PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142795
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Widząc plakat z Empire State Building i super bohaterem na pierwszym planie obawiałem się,
że będzie to kolejny film z serii "wielkiej Ameryki" przeniesiony w przyszłość, ale na szczęście
szybko przekonałem się, że tak nie jest. Film bardzo przypominał mi "Wyspę", klonowanie ludzi,
wymazanie pamięci i promieniowanie, a główny bohater mający pewne prześwity w końcu
dociera do prawdy. Ale to jak wykonane zostały efekty w filmie wmurowało mnie w fotel. Wiem,
że to jest robione komputerowo, ale "Bitwa pod Wiedniem" też była robiona na komputerach, a
różnica jest kolosalna. Do gry aktorskiej nie mam zastrzeżeń, oczywiście wejście Morgana
Freemana mocne, chociaż dla niego każde wejście jest epickie :D

Dzisiaj tak się złożyło, że na TVN-ie był Ironman, toteż porównałem sobie oba filmy i muszę
powiedzieć, że mimo kolejnego genialnego popisu Downey'a, to "Niepamięć" w moim
odczuciu wypadła lepiej. W dodatku cytat Horacjusza sprawiał, że nie było się obojętnym na
losy bohaterów, tylko trzymało za nich kciuki, żeby się udało wygrać w tak słusznej sprawie.
Może tylko ja tak miałem, ale w końcu forum jest po to, żeby wypowiadac swoje subiektywne
odczucia.

Suma sumarum, kawał dobrej roboty i udany film s-f na "ósemkę".

Aaa, no własnie, jakby mógł ktoś wyjaśnić mi, bo nie zrozumiałem z wątku, kto i po co zbudował "Tet"?

ocenił(a) film na 8
Caesar27

Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, że nikt nie zbudował Teta. Była to po prostu obca cywilizacja, która przypadkowo dostała w swe ręce Jacka i Vicki. Następnie postanowili ich sklonować i wymazać pamięć. Służyli im do przejmowania planet, ktore były im potrzebne do pobierania różnych zasobów......wiem chaotycznie ;p

ocenił(a) film na 6
lock_erz

Dzięki za wyjaśnienie, też tak przypuszczałem, że to obca cywilizacja, jak ta wielka maszyna mówiła, że jest Bogiem i go stworzyła... raczej człowiek nie zbudowałby jakiegoś gruchota w kosmosie i napędzał go zasobami ziemskimi. Jeśli to byli kosmici, to fabuła tylko na tym korzysta :)

ocenił(a) film na 7
Caesar27

We wtorek remontada, HM! A film do połowy świetny, od połowy średnio-dobry.

ocenił(a) film na 6
pumpernikiel_2

iHasta el Final! :)