PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107312}

Obłęd

The Jacket
2005
7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 70325
6,3 20 krytyków
Obłęd
powrót do forum filmu Obłęd

'Posrałem' się ze wzruszenia. Ten film to mistrzostwo świata, niesamowita produkcja i światowej klasy gra aktorów. To będzie jeden z niewielu filmów jaki kupię i będę oglądać przez wieki :)

Sam nie wiem w czym się bardziej zakochałem. Czy w Keirze Knightley, czy samym filmie :)

ocenił(a) film na 10
SilverBlade12

my wlasnie tez dopiero co obejrxzelismy :)
i jestesmy pod wielkim wrazeniem, po prostu fantastyczny, dawno tak dobrego filmu nie widzialem

ocenił(a) film na 9
maryou5h

Bez przesady, dwa razy obejrzałem i wystarczy. Ale klimacik na maksa wymiotny a tzn. po polsku że bardzo udana produkcja. Daje w łeb i każe trochę zastanowić się nad życiem i światem. Udało się stworzyć klimacik podobny do "Lotu nad kukułczym gniazdem" a to wielki sukces. Ogólnie: film z gatunku "to trzeba zobaczyć" 9/10

użytkownik usunięty
SilverBlade12

Dziwne tez właśnie go ogladalem na tvp1 i odrazu wszedłem na filmweb :P (Dobry film)

ocenił(a) film na 8

potwierdzam, az dziw ze nie wiedzialem o tym filmie zwazywszy ze ogladam wszystko co ciekawsze. Slabe zareklamowany, a pozycja goda podziwu. Na pewno obejrze drugi raz a takich filmow jest niewiele.

a ja oglądałam już bardzo dawno ale miło było obejrzeć jeszcze raz.
i fajnie, że TVP w końcu puściła coś porządnego.

ocenił(a) film na 7

Wręcz obłędny, hoho
Twarz dostaje banana przy końcówce c:

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

robi wrazenie...

ocenił(a) film na 10
SilverBlade12

Potwierdzam, film rewelacja - aż dziwne że wcześniej nie widziałem!

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

Ja również już po. Naprawdę mocne kino. Obsada bajeczna, Keira Knightley, Daniel Craig i oczywiście Adrien Brody. Mam również słabość do filmów w których akcja toczy się w szpitalu psychiatrycznym. Jest w tym coś magicznego :). Daje bardzo wysoko 8/10.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Ketjak1

słowa wykrztusić nie mogę..............................

ocenił(a) film na 9
SilverBlade12

ja również po seansie :D rewelacyjny film :)) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
SilverBlade12

Dobry film. Też niedawno obejrzałem. Daje do myślenia "Ile czasu nam zostało ...?"

SilverBlade12

No to wszyscy chyba mamy podobne odczucia :)
Jednak można w publicznej TV znaleźć wartościowe produkcje. Film rewelacyjny ... w stylu Efektu Motyla z doborową obsadą.

użytkownik usunięty
Lukasz Malik

Efektu Motyla mój ulubiony film :D

ocenił(a) film na 8
Lukasz Malik

Ja juz kiedys ogladalm a dzis po raz drugi znów to samo MOCNY FILM

SilverBlade12

hah, jestem tu z tego samego powodu co poprzednicy :P również mile się zaskoczyłem, a film jeszcze jakiś czas będzie odbijać mi się echem :D pozytywnie oczywiście, polecam

ocenił(a) film na 7
SilverBlade12

ja też właśnie skończyłam oglądać, nadal napisy lecą, bo muzyka świetna. Film mi się bardzo podobał. Może nie entuzjazmuję się aż tak mocno, nie wbił mnie w fotel. Alegraaktorów bardzo mi się podobała. Historia ciekawa.

7/10 może nawet 8/10.
Bardzo fajnie spędzony czas, ale nie nazwałabym tego filmu thrillerem.

