PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236351}

Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 545 tys. ocen
8,0 10 1 545276
7,8 85 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz
ocenił(a) film na 10
Aldebar

Uuu.Dobry pomysl.Kto by wtedy na Batmana sie nadawal?

Ps-Wlasnie jeden Irol w pracy zapuszcza sobie TDK z netu.Wiesniak!

Wojtek_dpo

Hmm a moze z 3 czesci batmana zrobic Batman Beyond?
mysle ze moglo by byc interesujace xD

ocenił(a) film na 9
RiZR

Wtedy zrobiłoby się już z tego sf i mielibyśmy pewnie historię podobną do tej z poprzedniej serii

_Nameless_

Ze stopklatki:

W czasie odbywającego się obecnie konwentu Comic Con Zack Snyder zaprezentował publiczności fragmenty filmu "Watchmen", powiedział też o swoim wielkim uznaniu dla komiksu Franka Millera "Powrót Mrocznego Rycerza".

Jest wiele graficznych noweli, ale w wersji filmowej chciałbym obejrzeć "Powrót Mrocznego Rycerza" Franka Millera - powiedział Snyder na pytanie jaki komiks najchętniej widziałby na dużym ekranie. Sam pomysł nie ma jeszcze produkcyjnego zaplecza, ale w czasie innego spotkania Frank Miller powiedział, że Snyder może robić ten film kiedy tylko zechce.

Kinowy "Powrót Mrocznego Rycerza" to tylko daleko idące spekulacje, ale może nie do końca. Wokół "Mrocznego rycerza" Nolana trwa ciągle wielki medialny szum. Czy zaowocuje on realizacją kilku innych filmów o Batmanie?

"Powrót Mrocznego Rycerza" został opublikowany w 1986 roku i jest jednym z najpopularniejszych komiksów wszech czasów. Było to dość nietypowe przedstawienie losów Batmana, bohatera już nieco podstarzałego, którego historia rozgrywa się w bardzo mrocznych barwach.

ocenił(a) film na 10
BradMan

Pomysl na TDKR bardzo mi sie podoba!
Baardzo!

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

a Wojtek- widzieliśmy jedną fotkę J- bez makijażu w ubraniu policjanys- przez ile to widać w filmie i czy da się to zauważył za pierwszym razem?

ocenił(a) film na 10
FvJ

Widac dosyc wyraznie gdy dochodzi do pewnego incydentu.Sa dokladne zblizenia.Sztuka zobaczyc go gdy nic sie nie dzieje a parada trwa.Ja zauwazylem go za drugim razem.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Kiedy jzu jest zblizenie na Jokera widac go jeszcze z 5 sekund i potem juz nie.Jak bedziesz ogladal przygladaj sie maszerujacym policjantom

Wojtek_dpo

ehh ten TDKR to bylby chlam
wole takie czesci z "młodym" Brucem
w 3 czesci powinien pojawic sie zguba i Two-face i LAJT

ocenił(a) film na 10
RiZR

http://www.imdb.com/title/tt0468569/quotes
Jest pełno nowych tekstów naszego kochanego Jokera.

The Joker: I want...I want my phone call. I want my phone call.

Ahh.Żebyście wiedzieli o co chodzi w tej genialnej scenie.Nolan genialnie buduje napięcie.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

The Joker: [to Batman] Come on, I want you do it, I want you to do it. Come on, hit me. *Hit me!*

Gamble: You think you can just come in here and take our money?
The Joker: Yeah.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

ehehhe nie bede tego czytał, przed filmem, ale widze, że jest tego mnóstwo, Nawet z różnych kultowych komedii tyle tekstów się nie wywodzi ;)

ocenił(a) film na 10
FvJ

Ja się zastanawiam jak można zarzucać schematyczność scenariuszowi.Przecież niespodzianka za niespodzianką jest.Kurwa ale ten film wymiata.Sorki za łacinę...

