W końcówce widzimy jak Kevin zamyka szkołę, żeby wybić uczniów, Dziwnym cudem ma tylko
plecak, ciekawe jak w nim zmieścił łuk ze strzałami. Potem, mamy już noc. W tym czasie
dopiero wkracza straż pożarna, która przecina blokady. Tyle, że robi to od zewnątrz, Haha! To
chłopak przechodził przez drzwi skoro od zewnątrz je zamykał. Nie, no porażka, takich
szczegółów reżyser nie widzi. Pomijając fakt, że interwencja zaczęła się późnym wieczorem.
Co tu dużo mówić. Kevin to emociota, która słucha hardkoru w obcym języku. Same kości. Ja
bym takiemu z czachy trochę powybijał.
Najbardziej szkoda mi jego siostry. Gdybym miał być starszym bratem takiego Kevina to też nie
przeżyłby długo w takiej sytuacji.
Tania produkcja, a matka Kevina wygląda jak nałogowa ćpunka.
Dwa pytania mam, może ktoś zna odpowiedź. Jakie są losy ojca i córeczki? A drugie, po co
reżyser wrzucił tam Świadków Jehowy? Żeby obudzić sumienie kobiety?
Losy ojca i córeczki nie są zbyt kolorowe - zostali zabici przez Kevina. Chyba nieuważnie oglądałeś.
Patrz na komentarz Carrot 1906.
Ponadto film ten jest zapisem subiektywnych wspomnień postaci i w filmach, które pokazują wydarzenia w ten sposób (na przykład w Memento również są błędy, ŚWIADOME błędy) pojawiają się celowe nieścisłości, by podkreślić że to co oglądamy jest wyobrażeniem/wspomnieniem postaci. I tak na przykład w tym filmie chomik, którego dostaje dziewczynka (jak może zauważyłeś) nie jest żywy, tylko to jakaś figurka jest. To nie jest błąd, albo lenistwo twórców, którym się nie chciało zapanować nad żywym zwierzątkiem. To co my mamy zrozumieć z tego, to fakt, że nie widzimy żywego zwierzęcia tylko MARTWE, co oczywiście wiąże się z finałem filmu.
W ten sam sposób sceny czyszczenia czerwonej farby z fasady domu symbolicznie pokazuję próby radzenia sobie Evy z przeszłością. Ta czerwona farba albo te pomidory z początku filmu są symbolem KRWI.
Że też te drzwi od poczatku męczą ludzi :) Wyjaśniane było natychmiast, jak film się pojawił, a potem wielokrotnie prawie we wszystkich wątkach, choć nic nie trzeba wyjaśniać :) Do sali gimnastycznej było wiele drzwi, mógł każde zamykać z innej strony (no, tylko dwie strony są do wyboru), jak było mu wygodniej, to nieistotne, ostatnie tylko musiał zamknąć od wewnątrz.
Tym komentarzem nie wytknąłeś błędów reżyserowi tylko pokazałeś jak nieuważnie oglądasz filmy :) Tak jak już ktoś napisał wcześniej - w filmie jest scena w której Kevin składa łuk wyciągając części z plecaka, do szkoły poszedł rano a strażaków widzimy wieczorem - tak naprawdę nie wiemy ile cała ta jatka trwała, jaka była pora roku, czy ktoś negocjował z Kevinem, ale to nieistotne dlatego nie ma się czego czepiać. No i te nieszczęsne drzwi - w filmie przecież jest scena w której Kevin zamyka drzwi od wewnątrz <!> W każdej sali gimnastycznej jest kilka wejść, widocznie najpierw zamknął jedne od zewnątrz, a potem wszedł drugimi i zamknął je od wewnątrz. To wszystko jest w filmie więc nie wiem jak niektórzy go oglądali...
