PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236351}

Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 545 tys. ocen
8,0 10 1 545276
7,8 85 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz
shamar

No :D

Jak już mówiłem, uważam, że jeśli nie Depp to w tej roli da sobie radę Colin Farrell (który grał Bullseye w Daredevilu xD)

ocenił(a) film na 7
Sawyer

niech bedzie Depp ( i niech bedzie Depp w roli Freddiego Mercurego, tak na uboczu ) -- Farell ma mine niegroznego kundelka... heh, osobiscie (jak juz pisalem wiele razy) chcialbym M. Wincotta...

ocenił(a) film na 10
Znawca_

Dobra to ja 2 sprawy-

Najlepszy film świata- U mnie maksymalne oceny mają tytuły które obejrzałem więcej niż 2 razy i za każdym razem nie czułem znurzenia, TDK się do tego grona zalicza i dlatego jest jednym z najlepszych filmów jakie widziałem. a co do błędów- każdy film je ma, ale ja jako maniak piłki nożnej równierz w kinie wychodze z założenia że "zwycięzców się nie sądzi" dlatego coś jak mi się mega podobało, to nie szukam igły w stogu siania ;-)

Co do dyskusji o przeciwnikach:

Ja jestem za: Riddler+Scarescrow i Talia A'ghul
Scarescrow jest już sprawdzony przez Nolana, Cylian gra go naprawdę super a ktoś taki, kto jak nie On mógłby wprowadzać strach w Gotham w momencie gdy Batman jest odrzucony, a "True Hero" nie żyje.
Riddler- postać idealnie nadająca się do tego świata- Nolanowie byli by w swoim żywiole tworząc postać człowieka-zagadki, Kogoś kto mógłby "przetestować" osobowość Batmana dokładniej niż to czynił Joker.

Tak naprawdę widzę, to tak Riddler+Scarescrow było by to rozłożenie na 2 postacie w większej ilości na każdą z nich metod działania Jokera. Jeden wzbudza strach ogółu, drugi stara się własnymi zagadkmi rozgryść/sprawdzić na co stać "odrzuconego" Batmana.

Talia- jakaś kobieta musi być w US superprodukcji, a to mogłoby być fajne nawiązanie do Beginsa- jako kobieta romansuje z Brucem a mając jakiś kamuflaż- walczyć z Batmanem jako Father's revenge ;)

absolutnie nie:
2face- powiem wam szczerze, Dent w tym wykonaniu to mistrzostwo, ale gdyby powrócił byłoby to kompletne zatracenie "symboliki" tej postaci.
Podam przykład- mój brat jest fanem Smallville- opowiadał mi że najlepszym sezonem był 3-ci, jednak że idąc za kasą producenci w 5tym sezonie obalili wszystko co najlepsze z najlepszego sezonu robiąc właśnie takie nie oczekiwane powroty,nawroty i inne pierdółki, co u mojego brata wywoływało ostre zniesmaczenie. To samo byłoby w takim powrocie 2Face'a cała magia tej postaci "Upadłego Boahtera" wzięła by w łeb, a ja mimo zafascynowania Nolanowskim Dentem, wole żeby w 3ce był dalej dla Gotham symbolem a Gacek dalej byłby odrzucony.
Napisze to tak: 3 część przez połowę filmu Batman działa jako odrzuceniec i co nagle pojawia się 2 Face i robi ropierdówkę w mieście i w jednej chwili wszyscy widzą, że jednak Batman to nie odrzuceniec tylko prawidziwy Bohater- jedzie mi to lipą w pokroju Sama Ramiego i jego spidermana.........

FvJ

Pięknie napisane :D

ocenił(a) film na 9
FvJ

Ja uważam, że TDK to jeden z lepszych filmów ostatnich lat, ale w nim jak i w każdym innych filmie który obejrzałem bym coś zmienił. Arcydzieła absulitnego więc dla mnie nie jeszcze nie ma.
Żałuję, że wiele książek, czy komiksów, a zwłaszcza mang japońskich nie zostało zekranizowanych. Mielibyśmy lawinę arcydzieł.