BradMan

ze batcave.stopklatka.pl

W czasie trwającego właśnie konwentu komiksowego Comic Con w San Diego - podczas panelu poświęconego obrazowi "Watchmen" - reżyser Zack Snyder ("300") w odpowiedzi na pytanie dotyczące dojrzalszego kierunku w realizacji adaptacji komiksowych wyraził swoje uwielbienie dla opowieści Franka Millera "Powrót Mrocznego Rycerza" (The Dark Knight Returns) i wyznał, że bardzo chciałby zobaczyć ją w wersji filmowej.

Powstało dużo graficznych noweli, jednak w postaci filmowej chciałbym obejrzeć "Powrót Mrocznego Rycerza"; ale to tylko moja opinia, powiedział zgromadzonym fanom i dziennikarzom Snyder. W odpowiedzi na to na innym panelu Frank Miller stwierdził, że Snyder może nakręcić film na podstawie jego komiksu kiedy tylko zechce.

ocenił(a) film na 9
_Nameless_

Człowiek zagadka będzie najlepszy moim zdaniem...

ocenił(a) film na 9
Aldebar

Aldebar obejrzyj sobie Batman Beyond :) Znany u nas pod genialną nazwą Batman:20 lat później. Następcą jest Terry Mcginnis :)

A dla mnie te pedałko-cośtam-popcorno-cole, które nisko oceniają film:

A) filmu nie widziały i tasują się na widok Pottera
B) są trollami
C) są debi.lami, którz na złość zmniejszają ocenę.
D) film ich przerósł i jest dla nich za bardzo skomplikowany. I wolą filmu typu Po prostu walcz, albo crossroads z Spears:)

Po wszystkich zagranicznych recenzjach, nawet na rottentomatto, werdykt jest tylko jeden. Film może się komuś nie podobać to jasne, ale geniuszu, klimatu, aktorstwa i świetnej fabuły nikt mu nie może odmówić. Czyli ogólnego wypasu:) A mentalność niektórych polaczków to ponarzekać, bo inni mają lepiej.

A to jest historyczna chwila, bo oto pojawił się w kinematografii film hoolywoodzki, blockbuster za masę kapuchy, która wyżywiła by 10 państw trzeciego świata, który jest A M B I T N Y. + adaptacją komiksu. OStatnio takie wrażenie zrobił na mnie tylko V for Vednetta. Reszta hooliłodzi to papka dla mas.

ocenił(a) film na 8
Aldebar

Batman przyszłości.Chyba o to ci chodzi.

BradMan

"hahaha Wojtek ale go wyjebałeś z tą monetą"

Wow jeszcze mu z tego podziwu dobrze ustami zrób .

FvJ

"killing joke" wieśniaku to to fakt , że twoja matka ci w czasie porodu na mordę usiadła .

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

a ja się jednak obawiam tych zapałów Zacka Snyder'a. Chce stanąć za kamerą ,,kolejnego" Batmana....proszę bardzo, ale czuje, że wyjdzie z tego coś pokroju ,,300" bądź ,,Straży Nocnej/Dziennej"

ocenił(a) film na 10
kasztan_2

300 bylo swietne ale fabuly bylo brak.Ja tego sie boje jak Zack sie tym zajmie.Dobry rezyser.Moglby sfilmowac ale tylko w wypadku gdyby Nolany napisaly skrypt.

ocenił(a) film na 9
Wojtek_dpo

Gdybyście czytali "300" Franka Millera to byście wiedzieli, że w tym komiksie także za wiele 'fabuły' nie było. Zaś sama ekranizacja była, moim zdaniem, bardzo dobra. Niektóre ujęcia żywcem wyjęte z kart pierwowzoru. Kilka scen/wątków dodanych, jednak w bardzo umiejętny sposób.

Co do Snydera, to i "300" i "Świt Żywych Trupów" przypadły mi do gustu. Zobaczymy jeszcze jak mu wyjdzie "Watchmen"... zwiastun wygląda ciekawie.

Jednak faktycznie, wolałbym aby reżyserię kontynuował Nolan

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Jeszcze jedno info za Batcave;

,, Niestety nie potwierdziły się wcześniejsze informacje, jakoby IMAXowa wersja "The Dark Knight" miała "podróżować" po kolejnych miastach Polski. Owszem, dostępna będzie tylko jedna kopia, ale "Mrocznego Rycerza" w tym formacie obejrzeć będzie można od 8 sierpnia wyłącznie w Warszawie w Orange IMAX.

