PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1091}

Ojciec chrzestny III

The Godfather: Part III
1990
7,9 186 tys. ocen
7,9 10 1 185668
6,9 54 krytyków
Ojciec chrzestny III
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny III

Oglądając ten film ma się wrażenie że ogląda się pierwszą części OC tyle, że w gorszy wykonaniu. Wystarczy tylko zamienić imiona postaci i mamy pierwszą cześć: Michael - Vito, Vincent - Michael, Zasa - Sollozzo Mary - Kay itd.
- w 3 części tak samo jak i w pierwszej wszystko zaczyna się uroczystością,
- później dochodzi do konfliktu, konsekwencją którego jest zamach,
- głowa rodziny ląduje w szpitalu,
- następnie przez jakiś czas akcja się trochę uspokaja,
- dochodzi do przekazania 'pałeczki' w rodzinie mafijnej
- po d koniec jak to zwykle w Ojcu chrzestnym dochodzi serii zabójstw wrogów rodziny Corleone
- śmierć w podobnych okolicznościach głowy rodzi (w pierwsze części było trochę wcześniej)

Dużymi minusami OC III są błędy historyczne, robienie z kościoła mafii, arcybiskup palący papierosy, motyw kazirodczy, no i ta mega nieprawdopodobna scena morderstwa przy pomocy okularów

Wysoka 50 pozycja tego filmu w rankingu jest wielki nieporozumieniem, o wiele lepiej jest to odzwierciedlone na IMDB gdzie ten film jest poza TOP 500.

ocenił(a) film na 9

To twoja opinia, każdy ma swoją interpretację i ocenę tego filmu.

użytkownik usunięty
Normaden

te nie jest moja opinia, to całkowita prawda

ocenił(a) film na 9

No to skoro jesteś utwierdzony w swoich przekonaniach i ocenie tego filmu to sobie z tym żyj. Ja uważam co innego.

ocenił(a) film na 6
Normaden

Muszę zgodzić się z autorem wątku, chociaż nie oceniałbym filmu aż tak skrajnie. Również podszycie ideologiczne zdaje się odgrywać w jego opinii rolę, ale to przynajmniej dla mnie jak najbardziej zrozumiałe; w końcu film w tej kwestii - choć nie nachalnie - także wskazuje pewien kierunek, w który widz musi patrzeć. Jestem w 90% pewny że gdzieś pod spodem rozgorzała dyskusja na temat religii i instytucji Krk, mimo, że jeszcze nie zdążyłem przeczytać niczego poniżej komentarza @mmaleckiego1984 znajdującego się tylko trochę niżej pod twoją wypowiedzią. "Prawdą" w pierwszym komentarzu manypakiao7 nie jest oczywiście jego opinia, ale sposób, w jaki zobrazował rozwój akcji - tu nie ma chyba żadnych wątpliwości. I jak dla mnie - oburzeni trójką są warci tyle samo, co oburzeni dziesiątką/dziewiątką. Trochę to wygląda jak przebijanie się ocenami by zrobić na złość "tym drugim", ot kolejna filmwebowa dziecinada.

użytkownik usunięty
Pestartzt

ciekawie to ująłeś

ocenił(a) film na 10

Biskup też człowiek może palić

artur4114

Film rzeczywiście nie powalił na kolana, poprzednia II część lepsza, ale żeby dać mu tylko 3/10 to chyba lekka przesada...

użytkownik usunięty
mmalecki1984

Jeszcze większą przesadą jest ocenienie tego filmu na 10/10

ocenił(a) film na 8

Przecież to jest film więc arcybiskup może palić też jest człowiekiem (jw) co do robienia mafii z kościoła co w tym złego? To jest fikcja więc nie widzę problemu. Jakie są błędy historyczne? Poczytaj sobie w ciekawostkach trochę o filmie ;). Zgodzę się, że jest wiele motywów takich samych jak w pierwszej części oglądając to również odnoszę takie wrażenia ale czy jest to marna jej kopia? Tu się zastanów. Pacino zagra świetnie we wszystkich 3 częściach. Najbardziej mi nie pasowała Sofia Coppola nie wiem dlaczego. Film jest wg mnie bardzo dobry ale gorszy od poprzednich 2 części.

