Nocny pociąg z mięsem

The Midnight Meat Train
2008
5,0 43 tys. ocen
5,0 10 1 42921
5,0 11 krytyków
Nocny pociąg z mięsem
powrót do forum filmu Nocny pociąg z mięsem

Nocny pociąg z mięsem to horror z drugim dnem, przeznaczony dla myślącego widza. Doskonale pokazuje, że każdy
pełni określoną rolę w systemie, czasami niejako wbrew własnej woli. Robimy to, czego się od nas oczekuje, czego
oczekuje od nas otoczenie, środowisko, a przede wszystkim społeczeństwo, w którym żyjemy. Jesteśmy jedynie
trybikiem w społecznej machinie i często w ogóle nie liczy się to, czego chcemy.

Ci, którzy podjęli błędną decyzję, wsiedli do życiowego złego pociągu, mają pecha. Zostają pożarci i wchłonięci przez
ową społeczną machinę i nie istnieją już dla świata. Znaleźli się w niewłaściwym miejscu, w niewłaściwym czasie i
system pożywił się nimi po to, aby móc dalej funkcjonować. Są ludzie, którzy ten system utrzymują przy życiu i
ukrywają prawdę przed resztą społeczeństwa o tym, w jaki sposób on działa. Zależy im na utrzymaniu iluzji dobrobytu,
stabilizacji i bezpieczeństwa. Ktoś tutaj na forum napisał, że nawet, jeśli te obrzydliwe stworzenia są starsze niż
ludzkość, to i tak nie ma żadnego powodu, aby ciągle utrzymywać je przy życiu. No właśnie...

Szafa_Gra

Trafne spostrzeżenie, mimo to myślę, że najadłeś się przed filmem kwasa :)
Ale racje jednak masz i bardzo trafnie ująłeś metaforę tego filmu:)

ocenił(a) film na 5
prohibit

Też uważam, że bardzo ładnie to podsumowałeś, lecz moim skromnym zdaniem, mogli się postarać bardziej.

Szafa_Gra

Dobrze wykombinowane! Ja w życiu nie dopatrzyłabym się takiego przesłania w tym filmie... Po prostu jako horror zrobił na mnie mega wrażenie, końcówka mnie rozczarowała, ale ogólnie rzecz biorąc film potrafi nieźle widzem wstrząsnąć i za to właśnie go doceniam. Vinnie Jones zagrał mistrzowsko, niesamowicie mnie przeraził :D Chętnie zobaczyłabym go w podobnej kreacji.

ocenił(a) film na 5
Szafa_Gra

Dobrze powiedziane, ale równie dobrze twórcy tego filmu mogli nie kierować się żadnym przesłaniem i tworzyć film tylko dla strachu, a reszta wychodzi w praniu :P

ocenił(a) film na 10
MaRcEliAa

Niby racja, ale to samo można powiedzieć o każdym innym filmie, o każdej książce, o każdym wierszu, o każdej piosence... Tak naprawdę na 100% nigdy nie wiemy, co autor miał na myśli. Po prostu domyślamy się tego lub wybieramy najbardziej prawdopodobną wersję. Cała sztuka polega na tym, aby umieć analizować, wychwytać (czasem pozornie nieistotne) szczegóły, starać się patrzeć "głębiej", czytać między wierszami i dostrzegać alegorie. Wtedy na ich podstawie można wywnioskować przesłanie. Akurat co do tego filmu, to moim zdaniem, przesłanie jest aż nadto czytelne i widoczne niemal gołym okiem. Dlatego bardzo zdziwiło mnie, kiedy weszłam na forum, a tu tyle złych opinii, że niby nic się kupy nie trzyma i że zakończenie bez sensu. Wszystko jak najbardziej trzyma się kupy, ma sens, a zakończenie jest jak najbardziej logiczne. Trochę mnie przeraziło to, że młodzi ludzie w ogóle nie potrafią myśleć i jak się im nie da dosłowności na tacy, to w życiu niczego sami się nie domyślą i będą krzyczeć, że film bez sensu. Niekiedy trzeba użyć wyobraźni. :)

ocenił(a) film na 8
Szafa_Gra

Dokładnie tak, 100%. Jeśli chodzi o zakończenie, ja widzę nawiązanie do mitologii Cthulhu (maszynista mówi o istotach, które były na Ziemi na długo przed człowiekiem) - może nie dosłowne, ale sprawiło mi frajdę (grywam czasami w planszówki na motywach opowiadań Lovecrafta...). Dziwią mnie te negatywne opinie o zakończeniu, jakoby miało ono zepsuć cały film. Hmmm, uważam, że cały smaczek filmu polega na tym właśnie zakończeniu: przez cały seans wydawało się, że "Nocny pociąg" będzie kolejnym najzwyczajniejszym filmem o mordercy, jakich jest ci dostatek. A tu niespodzianka, koleś nie jest tym, czym się wydawał na początku, nawet go trochę żal (!!!) ;)
A co do Twojego metaforycznego podejścia - przypomina mi się "W pogoni za Amy", z karkołomną interpretacja komiksów i Gwiezdnych Wojen :) Nie każdego na to stać. Ja tam lubię, jak ktoś myśli i rusza wyobraźnią. O to chodzi. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 4
Szafa_Gra

Ogólnie wydaje się to trafnym spostrzeżeniem,to o tyle twoja ocena to już kompletna abstrakcja.