Dent owszem nie powinien wracać (szkoda, że zginął w TDK). A Riddler to znakomity pomysł (zwłaszcza grany przez Deppa).
Scarescrow jakoś specjalnie mnie nie urzekł (w filmie, bo z komiksem to pobieżny kontakt miałem), ale do Riddlera pasuje.
Ja chętnie zobaczyłbym Pingwina i Catwoman, czyli Nolanowską wersją Returns. Skoro z Jokerem się udało, to czemu z nimi nie?

PS
Spiderman nie jest taki zły. Części 1 i2 btyły całkiem dobre, 3 to porażka.

Znawca_

To ja powiem tak... Pingwinowi nie!

Ale Catwoman... Mrr...

Ociekająca seksem, w takim zajebiście seksownym lateksie, z zajebiście perwersyjnym pejczem... Czemu nie?

Kate Beckinsale lub Megan Fox :D Nikt inny :D

ocenił(a) film na 9
Sawyer

Czemu Pingwinowi nie?
W filmie Burtona był aż za bardzo groteskowy. Nolan by go urealnił, dodał mu grozy. Stałby się jeszcze bardziej odrażający (jak Joker).

Sawyer

Sawyer a który pejcz nie jest perwersyjny? :D:D

ocenił(a) film na 10
Dawid20

pewnie ten od Schumachera ;)

FvJ

xD 10/10 FvJ

Dawid...
Aajajajaj... Tak się rozmarzyłem i napaliłem na którąś z dwójki Beckinsale-Fox, że zaczynam głupoty wypisywać :D

ocenił(a) film na 10
Znawca_

Ja do pingwina jestem na NIE.
normalny komiksowy pingwin to zwykły mafioza, ktróy charakteryzuje się tym że jest mały,gruby (taki kaczyński) i miał karabin wbudowany w parasolkę- wersja Burtonowska w returns była jego własną wizją i takiej Nolan na pewno by nie powielił, a jeżeli mają z niego robić zwykłęgo mafiozę, to wolę dać więcej Erica Robertsa jako Maroniego napewno wyjdzie lepiej. a najważniejszy powód jest taki, że ja tej postaci nie nawidzę ;D

Catwomen- też nie przepadam za tą postacią, ale jej dobre wpasowanie w świat Nolana nie byłoby złe i też może być to ciekawie skonstruowana postać.

Spidermany nie były złe, ale miały ( w każdym po trochu) takie typowo "patetyczne-hirołsowe" sceny (ludzie na moście obrzucający Goblina, akcja zatrzymania pociągu w 2ce i "kibicowanie" przy Final battle w 3ce) które powodoują obniżenie oceny odbioru tego filmu.

"Scarescrow jakoś specjalnie mnie nie urzekł (w filmie, bo z komiksem to pobieżny kontakt miałem"

Dlatego polecam, się zapoznać, w kilku tytułach Scarescrow dawał takiego czadu, że głowa mała, a w filmie nie dostał jeszcze takiej swobody na jaką zasługuje i stąd moje apele o jego powrót- bo to może być fenomenalna postać

ocenił(a) film na 9
FvJ

Bule by tylko Robina nie było i wszystko będzie dobrze...

Znawca_

Robin to totalna porażka i nawet McAvoy i LaBeouf go nie uratują.

Ale pewien jestem, że go nie zrobią, bo Bale mówił, że wtedy on nie zagra. A na to Nolan by nie pozwolił ;D

ocenił(a) film na 10
Sawyer

Powiem wam tak: jeżeli Nolan chce dalej iść z duchem komiksu, to usmiercając 2Face'a uśmiercił Robina przed jego narodzinami, w końcu to 2Face wykosił rodzinkę Dick'a Graysona vel robcia

ocenił(a) film na 10
FvJ

Nie wiem chłopaki, ale ja mam ewidentne odczucie, że w redakcji filmweba, TDK jest mocno nie lubianym filmem- na początku była mocno naciągana recka z której "patos" wylewał się mocniej i węcej niż z samego filmu.

