PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5153}

Nie oglądaj się teraz

Don't Look Now
1973
6,7 7,3 tys. ocen
6,7 10 1 7306
7,1 32 krytyków
Nie oglądaj się teraz
powrót do forum filmu Nie oglądaj się teraz

Film niezły, chociaż nie wiedziałam, że to horror, więc nie byłam przygotowana na taki rozwój wydarzeń :) Uderzyło mnie jedno - obsesję na punkcie czerwonych rzeczy, którą ten film we mnie wzbudził. Może obsesja to zbyt duże słowo, ale... W każdym razie w pewnym momencie zauważyłam, że właściwie w każdym ujęciu pojawia się coś bardzo czerwonego, film widza bardzo na to uczula zdaje mi się... A potem nawet po seansie bardzo rzucała mi się w oczy czerwień... Czy na kogoś ten film także tak podziałał?

użytkownik usunięty
Suzume

Rzeczywiście ciekawa sprawa z tym czerwonym kolorem i oczywiście masz rację-ja także praktycznie w każdej scenie dostrzegałem coś o kolorze czerwonym-a to kwiaty,a to jakaś osoba w filmie miała na sobie czerwony sweterek lub czapkę,kelner trzymał w dłoni czerwony długopis.
Myślę,że ten kolor był personifikacją.
Symbolizował niematerialną osobę zmarłej córeczki,która pojawiała się właśnie pod postacią czerwieni,wszędzie gdzie byli jej rodzice-był też ów kolor.
Czasem można było dostać aż zawrotów głowy...
Film oglądałem z bratem i szczerze mówiąc-on tego tak nie dostrzegał,ale nawet po filmie wokół siebie łatwiej było ujrzeć gdzieniegdzie ukrywające się czerwone barwy-te bardziej intensywne i te mniej...
Film był niezwykle wciągający,pięknie przedstawiony i mimo wszystko-nie tuzinkowy.
Pozdrawiam!