Polecam film :)

SilverBlade12

film rewelacyjny daje szerokie pole do interpretacji i na szczescie w tvp1 nie przerwy na reklame :)

ocenił(a) film na 10
rafalols

Ja również oglądałem na jedynce teraz end oglądałem ten film 2 raz w życiu i mam takie same wrażenia jak po pierwszy razie świetny film godny polecenia!

ocenił(a) film na 6
rafalols

tez wlasnie ogladnalem, nie widze szerokiego pola do interpretacji, wg mnie to bylo plyciutkie. Chcieli zrobic cos na ksztalt efektu motyla ale im sie nie udalo. 6/10 jedynie za Brodiego

Calm0

Uważam, że ten film jest dużo ciekawszy od efektu motyla, ponieważ zawsze można przyjąć różne sposoby zakończenia tej historii. Można przyjąć, że Jack ginie w kilku momentach filmu lub zostaje przy życiu przez cały czas itp. polecam obejrzenie 3 alternatywnych zakończeń http://www.youtube.com/watch?v=5qQ5vzoKc00

SilverBlade12

Bardzo dobry film, wciągający, trzymający w napięciu, chociaż pod koniec jak dla mnie dość przewidywalny - chyba wzorowany na 'Efekcie Motyla'.

ocenił(a) film na 6
SilverBlade12

Ta też właśnie oglądałem na TVP1 :D Film naprawdę dobry, bardzo mi się podobał. Gra aktorów b. dobra, szczególnie podobała mi się Jackie (Keira Knightley) :P Dobrze zagrała tę rolę.

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

Ciekawe czy zawsze jest taka dyskusja od razu po zakończeniu jakiegoś filmu w tv? Ja zerknąłem na filmweb-a bo nigdy nie słyszałem o tym filmie a dużo oglądam.

ocenił(a) film na 10
dannow

ja zerknalem przed filmwm co to za film i jak zobaczylem ocene 7,7 - stwierdzilem, ze chyba warto obejrzec no i sie nie zawiodlem!

ocenił(a) film na 8
maryou5h

to co teraz oglądamy? Na polsacie zaczyna się "rozrachunek" ale pewnie zasnę podczas reklam -.-

ocenił(a) film na 8
dannow

ten film musialoby sie niesamowicie ogladac z dziewczyna. Paczka chusteczek i wygodna kanapa, gwarantowane wycisniete lzy i przytulanie przez reszte wieczoru/nocy.

ocenił(a) film na 10
dannow

Również rzadko bywam na filmwebie. Po prostu musiałem zacząć dyskusję, bo zabrakło mi tchu po obejrzeniu i w trakcie oglądania tego filmu. Nie spodziewałem się takiego rozwinięcia dyskusji :)

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

8/10 i to mocne, wartościowy film.

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

Ja też właśnie po seansie.. SPOILER ale nie rozumie jednej rzeczy dlaczego na końcu filmu znowu się spotykają Jack i Jackie

SilverBlade12

Również uważam ze film świetny, dobra historia :) aż z ciekawości również zajrzałem na filmweb świeżo po seansie i prosze nie byłem sam :p

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

Dokładnie, super film. Jeden z niewielu przykładów na to, że nie trzeba wydać miliarda dolarów na kolejne łubu-du bazujące na efektach specjalnych. Chociaż jak włączyłem ten film, nie byłem przekonany, co do słuszności tej decyzji i czekałem tylko na nudny moment, który zmusi mnie do przełączenia. Ale wraz z upływem czasu, żałowałem, że film zbliża się ku końcowi. Przy takich filmach człowiek chyba naprawdę zaczyna rozumieć pewne aspekty własnego życia. Chyba dlatego tak wielu z nas natychmiast po zakończeniu emisji rzuciło się na filmweb.
A tak w ogóle to czkam, aż nasi, pożal się Boże rerzyserowie, zrobią podobny film, a nie ckliwe i bezsensowne kolejne opowieści o polskiej biedzie czy chrześcijaństwie.

stadnicki82

dokladnie tez nie bylam pewna na poczatku czy mi sie spodoba ten film, nie wiedzialam zupelnie czego sie spodziewac i zostalam milo zaskoczona na prawde porzadnym i ciekawie zrobionym filmem :)

SilverBlade12

Film rzeczywiście dobry. Tym bardziej dziwi mnie fakt, że dostał w "telewizyjnej" z wyborczej tylko dwie gwiazdki... widziałam już bardziej "wątpliwe pomysły". A Adrien Brody po raz kolejny pokazał klasę!