Mamy też złą wiadomość dla fanów najwyższej jakości obrazu - nie będzie ani jednej kopii cyfrowej "The Dark Knight".

komentarz tylko jeden....żal.pl, byle Iron Man był w cyfrówce a TDK będzie zaledwie w analogu.....eh szkoda gadać, nadal 1000 lat za murzynami.

ocenił(a) film na 10
kasztan_2

http://www.rabbitholes.com/swf/terminator.swf

Chcialbym taki plakat Two-Facea!

ocenił(a) film na 7
Wojtek_dpo

NIE WIEM CZY KTOS DAWAL ale tu macie cos bardzo ciekawego !!!

Batman Tech - Secrets of the Dark Knights Technology HDTV XviD-FQM
- film 45 minut, ENJOY :)

http://www.scenereleases.info/2008/07/batman-tech-secrets-of-dark-knights.html

ocenił(a) film na 10
shamar

SHAMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziekowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

A teraz pytanie...dlaczego Joker klaszcze bedac w areszcie?Wdac to w zwiastunach.

Wojtek_dpo

przedwczoraj miałem sie Ciebie o to zapytac ale wyleciało mi z głowy...

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

odpiwedzi ;)
a) ogląda jakiś mecz w TV ;P
b) działa na nerwach pilnującym go policjantom
c) wie, że nadchodzą jego chłopcy

osobiście wolałbym, sie wstrzymać z odp doi 8mego, chyba że nie za spoilerujesz za bardzo ;)

ocenił(a) film na 10
FvJ

kontynuuje mój osobisty licznik do premiery: 11 dni, 11 godzin ;)

ocenił(a) film na 9
FvJ

Scena z ołówkiem jest na youtube, wystarczy poszukać :] Niezła sztuczka :]

ocenił(a) film na 10
arekrem

"The Dark Knight, director Christopher Nolan’s much-hyped, long awaited second entry in the Batman franchise, is not only fabulous and the best film of the summer, it’s possibly the best film of the year, a guaranteed mammoth hit. It’s an accomplished, thoroughly satisfying, edge-of-your-seat suspenseful, high-end commercial entertainment whose action rises out of well-crafted drama. Nolan and his co-writer/ brother Jonathan’s shrewdly constructed, fast paced script, which is witty without being glib, races along relentlessly even with a two and half hour running time The whole enterprise is stripped down and swift like a high performance sports car with a supped up engine."

heheh nowa recka z rotten- koleś ostro posłodził filmowi ;)

a zauwżyliście, że ostatnio jakiś wysyp pozytywnych recek na głównym forum? może ludzie wreście film obejrzeli ;)

ocenił(a) film na 10
arekrem

Komu bije brawo albo dlaczego ?
Smieszny moment.Wszyscy wtedy bija brawo w filmie ;D

ocenił(a) film na 9
Wojtek_dpo

Uwaga!
Może zawierać spoilery, o ile autor jest domyślny!

[Nie byłem na filmie więc zgaduję ze spoilerów] Odnalazł się Harvey, i wszyscy klaszczą mu na powitanie, po czym Joker zostaje uwolniony? Albo wszyscy sobie gratulują że złapali Jokera?

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Ja tylko napisze,ze jest taki moment w filmie,ze jest tak zajebiscie,ze ciezko oddychac i trwa to ponad godzine chyba...tak Joker sie rozkreca.Wydaje sie,ze akcja sie uspakaja a tu Joker jako aresztant chce skorzystac z prawa do telefonu...itd

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=47609

recka stopklatki.

"Drobne przykładowe uwagi nie zmieniają faktu, że z zalet tego filmu stworzyć można całą litanię. Co czyni najnowszą odsłonę przygód Batmana zdecydowanie najlepszą produkcją z tym bohaterem w roli głównej oraz - nie będzie inaczej - największym kasowym hitem roku, który na szczyty światowych boxoffisów w pełni (podkreślić wężykiem) zasługuje.

Kapelusze więc z głów przed Nolanem oraz całą ekipą odpowiedzialną za powstanie "Mrocznego rycerza"! Czekamy z niecierpliwością na dopełnienie trylogii."

