PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=994}
7,6 214 tys. ocen
7,6 10 1 213640
7,9 74 krytyków
Obcy - decydujące starcie
powrót do forum filmu Obcy - decydujące starcie

Pytam takich jak ja staruszków, którzy widzieli polską premierę kinową.
Czy ktokolwiek, tak jak ja, uważał przez lata całe, że ma rozdwojenie jaźni?
Chodzi o sekwencję ujęć z działkami strażniczymi, które zaczynają
się w DC w 86 minucie filmu.

Otóż, urodziłem sie w 73 roku i miałem to szczęście, że Aliens
Camerona obejrzałem w kinie 3 razy (w mojej małej mieścinie co tydzień
puszczali inny film po 3 razy: w środę o 19-tej, w czwartek o 18-tej i w piątek o 19-tej).
Obcego widziałem więc 3 razy w kinie. Bilety były wtedy dotowane i kosztowały chyba mniej więcej tyle ile Oranżada:)
Potem nastała era VHS. Najpierw chyba kupiłem, potem wypożyczyłem w wypożyczalni (a może odwrotnie) i jakie było moje zdziwienie, kiedy
zorientowałem się, że "coś tu nie gra" - nie ma scen ze
strażnikami!!!! Stało się to moją obsesją. Czy ja sobie to wymyśliłem? Przyśniło mi się? Zwariowalem? Dopiero po zakupie Legacy okazało się, że jestem zdrowy!;) Reasumując, na milion% w wersji kinowej wyświetlanej w Polsce była umieszczona sekwencja scen ze strażnikami.
Szczegóły wersji DC tutaj:

http://www.kmf.org.pl/dir_cut/aliens.html

Na 100% była scena, kiedy rozstawiają działka i testują je czy funkcjonują, a Vasquez krzyczy "fire in the hole!".
Była też na 100 % scena, kiedy Obcy atakują, automaty naparzają i na
ułamek sekundy przed wystrzeleniem ostatniej sztuki amunicji, Obcy wycofują się.
Tych dwóch scen jestem pewien. Może było więcej, ale nie chcę
wprowadzić w błąd. Natomiast za te 2 dam sobie obciąć obie dłonie. Szukałem wersji z nimi ponad 10 lat przecież!:)

Czy ktoś to jeszcze pamięta?

ocenił(a) film na 10
marscorpio

Oczywiście, że scena ta nie została użyta ani w wersji TR ani w wersji SE także twierdzenie to jest jak najbardziej zasadne o czym zresztą wspomniałem. Wracając do meritum, nie wiem na jakiej kasecie to widziałeś...Scena ta dopiero ma się pojawić w pakiecie Alien Anthology prawdopodobnie w postaci klipu w materiałach dodatkowych...Także skłaniam się ku twierdzeniu iż prawdopodobnie była to jakaś wzmianka w prasie czy coś takiego. Na Quadrilogy również jest o tym info ale nic poza tym.

ocenił(a) film na 9
wwl1

"Wracając do meritum, nie wiem na jakiej kasecie to widziałeś..."

Poprawka: widzieliśmy! Bo ja to skojarzyłem dlatego, iż p_beatman wcześniej o tym wspomniał. Jak pisałem, prawdopodobieństwo iż obaj mieliśmy omamy, jest raczej niewielkie. A ta wzmianka w prasie musiałaby być ok. 20 lat temu, bo ja już nie zajmuję się za bardzo takimi filmami ani takimi pismami, jak te poświęcone SF, przynajmniej już od tylu lat.

Istnieje możliwość, którą dopiero teraz uwzględniłem (chociaż myślałem o tym wcześniej). To mógł być jeden z trailer'ów, acz również musiałbym go widzieć w latach 80-tych. Jak bardzo się one różnią, nie trzeba udowadniać (zobacz jeden do "Equilibrium" - szok, bo tam są kadry z filmu... "Gattaca", a nawet innych). To by też tłumaczyło, dlaczego nie pamiętam fragmentu z granatem - bo tego już nie było w zwiastunie.

