PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142793
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Film 9/10: klimat, muzyka, efekty- całość rewelacja.
Chciałem tylko zwrócić uwagę na pewien szczegół. W ostatniej scenie, Jack "odsłuchuje" czarną skrzynkę z pojazdu, który rozbił się razem z Julią. Oglądamy także retrospekcje, która pokazuje, że ów pojazd (z Julia na pokładzie) odczepia się od głównej części statku. Główny statek zostaje zassany przez Tetę i w tym momencie dźwięk nagrany na czarnej skrzynce urywa się. Dlaczego?, jesli czarna skrzynka odczepiła się od głównego segmentu wraz z "sypialną" częścią?
Przecież tam powinno być dalsze nagranie aż do rozbicia się o ziemię.
Co o tym myślicie? Chyba że ja coś pomieszałem.

Mimo to film wart polecenia. 9/10

ocenił(a) film na 9
danio0121

Może masz racje ale jeżeli to prawda to co nas to obchodzi jeżeli dalej się nic nie działo na statku dopóki się nie obudziła po rozbiciu ...

danio0121

Przeciez bylo pokazane w filmie jak Tet zakloca polaczenie. Swoja droga mozna by to uzasadnic na miliard sposobow bo przeciez rozmawiamy tutaj o obcych i iich OBCEJ technologii. Doszukiwanie sie realizmu za wszelka cene w filmach SF to chyba jakas nowa plaga...

zerosouL

Wydaje mi się, że autorowi jak i każdemu innemu myślącemu człowiekowi chodzło o LOGIKĘ, nie realizm, a plagą jest raczej masowe robienie z ludzi idiotów i karmienie ich coraz większym kiczem, tandetą. Najlepsze filmy powiedzmy... już były, a wszytko co obecnie, to wałkowane tematy z braku inwencji twórczej (-;

meski

Brak logiki jest cecha ludzka zwlaszcza w sytuacjach stresowych lub kiedy obawiamy sie o swoje zycie. Swoja droga co Ty chcesz tu jeszcze wymyslac po tylu latach istnienia kina rozrywkowego? To chyba oczywiste, ze z biegiem czasu filmy staja sie sila rzeczy coraz bardziej wtorne wiec to nie jets zaden argument.

zerosouL

Piszesz w ogóle nie na temat. Myślę, że autor wątku raczej nie pisał swojego postu w obawie o swoje życie. (?) Poza tym... argument czego?

meski

Nauczysz sie czytac ze zozumieniem to moze wrocimy kiedys do tej dyskusji.

ocenił(a) film na 10
danio0121

zerosouL napisał dobrze, bo uzasadnień może być multum, ale wystarczy jedno, a mianowicie, jeżeli mamy dysk, na którym zapisuje się dźwięk z mikrofonu, a kabel, zostanie przecięty, lub sygnał zakłócony, to dźwięk się nie zapisze, a będą tylko szumy, lub po prostu cisza. Urządzenie przechwytujące dźwięki dostało się do statku obcych, a "dysk" został na zewnątrz i zmierzał na orbitę ziemi, czyli oddalał się.