użytkownik usunięty
zeira_3

''Przecież to jest film więc arcybiskup może palić też jest człowiekiem''
- niby tak, ale jak ja to zobaczyłem to to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać

''co do robienia mafii z kościoła co w tym złego?''
- właśnie że jest to złe, bo to jest to wszystko mija się z celem

Co do błędów historyczny są rażące
- Papież Jan Paweł I został wybrany w 1979 roku!!! Słyszeliście o tym? To gdzie wtedy był Karol Wojtyła?

Aktorzy grali nawet nieźle ale żaden z nich nie błysnął chociażby tak jak Marlon w pierwszej części. No i na dodatek ta beznadziejna Sofia Coppola, podobno do roli Mary była przymierzana Winona Ryder ale jednak Francis wolał pokierować się nepotyzmem, co jak się później okazało nie wyszło na jego korzyść

2 pierwsze części a ta to jest ogromna przepaść - tyle mam do powiedzenia

ocenił(a) film na 9

Tu się zgodzę Jan Paweł I zmarł we wrześniu 1978 roku a nie w 1979 roku. Gdzie był w filmie Jan Paweł II to nie mam pojęcia. Dość istotny błąd w filmie. Nie wiem czym było to spowodowane.

Normaden

manypakiao7, masz rację co do obsadzenia Sofii Coppoli. Faktycznie, żałosna aktorka, w dodatku zupełnie nieatrakcyjna, zupełnie nie wierzy się w jej romans z Wincentem.

Co do reszty:

Biskup palący papierosy raczej nie należy do błędów historycznych, nie sądzisz? Myślę, że wielu kościelnych hierarchów w roku 1979 paliło papierosy, jest to wiele prawdopodobne.

Kościół katolicki to jest mafia i to jeszcze jaka! Przynajmniej w kontekście reguł jakie w nim panują. A zatem skrywanie tajemnic, kierowanie się własnym kodeksem bynajmniej nie wg chrześcijańskich wartości, ale takich które uznaje się za najbardziej przydatne, nieustanne bogacenie się we własnych szeregach, nakaz przyjmowania z góry raz na zawsze ustalonych dogmatów bez szans na jakąkolwiek krytykę, nepotyzm, egoizm, itd, itd. Coppola bynajmniej nie odkrył tutaj Ameryki.
Tak samo jak powszechną, tyle, że nie podawaną wprost opinią jest to, że Jan Paweł 1 padł został zamordowany.

Tyle.

ocenił(a) film na 8

Ale co się mija z celem ? W filmie miało to założenie swoje i spełniło to odpowiednią rolę. Przeszkadza Ci to bo jesteś tak mocno wierzący w kościół? Poczytaj troszkę o tym jak wyglądało kilkaset lat temu dochodzenie do najwyższej władzy w kościele, myślę, że obecnie wiele się nie zmieniło poza metodami. Mi się to bardzo podobało, że kościół został tak przedstawiony i nie widzę w tym nic złego, zwłaszcza, że Watykan jest ku....o bogaty I to ma cel bo udziały w tej spółce którą chciał przejąć Michael miał Watykan. Jeśli to kogoś boli to ma problem fabuła zakładała, że kościół oczywiście nie cały ma powiązania z mafią i koniec. Co do palącego arcybiskupa nie wiem co w tym śmiesznego pewnie większość osób oglądających film nie zwróciła na to uwagi. Błąd w dacie jest ale ja na niego nie zwróciłem uwagi bo nie wiem kiedy który papież został wybrany i szczerze nie interesuje mnie to bo większego znaczenia dla filmu to nie ma.

ocenił(a) film na 8

helikopter w ogniu. 5
Apollo 13. 6
Ostatni samuraj 7
Jak Ty oceniasz te filmy na taką ocenę to gratuluje.
Zresztą w nie chce obejrzeć masz Ojca chrzestnego

użytkownik usunięty
zeira_3

znaczy się za wysoko je oceniłem czy za nisko?