Jak to nic nie wyjaśnia? Do sali gimnastycznej są dwa wejścia - Kevin jedne zamyka od zewnątrz, wchodzi drugimi i zamyka je od wewnątrz. Mógłby wszystkie zamknąć od wewnątrz ale wtedy nie byłoby znamiennej sceny kiedy Eva orientuje się o co chodzi gdy strażacy rozcinają to coś od roweru
Jaki jest sens zamykania od zewnątrz? Ciekawe jakby wtedy wyrżnął wszystkich. Przez drzwi? Czy może najpierw ich pozabijał, a potem zamknął drzwi? Żeby trupy nie uciekły? W obu przypadkach nie ma logiki w postępowaniu.
Notabene już nie pamiętam czy tam czasami nie były to drzwi do szkoły a nie do sali gimnastycznej.
"Jaki jest sens zamykania od zewnątrz? Ciekawe jakby wtedy wyrżnął wszystkich. Przez drzwi? Czy może najpierw ich pozabijał, a potem zamknął drzwi? Żeby trupy nie uciekły? W obu przypadkach nie ma logiki w postępowaniu.
Notabene już nie pamiętam czy tam czasami nie były to drzwi do szkoły a nie do sali gimnastycznej."
Masz dysmuzgie czy co?
Sala miała kilkanaście drzwi, w tym drzwi do całego kompleksu sportowego i właśnie je zamknął od zewnątrz, te drzwi były styłu szkoły i były awaryjne, prowadziły na parking. Zawsze były zamknięte na zamek, ale nauczyciel miał klucz, więc, żeby nie uciekli tymi drzwiami zamknął je dodatkową, własną blokadą. Z drugiej strony tego nie zrobił bo od środka te drzwi poprzedzały jeszcze jedne które wprowadzały do gabinetów trenerów itp więc nie mógł sie dostać do tamtych zewnętrznie zablokowanych drzwi od środka.
Jest to wiedza z książki, ale to co masz w filmie w zupełności wystarcza. W filmie zamyka z różnych stron i tyle, zresztą wtedy matka ma okazje zobaczyć symboliczną scene rozcinania blokady którą już wcześniej widziała.
Od razu wyświetla się pierwsze zdanie: ,,W końcówce widzimy jak Kevin zamyka szkołę, żeby wybić uczniów''. Nie sposób tego nie zauważyć ;/ Jeśli post zawiera spojlery to od razu w tytule zaznacza się o tym.
Madorka, zapoznaj się najpierw ze znaczeniem słowa "spojler". To jest fakt, który w żadnym stopniu nie wpływa na fabułę. To tak jakbym napisał odnośnie czegoś "kierowca zamknął drzwi, które odpadły". Czy to zdanie wpłynęłoby na to o czym jest film? Oczywiście, że nie.
Pozdrawiam :)
chyba pomyliły Ci się słowa, spoiler zdradza ważny element fabuły, więc na Filmwebie przyjęło się, że zanim ktoś w komentarzu wyrazi opinię zawierającą coś takiego, najpierw zaznacza ,,spoiler'', żeby nie zepsuć seansu komuś, kto jeszcze nie oglądał. Więc, gdy użytkownik w pierwszym zdaniu napisał, że tytułowy Kevin ,,wybija uczniów'' to przepraszam bardzo zdradza samą, ważną końcówkę, więc nie sądzę, że to ze mną jest coś nie tak.
Ona nie jest ważna. Ważna jest tutaj relacja rodziców z synem. To jest jedno z działań. Gdyby nie było masakry też by nikt nawet nie myślał. że mogłoby coś takiego być, bo relacje i tak zostały pokazane.
@pirco
Na zarzut, że zdradzasz ważny element fabuły - twierdzisz, że tego nie robisz.
Kiedy Ci to udowodniono - twierdzisz, że ten element dla opowiadanej historii nie jest istotny.
Żeby było śmieszniej, czepiasz się szczegółów(bezpodstawnie zresztą) jak zamknięcie drzwi od zewnątrz...
W dodatku Film obejrzałeś po łebkach (cyt: "Jakie są losy ojca i córeczki?"), a pozwalasz sobie na osąd typu w stylu: cyt: "Tania produkcja, a matka Kevina wygląda jak nałogowa ćpunka."