Potem swoje dołożył red.Muszyński ze zdaniem, że film odniósł sukces "dzięki śmierci Heata Ledgera" a dziś wyjechał o "drugorzędnym aktorzynie" odnośnie spekulacji Guy'a Pearce w roli Riddlera.

a na koniec, redakcyjna recka nowego Hellboya, gdzie na początku- a jakże by innaczej pieją do TDK:

http://www.filmweb.pl/f135596/Hellboy++Z%C5%82ota+Armia,2008/recenzje?review.id= 6690

ocenił(a) film na 7
FvJ

co do Hellboya to w necie dostepna jest wersja rezyserska "jedynki"...

shamar

Ej, ej, ej... Guy Pearce marną aktorzyną?

To co pokazał w Memento było niesamowite. I moim zdaniem też pasowałby na Riddlera.

Ktoś się zgadza?

ocenił(a) film na 10
Sawyer

"Tym razem rozgłos próbuje zdobyć Guy Pearce - niegdyś obiecujący młodzieniec, a dziś przybladły gwiazdor grający role w mało znaczących tytułach. "- tak napisał w rozwinięciu

w tytule jest "drugorzędny aktor"- ja potrafię domysleć się o co mu chodziło,ale nie zmienia to faktu że pisze to ostrym językiem, dokładnie tak jakby każda kolejna plotka związana z filmem go drażniła, że dalej wszyscy podniecają się tym Mrocznym Rycerzem a w jego przekonaniu był to shit..........

Jak dla mnie Guy Pearce miałby szansę być dobrym Riddlerem, tak samo jak wielu innych dobrych aktorów nie będących "wielce sławnymi" - szczerze Heat i Aaron nie byli aktorami z pierwszych stron gazet w momencie gdy poszło w świat że grają w nowym Batmanie

FvJ

Dokładnie.

A ile osób było przeciwko Ledgerowi? I co?

Heath im pokazał.
Guy też by mógł, zwłaszcza, że to postać, którą trzeba zbudować od strony psychologicznej. A w tym jest dobry :D Widzieliśmy to w Memento :D

Sawyer

Moim zdaniem Guy Pearce to całkiem ciekawy wybór. Przyznam szczerze że, niezależnie od tego czy to tylko plotka, nie chciałbym widzieć Deppa w roli Riddler'a. On mi bardziej pasuje do tej groteskowej burtonowskiej konwencji - co samo w sobie wcale nie jest złe.

Zauważcie, że Nolan ma talent do wybierania aktorów, którzy są zarazem charakterystyczni i nie do końca związani z postaciami szaleńców/dewiantów, których mają grać.

Gdy oficjalnie potwierdzono, że to Heath ma zagrać Jokera, muszę przyznawać, że miałem wątpliwości czy ten aktor będzie do tego pasował - a tu takie miłe zaskoczenie. Od tamtego momentu stwierdziłem, że Nolanowi można zaufać (pomimo ze tą nową Rachel jestem trochę zawiedziony).

Choć bardzo lubię Deppa, nie wiem czy byłby on w stanie pokazać coś nam nowego. Poza tym my tak go dobrze znamy... on nie będzie dla nas człowiekiem enigmą - na postać Riddlera pasuje mi ktoś kto nas zaskoczy czymś nowym!

ocenił(a) film na 10
shamar

a widziliście Dir Cut "daredevila"?????? na necie pisze, że te dodane 30 min dodają sporo i film jest lepszy w odbiorze.

a co do Hellboya dir cut to podobno te 13 dodatkowych minut to nic specjalnego- ale postaram się zobaczyć co wymyślili

ocenił(a) film na 9
FvJ

Z tą recką Hellboya to rzeczywiście przesadzili...
A tak w ogóle to rozpływali się nad Del Toro, a o samym filmie to nic się nie dowiedziałem, poza tym jaki jest reżyser i że główny bohater jest czerwony...