Tekst z litanią mnie powalił ;D

ocenił(a) film na 10
FvJ

A widzisz FvJ.Na stopklatce pisza to samo co ja.Hehehe.Tyle,ze lepiej.
Nie zgadzam sie,ze malo w filmie Batmana.Raczej malo Bale`a.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

"Zaskakujących zwrotów akcji jest w tym filmie bez liku, tak samo jak pomysłowych, drobiazgowo przemyślanych scen oraz świetnych kwestii i dialogów."

A fani Burtona pisza o schematycznosci TDK.W TDK jest fabuly na dwa filmy!

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Ja już fanami burtona się nie przejmuje, bo dla nich jakby burton nakręcił film jak sra w kiblu to by uznali to za arcydzieło, poprostu ślepo zapatrzeni w starą przejedzoną wizję, nie dopuszczają do siebie myśli, że ktoś może nakręcić coś lepszego i zawsze będą się bronić konwencją -że batman to komiks i realistyczna wizja się nie nadaje bla bla bla bla i tylko Burton potrafił oddać prawdziwą komiksową atmosferę batmana bla bla bla)
Nawet takie błędy z bat Returns jak:
- gdy o nagrobek ociera się szata Pingwina, ten porusza się.
- śnieg w filmie unosi się na wodzie.
- Pingwin robi na ścianie cien nietoperza. Ale do cienia potrzebne jest swiatło, a tutaj go nie było...

Uznają za baśniową konwencję Burtona....... no comments......

jeden taki nawet zarzucał TDK - stara śpiewka- że skoro Nolanowskie batmany są realistyczne, to czemu ktoś ułożył w jakimś magazynie kupę zielonych $$ w taką piramidkę i zaczął to palić- bo przecież nikt w realnym świecie czegoś takiego nie robi(przyznam rozbawił mnie)- a mogę się założyć, gdyby podobna scena była u Burtona to my wszyscy masowo się spuścili w gacie z podniety.

Co do małości Bale'a lub Batmana- dla mnie to tylko i wyłącznie plus filmu, że posiada kilku naprawdę świetnie zarysowanych bohaterów, których losy się ze sobą przeplatają. Dość filmów o superbohaterach gdzie jest bohater, kobieta i ten zły.

i jedynie mogę się zgodzić, że postać Scarescrowa( w wykonaniu C.Murphyego) ma potencjał na jednego z głownych villianów, i szkoda że jest go mało - ale z drugiej strony- przy Jokerze by wysiadł ;D licze na niego w 3ce ;D

ocenił(a) film na 10
FvJ

i żeby nie było- ja osobiście Burtona bardzo lubię, niektóre z jego filmówo uznaje za rewelację, choć ma też filmy które mi się zupełnie nie spodobały (np Sweeney Todd)

jeżeli ograniczamy się do jego Batmanów- to pierwsza część jak najbardziej na plus- ciekawa, i klimatyczna opowieść, świetny Jack Nicholson, przeciętny Keaton i czarny H.Dent (to mnie zawsze denerwowało w tej części ;D) ale ocena jak najbardziej pozytywna, choć nigdy nie uważałem tego filmu za komiksowe arcydzieło

natomiast Bat Returns to zawsze była dla mnie mordęga do oglądania, niewiem dlaczego, może dlatego iż za czarnych charakterów są Cat-women i Pingwin czyli ci gackowi villiani których nie lubię? Jedynie Ch.Walken sprawiał, że obejrzałem ten film do końca, bo to jeden z moich ulubionych aktorów.

ocenił(a) film na 10
FvJ

Ten tekst z realnym swiatem i paleniem kupy pieniedzy faktycznie zenujacy jest.I Batmana jest sporo.W Begins bylo wiecej Bale`a.Teraz Bale czesciej maske nosi ale i jest wiecej postaci.Dla mnie w sam raz.Kiedys wyczytalem w bardzo pozytywnej recenzji ,ze film za bardzo w kino gangsterskie ucieka.To ja przepraszam bardzo to Batman ma piratow scigac a Joker paserow okradac?
W filmie sa dwie ale konkretne sceny na sali sadowej.Tyle z typowej gangsterki amerykanskiej.Bo przezut kasy do Honk Kongu to juz nie ten styl

