gdzie Bane zaskakuje Bruce'a w jego rezydencji.
Następnie akcja przenosi się do pieczary, w której gacek doznaje złamania kręgosłupa.

nie mogę wkleicć linku z uploadowanym komiksem :(

użytkownik usunięty

chodzi tutaj przede wszystkim o part 6 i 7

zrobilem upload tych dwoch na rapidzie, ale sa tez na chomikuj. Znajdzcie sobie przez google

ocenił(a) film na 10

Hej a wiesz może na jakim komiksie był mniej więcej oparty TDK? O ile był.

MatiZ_3

W dużej mierze na "The Long Halloween" (nie wyszedł on wprawdzie w Polsce, ale został przez fanów bardzo fachowo przetłumaczony (grupa CFC) i jest dostępny do ściągnięcia w sieci, więc jak podasz mi maila na PW to mogę ci wysłać), a jeśli chodzi o Jokera i scenę przesłuchania to oczywiście "Killing Joke" (w Polsce wydany jako "BATMAN #1/1991 - Zabójczy żart" [NR 2], bardzo łatwo go znaleźć lub kupić).

"Begins" z kolei w głównej mierze opierał się na genialnym "Year One", którego właśnie powstaje film animowany (premiera na Blu-ray w październiku)...

Knightfalla nie czytałem, ale ze względu na tok że TDKR ma się na nim opierać chyba się skuszę. ;D

Juby_

bb był opierany także gościu który się śmiał

Juby_

Zapomniałem dodać, TDK czerpał także z komiksu BATMAN #1 z 1940 roku (np. przebranie się za policjanta przez Jokera).

"Knightfal" jak widzę był wydany w Polsce w aż 11 komiksach! Wkrótce biorę się za zdobywanie tych komiksów, a następnie za ich przeczytanie (przypomniało mi się, że kiedyś miałem jeden fragment, bo pamiętam okładkę ;D Treść niebardzo, ale kojarzę, że chyba był w nim Zsasz).

Juby_

Tak, zsasz był jednym z tych których wypuścił bane, aby doprowadzić batmana na skraj sił psychicznych i fizycznych.
Ciekaw jestem czy nolan skorzysta z zsasza w tdkr, wątpię, ale głupio by było że go tak pokazał w batman begins i nic więcej...

ocenił(a) film na 5
daken

Zsasz zagnieździł się w szkole dla dziewcząt z tego co pamiętam... kto wie, może będzie taki epizod w TDKR.

Kantor

Nie wiem, bo nawet nie znany aktor zagrał w batman begins, w bb nic o nim, w tdkr chcę jeszcze raz scarecrowa i zsasza, obaj jakiś epizod.

ocenił(a) film na 5
daken

Za trudny szyfr, skoczę po moją podręczną książkę kodów.