PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142787
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Eh...

ocenił(a) film na 5

Po wszystkich pochlebnych recenzjach zarówno tutaj jak i opinii panujących na świecie liczyłem na świetną rozrywkę i niestety zawiodłem się troszkę... Nie mogę powiedzieć że było drastycznie źle tylko ciągle towarzyszyło mi wrażenie że ja już to widziałem i wiem co stanie się dalej....

Nie chcę wyjść na typowego hejtera jakich wielu i nie potrafią przekazać drugiej osobie konstruktywnej krytyki poza tym że jest beznadziejnie i tyle żadnych potwierdzeń swych słów.

Początek nie jest zły w miarę fajnie i przyjemnie dość lekki klimat no ok. Ale po kilkunastu minutach oglądania straciłem trochę swojego zapału ale w drugiej godzinie filmu prawie cały zapał uleciał jak po przebiciu balona igłą... Brak pomysłu, zaczęło się kombinowanie no i nie wyszło to na dobre. Ogólnie bardzo przewidywalny dla mnie ze względu na inną produkcję Moon. Momentami czułem się jakbym oglądał nieco zmieniona wersję Moona.

Zamiast pracy jako konserwator w bazie księżycowej, Tom pracuje jako technik przy dronach na opustoszałej ziemi. Zamiast robota Gerdy czy jak mu tam było mamy Victorię... W moonie bohater miał wspomnienia tutaj czystka z przebłyskami obrazów ale nie chcę się czepiać jest różnica... W obu filmach został krótki okres czasu do końca swojej zmiany nie wiem nawet czy w Moonie też nie było 2 tygodni. Tu i tu zostało zabroniona bohaterom interwencja. W Oblivionie przy rozbitym statku a tam przy naprawie maszyny. W końcu oboje odkrywają swoje klony... Co wiąże się z nieposłuchaniem rozkazów... Może rzeczywiście się czepiam ale dla mnie jest trochę elementów przerysowanych kalka w kalkę i oglądając Obliviona nie mogłem się wyzbyć uczucia że jest to drugi Moon, feeling z oglądania został przez to zabity ponieważ był dla mnie zbyt przewidywalny...

To jest tylko moja prywatna opinia jeśli ktoś się zgadza z nią to ok jest mi bardzo miło że nie jestem osamotniony ale jeśli nie to też szanuję ponieważ o gustach się nie dyskutuje :)

Na ocenę 5 może 6/10 zasłużył ale nie więcej pewnie gdyby nie było Moona byłoby wyżej ale w tym przypadku nawet większa efektowność tego filmu nie jest w stanie poprawić oceny ze względu na fabułę...

Sorki za interpunkcję ;)

ocenił(a) film na 7
Play4Fun

SPOiLER

no masz trochę racji i trochę jej nie masz... :P
musisz zauwazyc ze kupę ludzi - nie zna w ogóle Moona - bo nie byl on w ogóle taki popularny! Ja znalem Moona, lecz mimo wszystko dalem się zaskoczyć, bowiem Sally oraz sama narracja (opowiadania Jacka 49, - ja się nie pokapowałem dosyc długo, ze jest klonem - nie czytałem tez, ani zadnych recenzji o nim, jeszcze wtedy! ani nie oglądam przez to nigdy trailerów!) skrzętnie dawała iluzje, ze mamy jednak do czynienia z przezyla resztka ludzkości!)...
W moim przypadku jest jeszcze to , ze mam krotka pamiec do filmów - co mnie bardzo raczej dotychczas irytowało - choc teraz widzę ze moze byc to tez pozytywne.... ;D

ocenił(a) film na 5
Wikus_Van_De_Merwe

Zgadzam się jak najbardziej że Moon jest filmem nie znanym dla szerokiej grupy odbiorców i gdybym ja nie znał na pewno przyjemniej by mi się oglądało Obliviona. Ale znając Moona od samego początku można zacząć swatać ze sobą oba filmy :) Przy rozbiciu statku myślałem że w środku są klony bo skojarzyło mi się właśnie z Moonem i naprawą maszyny i znowu te zakazy by sobie odpuścić to że ktoś się tym zajmie no coś mi nie pasowało ;) No klonów tam nie było to był dla mnie lekki suprise ale uczucie o tych klonach mi pozostało i potem się sprawdziło.

Ja niestety lubię oglądać zwiastuny by wiedzieć czego się spodziewać ale po Prometeuszu to zastanawiam się czy warto się nakręcać na filmy :) bo jak mnie zwiastun zachęcił i tak oczekiwałem na ten film to zawiodłem się po całej linii ale to nie o tym dyskusja :) Tutaj przy Oblivionie (uparcie bd odmawiał nazywania go rodzimym tytułem ponieważ dla mnie to on kompletnie nie jest trafiony choć poprawnie przetłumaczony) po obejrzeniu trailera wszystko było ok ale jak było mówione że na Ziemi zostały niedobitki obcych i drony na nich polują to zaczęło mi śmierdzieć bo co do cho...y robił Morgan ze swoimi ludźmi skitrany w bunkrach :) zacząłem przeczuwać że nie było żadnych obcych tylko hmm rebelianci

Niestety właśnie Moon zabił mi przyjemność oglądania Obliviona ;) Ale to moje prywatne odczucia tylko

ocenił(a) film na 7
Play4Fun

Tytul orginalny Oblivion bylby w sumie najlepszy - ale rozumiem tez te argumenty, ktore holduja slynnemu rejowskiemu: "niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"....
Zreszta nie ma co narzekac, bo moglo byc gorzej, choc i tak twierdze, ze niektorym to tylko z pozoru wydaj sie brzydkim czy dziwnym! Wsluchaj sie bardziej w "Niepamięć", a pojmiesz, ze jest dokladnie na odwrot - jest to slowo z nie lada urokiem, moim zdaniem nawet klasyczny dowod na pieknosc naszej polszczyzny! Zadna poezja, zaden poemat nim by sie nie powstydzil!
Z ciekawostek moze dodam - co mają dopiero Ukraincy powiedziec na ich "Світ забуття" - wolno tlumacząc: "świat zapomnienia"? No wlasnie - i u nas mogliby na to wpasc - chwala juz jednak naszej "Niepamięci" (rulez!)!!!! ;D

ocenił(a) film na 7
Play4Fun

PS
acha - jest jeszcze duza roznica - gdzie zes go ogladal - sciagniety z netu nie jest tym samym filmem co w kinie, gdzie wizualnie wyglada po prostu fenomenalnie!

ocenił(a) film na 5
Wikus_Van_De_Merwe

Oglądałem ściągnięty jakość pozostawiła sporo do życzenia i rozumiem że oprawa wizualna cieszy oko niezmiernie ale jak widać skupiłem się na wątku fabularnym a nie na scenografii i efektach. Sama oprawa i zapierające dech w piersi widoki są tylko jednym z czynników wpływających na ocenę ale same efekty nie są wstanie ucieszyć widza :) Może byłoby 6/10 oglądając na kinowym ekranie ale sama oprawa nie wpłynie na fakt że zmienię zdanie że film był po prostu w mojej opinii średni