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

A mi batman Forever sie nawet podobal i bardziej niz Returns ale bylem dzieciakiem jak go widzialem i intersowaly mnie ciut inne rzeczy.Po za tym Val Kilmer byl wtedy moim super idolem i do tego Carrey w zupelnie nowej roli.I kampania reklamowa dobra byla.Seal i U2 z fajnymi kawalkami...Sentyment mam.Batmana i Robina nigdy nie dalem na raz w calosci obejrzec.Wracajac do Returns to nigdy nie zapone Pingwina jedzacego ryby.Bleh.I nie lubie Pingwina ogolenie.Co to za radocha ogladac jakiegos grubego karla jak robi batmana w chuja.Kobieta Kot mi sie podobala ale to ze wzgledu na dobra role Michelle P.
Moj ranking Batmanow:
TDK-Batman Begins-Batman-Batman Forever-Batman Returns-Arnold Schwarzenneger ;)

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

widzę Wojtek, że mamy bardzo podobne odczucia co do Batman Forever, który mi się podobał bardziej niż Burtonowskie, ciężkostrawne Batmant

ocenił(a) film na 10
kasztan_2

Nie wiem czy Forever jest lepszy od pierwszego Batmana ale na pewno fajniejszy.TDK laczy w sobie obie te cechy.Jakosci rozrywki i jakosci kina.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Wojtek_dpo

" W TDK jest fabuly na dwa filmy!" - ktos zarzucal gdzies ze niepotrzebnie jednak upchneli wszystko w jednym filmie...

ocenił(a) film na 10
shamar

No bo po za Jokerem w filmie jest Two Face.Wyobrazcie sobie co by bylo gdyby w Begins dorzucili do filmu narodziny Jokera.Bylby jeszcze lepszy ale i dluzszy.W Begins byl tylko motyw z karta Jokera.
Tutaj nie mozna bylo tak samo potraktowac Denta.Jego przeszlosc jest bardzo wazna ze wzgledu na to kim byl i co mu sie stalo.Joker to inna sprawa.Inna postac.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

"The Dark Knight" pierwszym filmem w historii, który przekroczył, granicę 300 mln $ w zaledwie 10 dni. W ten weekend zarobił rekordową liczbę (drugiego weekendu) 75,6 mln $ przy 52,3% spadku popularności i aktualnie na koncie filmu znajduje sie 314,2 mln $ w USA (czyli po zaledwie 10 dniach "Mrocznego Rycerza dzieli tylko 0.2 mln $ do pierwszego miejsca i wyprzedzenia "Iron Mana" w rocznym podsumowaniu)"

To się nazywa wejść z przytupem!!

a co zarzutu, że upchnięto za dużo do jednego filmu- gdyby Nolan zrobił standartową procedurę "Hollywood" - cały film walczymy z jokerem w ostatnich 15 min pokonujemy go ,ale na scenę wchodzi 2face ->cut ->napis "the end"- to wszyscy by zarzucali, że robi komerechę, otwiera od razu furtkę na 3ke itp itd.
Ja się cieszę, z tego że Nolan zrobił to tak- przejadły mi się produkcję w stylu np ostaniego Hulka, Wanted czy Batmanów Burtona(filmy bardzo dobre i fajne) ale to są filmy tak "liniowe" scenariuszem, czasem reżyser cię zaskoczy jakimś rozwiązaniem ,ale nie spodziewaj się że finał będzie jakiś inny niż założone standarty hollywood. A tutaj masz film który utkwi ci w pamięci tym że nie prowadzi za rękę, a wnioski z tego co widzisz na ekranie wyciągasz sam i albo to cię wciągnie i zapadnie w pamięci, albo przerośnie i będziesz klną na film.....

ocenił(a) film na 10
FvJ

FvJ:ja napisze,ze te wyniki nieofcjalne sa jeszcze i liczba pewnie wieksza bedzie o jakis milion czy dwa.

Co do upychania to sama racja FvJ

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

I jest kolejny rekord.Drugi najwiekszy weekend ever.