Już w trakcie seansu pojawiły się u mnie dwa pytania (na które odpowiedzi nie mogłem znaleźć w Internecie) i potrzebna jest wypowiedź kogoś kto się zna:
1. Bäumer wraz kolegami ze szkoły zaciągają się do armii i w zasadzie są od razu wysyłani na front, bez szkolenia. Czy film raczej pominął etap szkolenia czy też może szkolenie, przynajmniej strzeleckie, odbywało się w przypadku rekrutów i ochotników Armii Niemieckiej po prostu wcześniej, tzn. przed zaciągiem do wojska?
2. W scenie kontrataku Francuzów na zajęte przez Niemców okopy, Ci ostatni na widok (chyba) czołgów Chamond M16 zaczynają strzelać do nich z karabinów ręcznych i CKM. Mamy rok 1918, czołgi na froncie są od 2 lat, stąd dziwi mnie ta taktyka walki. Czy taka scena, taka bezskuteczna odpowiedź na użycie przez drugą strona czołgów, w ogóle była możliwa czy to po prostu fantazja scenarzystów?
W powieści jest mowa o szkoleniu wojskowym. "Przez dziesięć tygodni ćwiczono nas w rzemiośle wojennym i w ciągu tego czasu przeobrażono nas gruntowniej niźli przez dziesięć lat uczęszczania do szkoły. (...) Przeszliśmy wszelkiego rodzaju musztrę koszarową i nieraz płakaliśmy po prostu z wściekłości". Ale w powieści jest mowa też o tym, że z biegiem wojny to się zmieniło: "W luki naszego odcinka znów wepchnięta zostaje rezerwa. Jest to jeden z tych nowych pułków, wyłącznie niemal chłopcy z ostatniego rocznika powołanego pod broń. Prawie niewyszkoleni, co najwyżej trochę ćwiczyli teoretycznie, zanim poszli na front. Wiedzą wprawdzie, czym jest granat ręczny, ale niewiele mają pojęcia o kryciu się, przede wszystkim nie są pod tym względem dość spostrzegawczy. (...) Chociaż potrzeba nam posiłków, więcej niemal roboty mamy z rekrutami niźli pomocy z ich strony. Są bezradni na tym terenie ostrych ataków i padają jak muchy. (...) Ta młoda rezerwa, oczywista, nie wie nic prawie o tym wszystkim. Zostaje zdziesiątkowana, gdyż zaledwie potrafi rozróżnićszrapnel od granatu". Trudno więc stwierdzić czy niepokazanie szkolenia wojskowego wynika z tego, że akcji filmu dzieje się później niż w książce, więc bohaterowie są już gorzej przeszkoleni, czy z tego, że po prostu tego szkolenia nie pokazano nie chcąc wprowadzać kolejnego wątku. Być może byli mniej wyszkoleni: w scenie z czołgami jakiś bardziej doświadczony żołnierz każe rzucać granatami w gąsiennice czołgów, nie jest więc to wiedza powszechna.