PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=857726}

Nocna suka

Nightbitch
2024
5,5 3,4 tys. ocen
5,5 10 1 3413
5,8 27 krytyków
Nocna suka
powrót do forum filmu Nocna suka

Zwykle jestem zwolennikiem dosłownego tłumaczenia tytułów, tam, gdzie to możliwe, ale w tym wypadku to nie brzmi dobrze. Mogliby wymyśleć coś lepszego.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Ale niby czemu?

M_COL

Którego słowa nie zrozumiałeś?

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

No dlaczego nie brzmi dobrze?

M_COL

Nie wiem, jak można wytłumaczyć, ze coś nie brzmi dobrze. To tak jakbyś komuś tłumaczył dlaczego jakiś obraz jest dobry, albo zły. Jeden widzi bohomazy, a drugi dzieło sztuki. To kwestia słuchu, smaku, obycia, wiedzy i wyczucia.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Ale tytuł bardzo dobrze pasuje do filmu. Nocna suka, czyli z jednej strony, kobieta, która w dużej mierze przez samotne  wychowywanie dziecka zapusciła się i czuję się porzucona przez męża, co przekłada się na jej irytacje, wredność i agresywność. Z drugiej strony w nocy zamienia się w kobietę psa, czyli sukę. Nie wiem co tu jest nie tak z tytułem.

M_COL

Może po prostu brzmi zbyt wulgarnie. Choć po tym, jak trafiłem na film pt. Wielkodupy pająk, już mnie nic nie zdziwi.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Na samicę psa normalnie mówi się su.ka i to nie jest wulgarne. Ale poza tym to nie jest film familijny, główna bohaterka też tam dużo przeklina co przechodzi też na małe dziecko.

M_COL

Aha, czyli chodzi tylko o samicę psa. To ciekawe czemu postawiłeś tam kropkę pośrodku... Czyżby to było brzydkie słowo i bałeś się cenzury? ;-)))
Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Ja już nie muszę nic mówić.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Filmweb ma jakieś absurdalne zasady i nie pierwszy raz niezbyt wulgarne wyrazy cenzuruje.

ocenił(a) film na 7
M_COL

I jeszcze w pierwszym komentarzu dało się normalnie napisać s.uka, hehe. 

M_COL

To nie jest "niezbyt wylgarne" określenie, bo w zależności od kontekstu może być bardzo wulgarne. I właśnie w wyrażeniu "Nocna suka" takie znaczenie sugeruje.
Swoją drogą, ciekawe czemu tego tytułu automat nie ocenzurował...

eltoro10000

O, przeszło. Suka.

eltoro10000

A teraz nie chce. To jakieś porąbane.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Hehe, mówiłem.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

Nie jest aż tak bardzo wulgarne, to coś podobnego jak idiota. A co do filmu. Oglądales ten film? No już pisałem, że w nocy zamienia się w psa.

M_COL

Pisałeś, pisałeś. Czytałem też streszczenie. Ale jeszcze nie obejrzałem.
Idioty jakoś nie cenzurują...

eltoro10000

Idiota idiota idiota idiota.

ocenił(a) film na 6
eltoro10000

Najlepszy tytuł streamingowego filmu od czasów "Koniary".

lipa3000

Leszy byłby: "Dziewczyna koń"...