PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430867}

Na Zachodzie bez zmian

Im Westen nichts Neues
2022
7,4 73 tys. ocen
7,4 10 1 73260
6,8 68 krytyków
Na Zachodzie bez zmian
powrót do forum filmu Na Zachodzie bez zmian

Książka Remarque'a jest wyjątkowa, ale i film oddaje obraz wojennego piekła. Wydana po raz pierwszy w 1929 roku, a wojny toczą się i toczą do dziś. Jak widać ciągle podnoszą łeb polityczne bestie (najczęściej w postaci zakompleksionego dyktatora), które znowu i znowu wysyłają nie wiadomo po co niewinnych ludzi na śmierć. Doskonale oddany bezsens wojny, niszczenia ludzkiej psychiki i zaprzepaszczania żyć milionów ludzi w imię chorych ambicji potworów. Ciągle się powtarza te bzdury o bohaterstwie, o szczytnych ideałach a to tylko mordowanie, bo ktoś tak sobie wymyślił. Bo ci, którzy wywołują wojny, nigdy w nich nie walczą.
"Widzę, że narody są podjudzane przeciwko sobie i w milczeniu, nieświadomie, idiotycznie, posłusznie, niewinnie się zabijają. Widzę, że najmądrzejsze umysły świata wynajdują broń i słowa, żeby to wszystko stało się jeszcze bardziej wyrafinowane i trwało dłużej." (Erich Maria Remarque)

Agatonik

Wojna to zazwyczaj nie są ''chore ambicje'' jakichś abstrakcyjnych dyktatorów, co wstają sobie pewnego dnia lewą nogą i decydują się na wojnę, bo tak. Wojna to jest konflikt interesów. Polecam słowa lorda Henry'ego Temple. W I WŚ żadnych dyktatorów zresztą nie było i do wojny tej parły tak monarchie, jak demokracje. Spłycanie tematu na siłę.

ocenił(a) film na 8
andrzej_matowski0

Ich interesów, a nie ludzi.

Agatonik

Interesów krajów. „Wielka Brytania nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów. Wieczne są tylko interesy Wielkiej Brytanii oraz obowiązek ich ochrony”.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Jeszcze raz, kto zyskał, lub miał coś zyskać na I wojnie światowej? Despot którego kraju? Czy może to wredny duch arcyksięcia Ferdynanda dokonywał zemsty na ludzkości?

andrzej_matowski0

Nie spłycajmy na siłę? Dobra spłycę jeszcze bardziej, bo ambicje psychopatów jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale większość wojen można spłycić do jeszcze większego bezsensu, jak KASA.... większa kasa, bo ci co zazwyczaj doprowadzają do wojen, mają tej kasy za dużo i głównie dlatego odwala im szajba i szukają "wyższego celu".

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Właśnie oglądam I już pierwsze 30min zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Zapowiada się arcydzieło

ocenił(a) film na 8
Robert_MagicP

Tak ogromne że zrobiłeś sobie przerwę na przeglądanie internetu?
To dopiero siła prawdziwego kina!

ocenił(a) film na 4
Agatonik

Eeej , z tą ósemeczką to chyba troszkę poleciałaś co ?

ocenił(a) film na 8
Jacek_Pedzisz

Nie. Uważam, że w pełni zasłużona.

ocenił(a) film na 4
Agatonik

Ha , ha , spoko . Polecam z tego gatunku ,, Kilo 2 Bravo " , lub ,, Kapitan ." O ile nie oglądałaś .

ocenił(a) film na 8
Jacek_Pedzisz

Kapitana oglądałam - bardzo dobry film.

Agatonik

Mnie też śmieszy gadanie o tym z X dyktator szalony z nienawiści wywołuje wojny. Jeżeli chodzi o Hitlera to warto poczytać jak wielkie amerykańskie korporacje go wspierały. O tym się w ogóle nie mówi tylko bredzi o jakiejś"nienawiści. Faktem jest że bez sensu jest ginąć w.imie jakichś śmieci w garniturkach. Teraz to widzimy za naszą wschodnią granicą

ocenił(a) film na 8
szyndler

Czyli wojny wywołują korporacje? A któraż to wywołała wojnę w Ukrainie? Albo w byłej Jugosławii?

Agatonik

Podałem przykład finansowania III Rzeszy, nigdzie nie wskazałem że wielki biznes to jedyna przyczyna wojen, to raz. Po drugie wojny "wukrainie" to nie wiem ale na pewno przyczynili się amerykanie począwszy od rozruchów z 2013 r. na Ukrainie.

ocenił(a) film na 8
szyndler

Oczywiście, bo każde dążenie jakiegoś kraju do wolności, do przyłączenia się do UE to inspiracja z zewnątrz. Zastanów się zanim coś napiszesz. Gdyby tak wszyscy myśleli, to dalej rządziłaby PZPR. Chociaż to znamienne, bo wielkimi krokami zmierzamy do odtworzenia tego układu pod "światłym przewodnictwem" starego dziada.

Agatonik

no tak....stary dziad nawet przytulał się z władimirem władimirowiczem na ziemii rosyjskiej pełnej krwi... Znamienne.

Ja jednak jestem zwolennikiem legalnych metod zmian władzy a nie bezprawnego obalenia (Janukowycz), które gdyby to miało miejsce w innym przypadku (w krajach gdzie sprzeczne jest to z amerykańskimi "gołąbkami pokoju i propagatorami demokracji". Sam widziałem w 2014 r. na majdanie masę namiotów, i ludzi którzy to wszystko podtrzymywali. Na pewno za darmo a żywili się powietrzem.

Poza tym słowo "wolność" i "UE" wzajemnie wykluczają się. Ukraina tak jak i Białoruś są łakomymi kąskami (surowce,rynki zbytu, drenaż mózgów, tania siła robocza) nic więc dziwnego że zachód chce to wyrwać z orbity Rosji.

Ale jak na razie to my zwykli ludzie ponosimy tego konsekwencje a to dopiero początek. W imię jakiś gangsterów w garniturach działających pod osłoną "prawa"

ocenił(a) film na 8
szyndler

Jak to było z Majdanem polecam książkę Oksany Zabużko "Najdłuższa podróż"

ocenił(a) film na 5
Agatonik

Agatonik jak zwykle tvnowska sieczką. A nawet dobrze zaczęłaś. Pan Jarosław Kaczyński mialby nas rzekomo pchać do wojny? Przypomnę Ci ze to Putin zabil.w zamachu jego brata i bratową. Chcesz powiedzieć że Polska ma wspierać Rosję? Zresztą dyskusja z Tobą nie ma sensu.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Przerażające jak uległeś pisowskiej propagandzie. Szkoda słów.

ocenił(a) film na 5
Agatonik

O tym ze to zamach bylem przekonany zaraz po tym jak sie wydarzyl. A o tym jakiej propagandzie Ty uleglas nie musze pisac bo widac. Bez odbioru.