Ręce opadają...
Stary ogarnij się i nie brnij w tym temacie dalej, bo w Twych pseudo-wypowiedziach nie ma najmniejszego sensu...
Skończ waść, wstydu (sobie) oszczędź!
tak, umarły, ale nie wiadomo było od razu dokładnie o co chodzi i, że sprawcą był KEVIN (ale autor postu od razu uświadamia, że Kevin ich wybił).
no nie wiem. Zalanie farbą jej domu, gnębienie i szydzenie na ulicy, retrospekcja jak on gada z siostrą i kładzie plecak [z wystającym tym czymś czym zamknął drzwi] na stole tuż obok niej, to coś widać też w urywkowej scenie z dnia morderstwa (też na początku) , scena jak babka odwiedza go w pierdlu... Ja od razu wiedziałam że Kevin pewnie kogoś pomordował, zastanawiało mnie tylko jak (szkoda że nie pokazali)
Ogólnie to lepiej nie czytać tematów pod filmem zanim się go obejrzy. Tym bardziej, że temat brzmiał "reżyser popełnił błąd", a co za tym idzie wiadomo od razu że temat dotyczy czegoś zawartego w filmie. Oczy same automatycznie nie czytają aż tak, żeby się nie kapnąć i
oprócz tytułu wyświetla się początek wypowiedzi, który jest właśnie spoilerem (nie sposób tego nie zauważyć). W jednym się zgadzam, by nie czytać tematów pod filmem przed obejrzeniem (zresztą po też, patrząc na poziom większości). Co do fabuły, owszem zdradza szybko wskazówki a propos zakończenia, ale nie jest fajnie oglądac wiedząc od początku, kto kogo ''wybił''.
z drugiej strony wiele filmów ma tak, że jak już znasz zakończenie to fajnie obejrzeć od nowa, wtedy się więcej zauważa (np the book of eli). Wyręczyli Cie i nie musisz oglądać drugi raz XD od razu widzisz jak kształtowała się jego psychika etc
ohh ale ze mnie szczęściara! czemu wcześniej tego nie widziałam? A tak na serio, zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałaś i nigdy więcej nie pisz zanim nie pomyślisz, bo to powyżej to jest nieudany żart. Pozwól również, że to JA będę decydować, w jaki sposób będę oglądać filmy.
za bardzo bierzesz wszystko do siebie :)
przecież zdecydowałaś, zaczynając od czytania dyskusji na jego temat.
Owszem i to była zła decyzja (ale proszę nie każ mi się z tego jednak cieszyć). Myślę, że dalsza dyskusja o tym już nie ma sensu.
1. Z plecaka wyjął złożony łuk i dopiero go składał. Poza tym mógł ukryć na sali rzeczy wcześniej
2. Jak straż pożarna wkracza to już jest dawno po jego mordzie. Może nikt nie wiedział co się tam dzieje i dopiero zadzwonili po policje itp jak dzieci (młodzież) nie wrócili do domu po lekcjach.
3. Jeśli chodzi o zamknięcie to wyraźnie widać, że pierwsze drzwi zamyka od zewnątrz. Po co? Zwykle 1 wyjście jest na dwór a reszta jest do szkoły. Zamknął to na dwór, wszedł drzwiami szkolnymi i wiedząc, że są w środku osoby, zamknął od wewnątrz. Z dźwięków w jednej ze scen można wywnioskować że czirliderki miały próbę
4. Ojciec i córka na końcu leżeli martwi. Najprawdopodobniej zabił ich przed pójściem do szkoły-dlatego mąż nie oddzwaniał głównej bohaterce jak chciała z nim pogadać. Ona w tym czasie była w pracy.
5. Świadkowie Jehowi-chodziło o to, że ona bała się, ze ot prawnicy/komornik/inne tajemnicze osoby w garniakach. Mógł być też to zabieg pokazujący, że sama czuje się strasznie winna temu wszystkiemu. Że nie udało jej się zapobiec katastrofie. (film jest oparty na książce, tam może jest bardziej uzasadnione)