PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142797
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Nierozumiem, ok wiem, że klony były, że całe sępy to wymyślone i w ogóle. Ale skąd się wziął ten
trójkąt co tam ta babka rządziła i te drony i to wszystko? I jaki był ich cel w zniszczeniu ziemi?
Hmmm? Dziwny ten film... bezsensu.

ocenił(a) film na 6
wonska15

I wszystko jasne skąd się biorą później te średnie ocen tutaj..ja pier..kur..mać -_-
Miej honor wonska (w czaszce) i cofnij ocenę do momentu aż kiedyś zrozumiesz Oblivion (pewnie nigdy).

ocenił(a) film na 5
Bers

Cóż... przykro mi, że nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie. Jakbyś Bers nie widział próbuję się dowiedzieć i zrozumieć.. po to jest ten temat...A Filmweb jest po to by każdy wg swej skali oceniał filmy. 5 to akurat nie jest zła ocena. Czytałam sporo innych tematów i wiem, że jest nieścisłość w fabule. Dlatego za takie pomieszanie daję 5. Widziałam lepsze filmy sci-fi. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
wonska15

Nie ma żadnych nieścisłości, jak na sf film jest klarowny i 'łatwo zjadalny'. Polecam Ci obejrzeć go jeszcze raz, najlepiej później jak obejrzyj więcej filmów z gatunku. Nie odpowiem Ci tu na pytanie bo nie dałaś ostrzeżenia o spoilerach w temacie.

ocenił(a) film na 6
wonska15

"Trójkąt" z tą babką to sztuczna inteligencja - maszyna, która zrujnowała ziemię (niszcząc na początku jej satelitę, czyli księżyc). Nie wiadomo skąd ta maszyna pochodzi (przynajmniej ja tego w tym filmie nie wyłapałam). Maszyna potrzebowała wody, którą pobierały specjalne urządzenia, a drony czuwały nad bezpieczeństwem tych zbiorników, eliminując ocalałych ludzi. Zadaniem klonów była natomiast naprawa uszkodzonych dronów. I tak się to wszystko miało toczyć aż do wyczerpania zasobów wodnych ziemi. Nie wiem czy to poprawna interpretacja, ale chyba lepsza taka niż żadna :)

ocenił(a) film na 5
thejabianka

thejabianka dzięki :) Gadałam z siostrą i w sumie też trochę doszłyśmy do podobnego wniosku. W sumie za pomysł fabuły mogę dać wyższą ocenę bo jak dotąd nie słyszałam o podobnym. A dałam ostrzeżenie o spoilerach... przynajmniej tak mi się wydaje, że zaznaczyłam to dodając temat.

ocenił(a) film na 5
wonska15

Ja odebrałem to tak : W 2017 roku ekipa z Misji kosmicznej odkryła ten oto trójkąt , który nie nadawał fal , ale miał swoją grawitację , przed którą nie mogli uciec . Trójkąt to statek/czy cokolwiek to było obcej inteligencji , który potrzebował wody z Ziemi . NIszcząc księżyc wyniszczyli życie na Ziemi (przypływy , odpływy , huragany itp) . Stworzyli klony osób , które złapały swoją grawitacją (poza tymi co spali) i używali ich do naprawy tych zbiorników . Te klony miały wyczyzsczoną pamięć , jednak zostawały jakieś wspomnienia , a klony myślały , że teren jest skażony przez sępów/bomby atomowe itp . Sami nie wiedzieli jednak jak to wszystko wygląda na prawdę . Po prostu kazdy klon czuwał nad jakimś rejonem Ziemi , a dalsze elementy miały być napromieniowane stąd nie wiedzieli o sobie nawzajem . Osobiście film mnie nie porwał jako taki , również daję ocenę 5 . Mam nadzieję , że chociaż trochę pomogłem

JNike79

Trochę naciągany ten pomysł z czerpaniem wody z Ziemi przez obcą inteligencję. Zdaje się, że w kosmosie wody nie brakuje, a z taką technologią spokojnie mogliby osuszyć na przykład jowiszowy księżyc - europę. Mimo wielu niedociągnięć, film wg mnie zasługuje co najmniej na 7.

ocenił(a) film na 5
Sam_West

Pomysł z wodą Ziemską nie jest tu pierwszy raz wystarczy obejrzeć Inwazja : Bitwa o Los Angeles

ocenił(a) film na 5
JNike79

5 czy 7.. nie ma różnicy każdy ocenia wg swoich kryteriów. A rzeczywiście woda przewija się już, któryś raz ;p Ale co mają innego wymyślić jak już tyle jest tych filmów ;p W każdym razie uważam, że jako jeden z nowych filmów nie jest najgorszy. W ogóle 2013 rok pod względem nowości filmowych nie zawiódł mnie. Nie tak jak 2012 gdzie właśnie ukazała się Inwazja itp itd gdzie to po prostu było dno.

ocenił(a) film na 6
wonska15

im więcej czytam tym bardziej się głowię - hehe, po kiego jakiejś kosmicznej inteligentnej maszynie woda?

ocenił(a) film na 5
sajtafari

bo nie wiem. bo na ziemi tylko jest ;p Może lubi no ;p Każdy lubi pić :D

ocenił(a) film na 6
wonska15

Właśnie skończyłem oglądać. Fabuła jak i akcja mogą być ale film nie należy do tych najlepszych. Owszem ciekawy zarys kolonizacji i odkrycie całej prawdy ale nic poza tym nie wyróżnia tego filmu. Ciekawie przedstawione pozostałości po upadłej cywilizacji (ludzi) no i to skażenie. Oceniam film na mocne 6.