SilverBlade12

Film dosyć szokujący. Tzw. na rozkimne ; P Ja osobiscie preferuje "K-PAX" (polecam). Ale ten film tez jest wysokiej klasy. Warto zobaczyc :))

qba2121

Naprawdę dobry thriller :) Ale ta końcówka, te słowa "ile mamy czasu?" wprowadziły zamęt. Reżyser chciał zagrać na nerwach widzów i możemy sobie teraz interpretować koniec jak chcemy, a wole zdecydowane zakończenie. Ale film naprawdę godny zobaczenia i pewnie będę często wracała do niego myślami :)

SilverBlade12

Czy ktoś wie jak nazywa się piosenka z zakończenia filmu? "... I'm crying inside..." ?

ocenił(a) film na 10
tysiia

http://www.imdb.com/title/tt0366627/soundtrack
Tu można znaleźć cały soundtrack.

ocenił(a) film na 7
SilverBlade12

dzięki Ci, dobry człowieku. xD właśnie miałam zacząctego szukać ;p

ocenił(a) film na 8
SilverBlade12

Niesamowity film. Nie wiem co mam napisać chciałem dorzucić tu swoje trzy grosze ale jestem w szoku, co tu się dzieje... Widać ze jest nas więcej " podobnych" do siebie. Pozdrowienia dla prawdziwych. Ten film nie da mi dziś zasnąć

ocenił(a) film na 7
SilverBlade12

Kawałek porządnego filmowego rzemiosła. Obejrzany w trakcie przeglądania filmwebu :).

ocenił(a) film na 5
SilverBlade12

urzekła mnie wasza historia. I tych innych co ten film tak wychwalają. Nastawiłem się na coś rewelacyjnego a tu łzawy (nawet nie łzawy) średniak pokroju jakichś Listów w butelce czy Listów z przyszlosci.

ocenił(a) film na 9
shamar

Bo takie są najlepsze :-)

użytkownik usunięty
shamar

Filmu niezrozumialas :)

ocenił(a) film na 5

w tym filmie nie ma wiele do rozumienia. Ino bełkot.

ocenił(a) film na 10
shamar

nastawiłeś czy nastawiłaś :D? film świetny !

ocenił(a) film na 10
fatjay

Otworzyłem chyba największą i najszybszą dyskusję na filmwebie, hehe :)

Tak się wczułem w ten film, że chyba nie zasnę. A następny przystanek do Adriena Brody to; Pianista, poraz kolejny :)
Idę go wygrzebać z półki.

ocenił(a) film na 7
shamar

nie nazwalabym go średniakiem :) był trochę wyżej. Ale jeśli tak, to proszę poleć mi coś naprawdę dobrego, bo mam ochotę obejrzeć jeszcze coś ;p A skoro oceniasz "obłęd" tak nisko, to zapodasz mi pewnie coś wartego mojego czasu.

ocenił(a) film na 9
flosflagrans

Tez przed chwila ogladnalem go na TVP. Pamietam jak byl granyw kinach pare lat temu, ale jakos wtdy na niego sie nie skusilem i teraz wiem ze byl to wtedy duzy blad:) Film jest fenomenalny! Podoba mi się tez bardzo to otwarte zakonczenie. Tak naprawde nie wiemy, czy Jack umarl i to wciaz tylko jego wyobraznia, czy moze lekarzom udalo sie go odratowac i zyje juz w przyszlosci.
Ale przede wszystkim w filmie urzeka gra aktorska. To co duet Brody- Knightley wyprawia zahacza o mistrzostwo swiata. Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego przez wielu krytykow byl ten film dosc nisko oceniony.
A co do Keiry jeszcze, to kurczę, wyglada w tym filmie po prostu zjawiskowo:) Jak nie przepadam za jej osobą (w kwestii czysto wygladowej, bo aktorką jest siwetną), bo jest przerazliwie chuda i wrecz niekobieca na codzien, tak tutaj po prostu oszalamiala swoja osoba:)

ocenił(a) film na 9
flosflagrans

ha ha ,niektórzy lubią inne filmy, takie np. gdzie ciągle leje się krew. Ich się nie przekona :-). Pozdrawiam wszystkich komentujących.