Znawca_

Dla mnie ktoś z tria Depp, Pearce i Farrell.

Wcześniej nie myślałem o Guy'u, ALE moim zdaniem ma większe szanse niż Depp. I teraz cvhyba bardziej widziałbym jego.

1. Wyraził chęć zagrania.
2. Nolan dobrze go zna i wie, że może mu zaufać :D

ocenił(a) film na 7
Znawca_

odpuszcze sobie Derdevila , wolalbym obejrzec Dir Cut Spawna... co dziwne jak obejrzalem Spawna pierwszy raz to bylem zniesmaczony i zazenowany, wydal mi sie totalnym dnem - jak obejrzalem go po raz 2gi kilka lat pozniej - gdzies na tv - nawet go przelknalem...
anyway - teraz to szukam po necie "w krolewstwie kalendarza" - Yatadetaman - wypasione anime ktore lecialo lata temu na Poloni 1...heh

ocenił(a) film na 10
shamar

shamar chcesz Spawna- http://www.filmweb.pl/f109599/Spawn,1997

Oglądam to anime po raz 3-ci ,full wypas mega czad. Film przy tym serialu to "domowe przedszkole". To jest to na co spawn zasługuje.

a co do Yatadetamana- będzie film fabularny, nawet gdzies na necie można znaleść króciutki Teaser.

ocenił(a) film na 7
FvJ

http://botw.org/buzz/entertainment/batman-dark-knight-artwork/

wklejam cokolwiek zeby wywlec temat

shamar

ii bardzo dobrze panie shamar bardzo dobrze :D

ocenił(a) film na 7
BradMan

http://i34.tinypic.com/wgw66b.jpg
http://i35.tinypic.com/14mwguh.png
http://s5.directupload.net/images/080903/mio5sjjz.png
http://s6.directupload.net/images/080903/w74rc8yh.png
http://s2.directupload.net/images/080903/npc8a2gs.jpg

zrzuty z tego zbazowanego przez Wojtka screenera

ocenił(a) film na 9
shamar

No taki screener by się przydał :D

ocenił(a) film na 7
PawelM

ja sobie odpuszcze - kto nie widzial to moze zobaczyc - ale tam są te cuferki czasem i wyswietla sie - property of warner... poczekam sobie do R5...

ocenił(a) film na 9
shamar

A znalazł już ktoś w necie tą wersje, czy tylko screeny? I może ktoś wie czy można znaleźć w necie Hitmana unrate z lektorem?

ocenił(a) film na 7
PawelM

nic nie wiem o tej wersji z lektorem bo nie ogladam nowych filmow z lektorem...

ZALOSNE JEST TO ze trzeba kupic Bravo bo ani
* Film ani * Cinema nie dala plakatu...

ocenił(a) film na 9
shamar

Wiecie że wszystkie gorące tematy należą do Mrocznego Rycerza? :D
I jestem ciekaw kto kupi(ł) Bravo z plakatem z Jokerem? ;P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
shamar

Ludzie, wracam zmachany po treningu i co widzę, chcecie sciągać TDK w jakiś lipnych wersjach ;-) panowie naprawdę, troche szacunku dla własnych oczu, ja to wezme r5 ale tylko po to, żeby mieć na twardym, bo w Grudniu kupuje Blue-Ray'a

a co do forum, to tam już naprawdę, sieka na całego, co wchodze to któryś temat wyjebany do góry lub jakiś nowy, kurna jestem ciekaw ile to potrwa....... stawiam że do następnej głośniej premiery- Quantum of Solace ;D

ocenił(a) film na 10
FvJ

Jeszcze co do forum- Są bohaterowie, antyherosi, poszkodowani, wygrani, wykasowani, zarejestrowani na nowo, kurde brakuje jeszcze aż ktoś tam się w kimś zakocha.....

ocenił(a) film na 9
FvJ

No przecież Szymek kocha Scarlett, a Dark się jej oświadczył...
Jak w Modzie na Sukces...

ocenił(a) film na 10
Znawca_

oo fuck, to ja jestem zacofany, kurde chyba musze siedzieć 24h na necie żeby połapać co tam się dzieje......

