PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=994}
7,6 214 tys. ocen
7,6 10 1 213914
7,9 74 krytyków
Obcy - decydujące starcie
powrót do forum filmu Obcy - decydujące starcie

Z pewnością jeden z najlepszych Sequeli w Historii Kina, i to pomimo "kontrowersji", jakie pojawiły się zaraz po premierze. Zarzuty wobec Camerona, że odszedł od klimatu mrocznego, gotyckiego horroru Scotta okazały się sformułowane mocno na wyrost (co częściowo przyznał sam Scott) Cameron zachował wszystkie najważniejsze elementy Uniwersum, wzbogacając je na swój sposób. Nakręcił niezwykle klimatyczne,(LV-426!!!),realistyczne, trzymające w nieustannym napięciu futurystyczne widowisko, pełne genialnie zainscenizowanych scen, bogate w scenograficzne detale i rekwizyty, które stanowią do dziś inspirację, nie tylko dla filmowców. Wykreował fantastycznych bohaterów, na czele z Hicksem-"romantycznym wojownikiem", genialnie wzbogacił postać Ripley, i w końcu-choć odarł nieco z tajemniczości postać Obcego, to jednocześnie nadał mu wcześniej (a w sumie i później) niespotykany, realistyczny charakter istoty Realnie Istniejącej, i przez to może nawet bardziej przerażającej.
Świetne, ponadczasowe Kino.

ChubakaCieLubi

No spoko, jest jak mówisz.

ChubakaCieLubi

Karta graficzna NVIDIA RTX PRO 6000 Blackwell Workstation Edition 96GB

ChubakaCieLubi

Jak Ci link nie wyskoczy to nic.

nudecroft

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-nvidia-rtx-pro-6000-blackwell-workstat ion-edition-96gb-17787996639?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_s ource=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=5bccb444-1cc0-d866-ce26-e 613de8b19d7

nudecroft

Po co ci tyle gigabajtów :)?

ChubakaCieLubi

W sumie nie potrzebne ale akurat tu są w związku z czym na pewno nie zaszkodzą. :)

nudecroft

No raczej karta mało sensowna bo to jest karta do stacji roboczej żadna gra tego nie wykorzysta nawet nie ma sterowników do tego.

ChubakaCieLubi

I tu właśnie dziwna sprawa bo niby karta potężna ale nie do gier chyba nikt tego nie kupi.

nudecroft

Czemu dziwne, karty do gier wykorzystują w większości rdzenie z procesora graficznego a tylko tyle ramu ile potrzeba. Tak samo masz jakieś procesory robione z myślą o AI które też nie są wykorzystywane w grach.

ChubakaCieLubi

Dzięki za uświadomienie mnie na pewno wezmę to pod uwagę :) Pozdrawiam.

nudecroft

No bo możesz mieć kupę ramu a i tak w 1 momencie uzywasz 8 giga i tak bardzo często jest. Więc cała reszta nie tylko jest niepotrzebna, wręcz przeszkadza. Karty robione pod gry idą w jakość rdzeni CUDA, te rdzenie przetwarzają ci grafikę. No i nie tylko Ram polega na ilośći ale też przepustowości, najlepiej jakby dana ilość tego ramu była jak najszybsza bo wtedy to co jest przetwarza się bardzo szybko. Dodatkowy ram nic w tym przypadku nie daje.

ChubakaCieLubi

Taka karta np ta m.in którą podałem nie jest do gier ale do skomplikowanych prac graficznych w tym CGI itp.

nudecroft

no ale ja nie pracuje w tym i nie będę.

nudecroft

Są kursy w internecie często są zniżki na Unreal Engine 5, nie tylko tam robi się gry ale całe CGI i inne rzeczy też do reklam. Kursy często mają zniżki nawet do 89 zł a jak lubisz te rzeczy to ma to przyszłość bo pracę w tym można znaleźć.

ChubakaCieLubi

Obawiam się że w moim przypadku byłoby to trudne bo nie mam talentu do tych spraw ale pobawić się można a kto wie może za nisko się cenię. 89 zł to dobra cena ale mama zabiera mi całą rentę więc nic z tego nie wyjdzie.

nudecroft

To trochę przygnębiające.

ChubakaCieLubi

No trochę.