PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142787
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

mam wrażenie ze film zawierał sceny z wielu innych kultowych filmów takich jak:
- Matrix (Morgan to uosobienie Morfeusza , Tom to Neo, Jego żona - Trinity, a cała ta baza ludzi to oczywiście Zion,
-Dzień Niepodległości (gdy główny aktor udaje się do statku matki z ukrytym ładunkiem wybuchowym, żeby tego było mało statek matka miał bardzo podobne wnętrze i statek którym przyleciał Tom, też został przejęty)
-Topgun (nie pamiętam dokładnie)
-Gwiezdne Wojny (Gdy Tom ucieka przed "dronami" scena do złudzenia przypominała wyścig z młodym Anakinem Skywalkerem ... nawet tak samo przecisnął się przez szczelinę w skale niszcząc tym samym przeciwnika)

mam racje czy tylko mi się wydaje...

ocenił(a) film na 7
iicd2386cd

zapomniales przede wszystkim o Moon (motyw technika majacy wkrotce przejsc na zasluzona emeryture, ktory okazuje sie ze jest klonem!) oraz I am Legend - wedrowki po postapokaliptycznej, pustej planecie oraz motyw odkrycia w dzurze gniazda tych Scavs (alien scavengers - padlinozercow, ktorz pozniej okazuja sie tymi rebeliantami!) - w Jestem legenda - odkryciu w tym pustym wieżowcu, gniazda tych zarażonych (Darkseekers, na pol. Poszukiwaczy Ciemności ;D)...

PS
z tym Topgun to juz przesada, chyba ze żucie gumy będziemy juz tez zaliczać, i jak tak - no to romantycznych scen w swimmingpoolu - w Hollywoodzie - jest przeciez na pęczki... ;D