Nie rozumiem kilku spraw w tym filmie:
-gdzie jest prawdziwy Jack?
-jaką misję mieli od NASA , gdzie mieli polecieć i co zrobić?
-kim było to zło i po co wysysało energię z planet?
-czy ludzie naprawdę byli na Tytanie?
-skoro 'sępy' były naprawdę ocalałymi ludźmi to kto zaatakował Ziemię i Księżyc i walczył z ludźmi?
moim zdaniem:
-prawdziwy jack i vicky najprawdopodobniej nie żyją od 60 lat. Zostali tylko powieleni, jednak jakaś część pamięci przetrwała u jacka
-z tą misją to nie wiem -chyba mało istotne, no statek na siłę wciągnięty do tet'a
-zło to jakiś robot(sztuczna inteligencja), jako komputer potrzebuje prądu(energii) - dlatego kradło słoną wodę do jego wytworzenia. Jeśli chodzi o pochodzenie to mi się wydaję, że to wytwór jakiejś obcej cywilizacji, który się zbuntował(coś na styl terminatora) - robota ktoś musiał stworzyć
-ludzi nie było na Tytanie bo on nigdy nie istniał - taka bójda dla klonów
-no właśnie wyżej wspomniane zło
dobra seria pytan. co do tego "zla" to byla to obca cywilizacja. kazdy ma swoje wyobrazenie i spostrzezenia na temat czy oprocz ludzi ktos inny jeszcze zyje we wszechswiecie. w tym filmie ukazane bylo to jako taka super madra maszyna. nie wiem czy ogladalas np. Prometeusza. tam tez sa obcy pokazani w ciekawy sposow :))
maszyna wykorzystala wtargniecie NASA w kosmos i uzyla tego do swoich celow. prawdopodobnie chciala zawladnac wszechswiatem :)) zlapala dwojke, na szczescie Jackowi udalo sie kilkoro ludzi odpiac od statku i Ci krazyli po orbicie 60 lat. dodatkowo nie tylko wymazala wspomnienia ocalalym, ale wykorzystala je tez na swoj sposob. np. ta sztuczna inteligencja caly czas grala role szefowej misji z NASA, to chyba jedyne wspomnienia, ktore zlo chcialo zachowac u Jacka i Victorii.
moze troche nie skladnie, ale juz pozno u mnie i mozg slabo pracuje :))
p.s. nie wiem tez czy mialas okazje zobaczyc, ale ta super inteligencja przypomina ta z filmu Eagle Eye.
ad1) został zabity przez Tet a jego material genetyczny wykorzystany do tworzenia jego klonów
ad2) misja dotyczyła zbadania TET który został wykryty przez ludzi jak sie pojawił w układzie słonecznym (jest o tym mowa w filmie)
ad3) obcy , np cala świadomość jakiejś rasy zamknięta w jednym wielkim wielkim superkomputerze opakowanym w statek kosmiczny który lata od planety do planety w poszukiwaniu energii , tym razem padło na ziemie
ad4) to była historia wymyślona przez TET w celu motywacji klonów na stacjach, głowni bohaterowie pierwotnie mieli lecieć na Tytana ale pojawienie się TET zmieniło plany NASA (bylo o tym w filmie)
ad5) po kataklizmie jaki powstał poprzez zawirowania grawitacyjne związane ze zniszczeniem księżyca, TET wysłał klony Jacka do walki z niedobitkami ludzi - uzbrojone przez TET w wysoka technologie klony z zaprogramowana świadomością mającą na celu zabić resztę ludzi ( było to w filmie omówione) BTW - ta cześć historii (od momentu pojawienia sie TET w okolicach ziemi nadawała by się na dobry film s-f)
to i moze ja dodam swoje dwa grosze;
-prawdziwego Jacka juz nie ma, TeT wykorzystał tylko jego i Vicky materiał genetyczny do tworzenia klonów .
-misja była bardzo istotnym elementem( ktos powyzej napisał , ze nie a to jest błąd) misja Odysey to lot badawczy na Tytana, lecz w miedzy czasie jak tłumaczyła Julia , wychwycono inny obiekt, nazwano go TET i ten obiekt stał sie priorytetem ich misji.
-to ,,zło'' to blizej nie okreslona siła, ,,istota'' , to cos nie materialnego, to TET, mamy tu tylko blizej nie okreslony statek kosmiczy, z ,,czymś'' wewnątrz, a energię wyciągało by zapewnic sobie mozliwosc dalszej ekspansji.
-ludzi na Tytanie nie było, misja na Tytana jak mozna było wywnioskowac zakonczyła się z chwilą gdy odnaleziono Tet
-ziemie zatakował własnie TET, po wymazaniu pamieci u Jacka wprowadzono mu nowe informacje-fałszywe, mówiące mu, ze TET jest dziełem ludzi, a wojnę zapoczątkowały jakies blizej nie okreslone Sępy-obcy