Oto hipoteza, która wydaje mi się najbardziej prawdopodobna, jeżeli rzeczywiście nie było w żadnej wersji filmu tej sceny. Ale trzeba by to sprawdzić, bo o ile wiem, różne wersje są montowane - jedne na rynek amerykański, inne na europejski, itd.

wwl1

Daj mu spokój, dyskusja z nim nie ma sensu. Ubzdurał sobie coś, i chce na siłę przekonać innych. Nie widział tej sceny to jasne, i niemożliwe. Chyba ze jest Jamesem Cameronem :)

ocenił(a) film na 9
trance_me

Jestem Jamesem Cameronem! Wow. Tylko konto się nie zgadza. Wolałbym wszakże być innym reżyserem, jeżeli już mi pozwolisz coś jeszcze sobie ubzdurać. Byłbym wdzięczny. Tak myślę, myślę... Yes, yes, yes! Jestem inkarnacją Andrieja Tarkowskiego!!!

<Teraz tańczę w takt "Bolero">

zatracony

Ludzie, to zwykła autosugestia. Wersja reżyserska Aliens tyle razy była puszczana w telewizji, że już mało kto pamięta wersję kinową. W głowach się niektórym wymieszały obydwie wersje i stąd ta dyskusja. Nie ma i nie było w kinach sceny ze strażnikami.

Świetnie pamiętam nie tylko sam film w kinie, ale z i kim byłem i jak komentowaliśmy różne sceny. Ja sobie też daję obciąć wszystko, bo wiem, że było jak mówię. A ty "zatracony" szykuj się na amputacje rąk i nóg. Sceny tej, w wersji reżyserskiej nie było i pozostaje ci tylko honor. Proponuję w imieniu użytkowników filmweb.pl, abyś usunął sobie tylko nogi, ponieważ nie mógłbyś już potem napisać, że to zrobiłeś. Tyle w temacie.

P.S. Atrybuty męskości też sobie zostaw, aż taki małostkowy nie jestem.

ocenił(a) film na 8
Filmosaurus

Hehe.... dobre;)
Nie, to nie autosugestia. Powtarzam: gdy po raz drugi obejrzałem Aliens (w TV lub na VHS) PO obejrzeniu go w kinie (gdzie widziałem ten film po x 1-szy), zadawałem sobie pytanie: gdzie scena z działkami? Tak więc scenę z działkami widziałem W KINIE.

zatracony

idż juz spac i nie rób już z siebie pośmiewiska. może coś jeszcze ci się przyśni.

ocenił(a) film na 10
zatracony

Na pewno tego w kinie nie widziałeś....to było dawno.Na 100% widziałeś wersje rozszerzoną z kasety czy płyty....a pytanie - "gdzie te działka" zadałeś kinowej wersji filmu na której byłeś wcześniej.....innej kolejności nie może być.Powtarzam.....Cameron wydał tę wersję w 1990 roku.

ocenił(a) film na 10
Filmosaurus

W którym roku oglądałeś film w kinie? Nie bierzecie pod uwagę że w kinach też mogły być wyświetlane różne wersje tego filmu. Przecież co kilka lat zmieniają się dystrybutorzy. Poza tym za czasów PRL nie wiem czy w kinach nie puszczali jakiś lewych wersji filmu poza oficjalną dystrybucją więc absolutnie wszystko jest możliwe.

zatracony

bo były dwie wersje dłuższa ktorą emitowano na początku a później,krótsza z której wycięto kilka wątków a reżyserska i tak jest najlepsza

ocenił(a) film na 10
zatracony

Mam 39 lat i widziałem ten film w wakacje 1987 roku w katowickim kinie rialto.Tak mi sie spodobał ze poszedłem na niego nastepnego dnia....i tak chodziłem srednio raz na tydzień.Widziałem go w kinie koło 50 razy.Mam teraz Antologie na blurayu.I uwierz mi....jesteś w błędzie.Sam komentarz Camerona wystarcza ,zeby sie o tym przekonać.W kinie była pokazywana tylko wersja oryginalna.Wersja rozszerzona pojawiła się w roku 1990.Ja widziałem ją w komercyjnej tv. po raz pierwszy.