PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=493235}
6,7 84 tys. ocen
6,7 10 1 83717
6,1 12 krytyków
Oświadczyny po irlandzku
powrót do forum filmu Oświadczyny po irlandzku

Postać Declana : )

użytkownik usunięty

Nie jestem wielką fanką komedii romantycznych, ale ten film uwielbiam. Nieważne, że widzę jego schematyczność, a sceny z wesela w ogóle bym wykreśliła ze scenariusza. Declan jest moim ideałem. Pewnie dlatego, że jota w jotę przypomina mi mojego Tatę. A takiego męża chcę mieć. Dokładnie takiego. Oczywiście kwestia gustu, prawda? : ) Niemniej oglądając ten film w kinie cały czas myślałam, że najchętniej zamieniłabym się z Amy miejscami. Czekam z niecierpliwością na dvd, by bez końca oglądać ostatnią scenę w samochodzie, która rozśmiesza mnie do łez. Daję 9 za Declana, widoki Irlandii, uroczą Amy i muzykę Randy'ego Edelmana.

Ps. Podobna historia wydarzyła się mojej koleżance. Odeszła od wieloletniego partnera dla mężczyzny, którego znała kilka dni. Po miesiącu się pobrali i mają już córeczkę. Takie historie się jednak zdarzają. Życie potrafi zaskoczyć.

ocenił(a) film na 9

O tak, Declan (i oczywiście Matthew Goode) jest boski ^^ :)

Oczywiście, że się zdarzają. ;)

ocenił(a) film na 7
sylwis1992

Matthew Goode jest niesamowity w tym filmie. Warto pooglądać ten film choćby tylko dla niego. Fantastyczny.
I zgadzam się- widoki Irlandii były przepiękne oraz muzyka... ach!

eSKa

Popieram! Film warto zobaczyć chociażby za rolę graną przez Goode'a. Film całkiem dobry - nawet trochę się pośmiałam. I nie miałabym nic przeciwko, gdyby podobna historia przydarzyła się kiedyś mnie :)

ocenił(a) film na 7
Purslane

podpisuje się rękami i nogami pod postem sumiregusa23 :)

p.s. prócz Taty

ocenił(a) film na 8

O tak Declan is the best szczególnie podobała mi się scenka w łazience kiedy robi minę zbitego psa bo prysznic jest mokry XD Oczywiście widoki Irlandii oraz Flogging Molly :) Oj każda z nas chciałaby chyba coś takiego przeżyć :P

ocenił(a) film na 8
Kate_Sasasajkopat

Goode jest niesamowity w tym filmie, to fakt ;) Chociażby ze względu na niego "Oświadczynom po irlandzku" należy się wysoka ocena ;D

ocenił(a) film na 7
Junia

yhym :)
sam film jakoś bardzo się nie wyróżnia, ale declan jest mega fajny!
normalnie dałabym 5, ale za declana 7.

kukudak

Declan jest niesamowity!
Zakochałam się w jego głosie i w nim całym
chce takiego za męża
to co dziewczyny ,kiedy wycieczka do pięknej Irlandii ? :P

ocenił(a) film na 7
MadziaMadzialena

Ja nigdzie nie jadę. Wolę zachować sobie wszystkie piękne złudzenia, zwłaszcza że Irlandczycy, jakich znam, przywodzą na myśl bardziej wrednego leprekauna niż Declana. Ale pomarzyć - dobra rzecz. Dodaję kolejną pozycję do mojej podręcznej listy filmów przeciwdepresyjnych.

użytkownik usunięty
Blatta

Co Ty piszesz? Irlandczycy to świetni ludzie- przynajmniej dla mnie :) Ale widocznie ci których znasz nie xD

Nie można mierzyć wszystkich jedną miarą :) Zapewne są tacy i tacy :)

użytkownik usunięty
Purslane

Tak jak i na całym Świecie- wszędzie są "tacy i tacy" :)

ocenił(a) film na 7
Kate_Sasasajkopat

no to ja się z Wami muszę nie zgodzić -Amy urocza, a on jak dla mnie dupek, obrączkę by uratował, ale szacunku dla niej nie miał... gburowate żarty jego- jak dla mnie nieśmieszne, dziewczyna zasługiwała wg dla mnie na lepsza partię.
mnie by nie oczarował... może przystojny, ale kompletnie nie okrzesany...:)

Zgadzam się z Tobą w 100%!!! ;D Dużo zabawnych scen i śmiesznych gagów ("wrzuć do pralki, wypierą się" - mój nr 1:). Muzyka dodaje nuty romantyzmu w tej przepełnionej docinkami produkcji ;)
Declan oczywiście dostaje ode mnie 9 za całokształt granej postaci. Zabawny, dowcipny, w głębi duszy romantyczny, choć na zewnątrz wiemy jaki jest - cyniczny, szorstki, opryskliwy czy arogancki.

Swoją drogą Amy musiała się namęczyć, żeby tak w tych szpilkach biegać w tą i spowrotem ;P

Ach, jakie to piękne, że kobieta może tak zmienić mężczyznę ;)

użytkownik usunięty

oj co ja bym dała żeby mnie się taka historia wydarzyła....ah

Film naprawdę piękny. Miał w sobie wszystko co powinna miec komedia romantyczna. Obejrzałam go na komputerze po czym miałam go usunąc....ale jednak go zostawię bo wiem że jeszcze nie jeden raz będę chciała go zobaczyc :)

To, że kręci Cię własny ojciec chyba nie jest zbyt normalne. Idź do seksuologa, zboczku.

ocenił(a) film na 8
Profesor Frink

Ja pierdzielę...takich ludzi to powinno się wytępiać z forum z tymi ich niewybrednymi komentarzami i zboczoną aluzją. Nawet jeśli to jawna prowokacja. Chłopie (bo podejrzewam kobietą nie jesteś), nie każde zdanie w którym występują słowa: córka, ojciec i "podobać się" wiąże się z podtekstem seksualnym, "zboczku". Ja uważam, że to fantastyczne, że dziewczyna w przyszłości chce mieć męża na wzór swego rodziciela, bo widocznie ojciec dla tego kogoś reprezentuje sobą te najlepsze cechy mężczyzny. Deklan, mimo swego niechlujstwa jest wzorcem dla którego nie liczą się pieniądze, a uczucia. A uczucia niosą za sobą wspomnienia, radość i lzy. Wszystko co kobiecie jest potrzebne.

Gred_and_Forge

Declan to Irlandczyk, ale Matthew to rodowity Anglik. Niech by sobie był Kurdem, albo Afgańczykiem, a ja i tak będę go uwielbiać. Chociaż bez brody wygląda na chłopaczka-cwaniaczka. Ciekawe czy jego córka jest do niego podobna. Matthew jest pierwszym brunetem z niebieskimi oczami i pierwszym facetem z brodą, od którego nie mogę oderwać wzroku.