Nie do końca zrozumiałem końcówke filmu, kim w koncu byla ta pielegniarka ?
Wiesz, zawsze można wyjść z założenia, i ja z takiego wyszłam, że Rachel tak czy tak nigdy imiennie do Alex się nie zwraca, a do Anny tak. Więc od razu widać, że coś jest z Alex nie tak. Przecież nie mogła być w tym domu, a wszyscy oprócz Anny traktowali ją jak powietrze! Może zorientowałam się dlatego, bo oglądałam już filmy z podobnym motywem. Co do tego czy jest świetny, czy nie kłócić się nie będę, bo to już każdy osądzi, ale na pewno gdyby nie było w nim spalonej matki jako kreatury, tak jak już ktoś wspomniał, film byłby naprawdę świetny, a tak jest dla mnie dobry. Niemniej jednak godny polecenia:)
Oglądając film pierwszy raz wydaje mi się że ciężko jest domyślić się że Alex była wyimaginowana przez Annę. Dopiero gdy ogląda się już 2 raz to zwraca się uwagę na to że nikt bezpośrednio z nią nie rozmawiał,albo na dialog przed pogrzebem" idz się przebrać"a nie "idzcie się przebrać", tak jak powiedział ktoś powyżej zwracając uwagę na angielskie słownictwo jest jeszcze ciężej to wyłapać ;D
I to było świetne w tym filmie! Były jakieś poszlaki ale mało czytelne, dlatego zaskoczenie na końcu jest ogromne! Pamiętacie "innych" z Nicole Kidman? Czy ktos z was podczas ogladania domyslil sie ze matka z dziecmi nie zyja, ze sa duchami?
Moze mi ktos powiedziec jedna rzecz? Dlaczego ta ruda dziewczynka w momencie gdy wyskoczyla spod piekarnika to powiedziala 'Ty bedziesz nastepna' ??
wydaje mi sie ze to był kolejny chory wymysł anny, gdyz ona od poczatku wmawiała sobie ze rachel chce ją zabić, tak wiec dziewczynka spod piekarnika w jej wyobrazni ostrzegała ja przed rachel, na jej własne zyczenie tak naprawde (to moje zdanie ale moge sie mylić)
omam(?) ta dziewczynka mieszka tylko w głowie Anny, także to co powie wychodzi z podświadomości Ann. Chodziło jej o to, że Rachel zabiję ją następną.
No wlasnie ogladac film, myslalam ze ta dziewczyna chce ostrzec ja przez tym ze Rachel chce ja zabic, a pozniej okazalo sie inaczej, wiec myslalam o tym ze to jej chory wymysl, ale rowniez pomyslalam o matce ktora wskazla Jej na sylwetke Rachel, co pozniej sie okazalo Ona w czasie wymuchu byla w tamtym miejscu, wiec przyslo mi na mysl ze ta dziewczyna spod piekarnika ma jakies ukryte znaczenie.
Jeśli chodzi o to, o co wogule tak chodziło na koniec w ty filmie, to odpowiedź jest prosta; dziewczyna miała swój własny świat( tak zwane rozdwojenie jaźni), wyobraziła sobie,że osobą która zabiła jej rodzinę była 19 letnia morderczyni, z która miała styczność w psychiatryku, postanowiła więc dokończyć "jej dzieło" i udała,że to nie ona ale kobieta która była dziewczyną jej ojca jest zabójcą(ją też zabiła zwalając cało winę na nią). O tym jest cały film :)
Oglądając ten film po raz drugi nie dopatrzyłem się ani razu zwrócenia się bezpośrednio do Alex przez inną osobę niż Annę. Mnie się film podobał ;) 8/10
Może troszkę inaczej.
Po przypadkowym podpaleniu domku , gdzie w pożarze zgineła jej matka i siostra, Anna podcieła sobie żyły, trafiła do psychiatryka. Nie pamiętała bądz wyparła z pamięci co zdarzyło się tamtej nocy, w psychiatryku poznała Mildret Kemp, ktora opowiedziała jej swoją historię jak trafiła do tego miejsca(czyli że zamordowała trojke dzieciakow). Potem Anna wychodzi na "wolność". Wyparła ze swojej głowy złe wspomnienia że wydaje jej się że jej siostra żyje. Koszmary biorą się z tad ze chce ona sie usprawiedliwic przed sobą że to nie ona była sprawca pozaru , w jej glowie rzeczywistosc miesza sie z fikcją, jej życie z zyciem jej kolezanki z psychiatryka i tak powstaje w jej glowie układanka, wydaje mi sie duze znaczenie mialy te perly, zobaczyla je u Rachel a takie same miala jej kolezanka psycholka Mildret Kemp . Jej chlopak Matt chce powiedziec Annie co widzial tamtej nocy gdy byl pozar, spotyka sie znia na skalach i mowi jej ze widzial ze to ona byla sprawca pozaru, Anna spycha go ze skaly. Meczy ja koszmar z Mattem, znow wyparla zle wspomnienie. No i potem zabija Rachel