PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107312}

Obłęd

The Jacket
2005
7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 70338
6,3 20 krytyków
Obłęd
powrót do forum filmu Obłęd

Ma to coś...

użytkownik usunięty

naprawde jestem zaskoczony, bo plakat filmu raczej mnie odstraszał od jego obejrzenia, spodziewałem się czegoś naprawde mocnego, psychopatycznych zabójców i innych tego typu głupot. Ale było bardzo miło i fajnie. Scenariusz naprawde dość dobrze dopracowany, nie mam się za mocno do czego przyczepić, wszystko w idealnych proporcjach, no i bardzo dobrze że twórcy filmu nie starali się wytłumaczyć widzowi wszystkiego jak krowie na rowie, co i jak, dlaczego i po co. Muzyka naprawde świetna, kapitalne zdjęcia, Brody jak zawsze w swoich rolach subtelny, oszczędny i przekonywujący. Było wszystkiego po trochu, thrilleru, dramatu, zagadka kryminalna, historia miłosna i co mi się bardzo podobało brak jednoznacznego czarnego charakteru, który za wszystkim stoi i na koniec zostaje ukarany przez głównego bohatera. No i klimat, tak, to jest właśnie to co lubie, zakończenie świetnie dopasowane, nie taki happy end sztampowy, ale też nie i dołujące np. jak w Pile, poprostu nieschematyczne, troche inne niż we wszystkich amerykańskich filmach, np. w Efekcie motyla, który też poruszał temat przenoszenia się w czasie zakonczenie było tak cukierkowe, że aż ropbi się człowiekowi niedobrze, a to naprawde jest bardzo subtelne, może nie do końca szczęśliwe ale z lekką nutką optymizmu. Jedyna rzecz, która mnie troche drażni, to plakat do tego filmu, który zupełnie do niego nie pasuje i odstrasza.
Ogólnie bardzo mi się podobał, świetna robota, daje 9/10