PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789687}

Nić widmo

Phantom Thread
2017
7,0 47 tys. ocen
7,0 10 1 47187
8,2 67 krytyków
Nić widmo
powrót do forum filmu Nić widmo

Nie kumam tego motywu z truciem grzybami, po którym krawiec doznaje miłosnego wzmożenia, już miał kolejną konkubinę odesłać skąd przyszła, to mu się po porządnym przeczyszczeniu odmienia i postanawia się żenić. Potem dochodzi do wniosku, że małżeństwo było błędem i planuje życie rozwodnika, po czym Vicky Krieps znowu go truje, ten się ponowienie zakochał i zrobił jej dziecko nawet. O co biega, ona się nim zajmuje w tej chwili słabości, trzyma miskę i donosi papier toaletowy, i to go wyciąga z tego strasznego męskiego "kokonu", pokazuje inną stronę życia itp. bzdury? Albo ja nie rozumiem - co jest bardzo prawdopodobne, prosty ze mnie człowiek - albo troszeczkę to wydumane, pretensjonalne? Ale ogólnie film mi się podoba, świetne kostiumy, piękne wnętrza, na mnie to działa, lubię to w filmach, lubię nacieszyć oko czymś po prostu ładnym, gustownym. Gra aktorska też dobra, Day-Lewis wiadomo, jego siostra też dobrze. Vicky Kripes dała radę, nie dać się zdominować przy Day-Lewisie, nie wypaść marnie, to już sztuka.