FvJ

Polecam Redbulle. Tak się mówi, ale to naprawdę pomaga.

użytkownik usunięty
The_Original_Dark

Dark wcale mi się nie oświadczył!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9

Odwołaliście ślub?
No nie doprawdy... a ja już czułem się zaproszony.
I co teraz? Chyba nie dasz szansy Szymkowi? Nie jemu...

ocenił(a) film na 10
The_Original_Dark

Wiem, redbulle rox
Jednak, że nie bede się wdawał w szczegóły waszych rozmów, bo temperatura jest naprawdę wysoka i jednym "niefortunnym" tekstem mogę się narazić na atak z każdej ze stron lub zostać wyeliminowany przez siły wyższe, a ja jestem tylko zwykłym fanbojem komiksu- I'm not a hero........

FvJ

FvJ,
Nie jesteśmy katami. My tylko korzystamy z bezsensowności tej ogromnej ilość wątków. ;-)

Sory jeśli kiedykolwiek wydawało ci się, że na ciebie naskakuję - nie miałem takiego zamiaru. Ja lubię się śmiać i bawić, jeśli ktoś zaczyna się kłócić robię o krok w tym... bo po co nam to. ;-)

ocenił(a) film na 10
The_Original_Dark

Tak naprawdę, to mielismy jedno starcie, lecz ja nie jestem "bucem nadętym" i też potrafię wyczuć ironię i przyjąc to z humorem, ale zrezygnowałem z "bojów" na forum jak zacząłem być wyzywany od "oszołomów z jokerem w avatarze" tylko dlatego, że jako miłośnik komiksu uważam TDK za jeden z najlepszych filmów w swoim gatunku i wysokie oceny nie są bezpodstawne, a w krótkiej liście najlepszych filmów jakie widziałem, nie uwzględniłem Tatusia chrzestnego tylko same kino SF.......

wówczas, postanowiłem pozostać w cieniu......

FvJ

No wiem wiem, mnie też w pewnym momencie zaczęło wkurzać to uprzedzenie do ludzi z Jokerami, choć sam robiłem z siebie błazna w tym stroju. No cóż jak widać aby zrozumieć czasami trzeba się przebrać, zrobić teatrzyk i dostać przysłowiowym pomidorem. Ostatnio aż nie wytrzymałem i musiałem interweniować w tym wątku o dziecięcych fanatykach z jokerami, czy jak on tam miał. Zakrza niestety nie był zbyt skory mi pomóc - teraz w sumie nie żałuje - i odpuściłem, ale dla mnie takie argumenty jakie nam zaprezentował autor tematu to bzdura.

Moje lekcja jaką wyniosłem z tego forum jest taka: główny błąd jaki ludzie popełniają to generalizacja.

ocenił(a) film na 9
FvJ

Teraz już tego nie będzie...
Temat w którym sie przyznali do swych uczuć już dawno poszedł w słynnym wielkim cięciu...
Ale motyw był dobry:
"Pewnie i tak zaraz moderacja wszystko usunie, więc piszcie swoje ukryte pragnienia"
A na to Szymek:
"Kocham Scarlett"

Nie mogłem ze smiechu...

Znawca_

Znawco, Scarlett to jest jeden z tych wątków, który na serio ma sens, więc nie zaśmiecajmy go tymi dylematami.

Sory chłopaki, już idziemy.

ocenił(a) film na 9
The_Original_Dark

Ja nigdzie nie idę...
Po prostu zacznę gadać na temat. Nie jestem taką świnią, żeby wam tu sabotaż robić...

Co do screnera to nie sądzę by był warty zachodu... Jak już to DVD Rip ;)

ocenił(a) film na 7
FvJ

obejrzalem sampla - kopia bardzo dobra ale sciagal nie bede bo są "znaki wodne" jak to w screenerach... BluRaya nie kupie... sciagne R5

shamar

Ja chyba kupię BlueRay'a :D