ocenił(a) film na 8

wg mnie za nisko ale to są Twoje oceny. Ale z drugiej strony jak oceniasz tak nisko takie filmy to nic tylko "pogratulować"

użytkownik usunięty
zeira_3

Za to ty rozdajesz dziesiątki na lewo i prawo. No i pogratulować za ocenienie Memento na 1/10 który jest o wiele wyżej ceniony niż helikopter w ogniu,
Apollo 13, czy ostatni Ostatni samuraj

ocenił(a) film na 8

Memento jest wg mnie głupim filmem w którym ciężko znaleźć coś fajnego i męczy głowę

użytkownik usunięty
zeira_3

'męczy głowę, głupi' - nie no zajebisty argument, takimi komentarzami robisz tylko z siebie kretyna, bo jakby nie patrzeć Memento jest jeden z inteligentniejszych filmów jaki kiedykolwiek powstał.

ocenił(a) film na 8

wg Ciebie

użytkownik usunięty
zeira_3

ale co konkretnie wg mnie?

ocenił(a) film na 8

naucz się czytać ze zrozumieniem wtedy pogadamy

użytkownik usunięty
zeira_3

umiem czytać ze zrozumieniem, a ty naucz się odpowiadać na pytania

ocenił(a) film na 9

znam księdza,który pali jak smok,znam zakonnicę która uwielbia pić piwo.Ludzie "kościelni" też korzystają z używek i dla mnie biskup palący papierosy to nic zaskakującego

użytkownik usunięty
Megi_29

księdza może widziałeś - nie wątpię w to, ale przecież chodzi tu arcybiskupa, a różnica między nimi dwoma jest kolosalna

ocenił(a) film na 6

"podobno do roli Mary była przymierzana Winona Ryder ale jednak Francis wolał pokierować się nepotyzmem,"

Ta role miała zagrać aktorka , którą zamordowano i musieli znalezc szybkie zastepstwo.
Kapujesz?

ocenił(a) film na 9

"robienie z kościoła mafii"
Człowieku weź mnie nie rozśmieszaj, dopiero się urodziłeś że nie wiesz że Watykan to największa mafia na świecie które kieruje całym światem? A Papieże to tylko dobra przykrywka która ma na zadaniu uśmiechać się do wiernych i lubić dzieci?
Zaślepienie w swoje wbite do głowy przekonania nie mają prawa obniżać oceny filmu. Zresztą obejrzenie pierwszy raz tego filmu w 2011 roku jest śmieszne.

użytkownik usunięty
zeipap

''Zresztą obejrzenie pierwszy raz tego filmu w 2011 roku jest śmieszne'' - nie no teraz to doj*ebałaś

użytkownik usunięty
zeipap

Jeszcze jedno. Jesteś zwykłym trollem, założyłeś to konto po to aby zawyżać ocen trylogii OC,Wystarczy spojrzeć w profil: dostęp zablokowany aby nikt nie mógł zobaczyć jak bardzo trollujesz do tego tylko 1 wypowiedzi - właśnie w tym temacie. A później się każdy dziwi dlaczego ten film jest tak wysoko. Fani Ojca chrzestnego narzekają na fanów Avatar a sami nie są lepsi

ocenił(a) film na 9

Widzisz dzieciaku żebym wystawił temu filmu ocenę? Założyłem konto żeby wyśmiać twój idiotyczny argument.

użytkownik usunięty
zeipap

Szkoda że tylko jeden argument i wcale go nie obaliłeś (reszty pewnie nie potrafisz). No i oczywiście musiałeś napisać: 'dzieciaku' bla bla - a więc komentarz na poziomie idioty

ocenił(a) film na 9

Nie moja wina że zachowujesz się jak dzieciak.
A co do argumentów:
Błędy historyczne - Niby że pomylili się o rok? Kto na to zwracał uwage? A do tego zapewne zrobili to specjalnie.
Robienie z kościoła mafii - Tak jak pisałem to akurat jest prawda
Arcybiskup palący papierosy - No i? Nie rozumiem, nie może palić papierosów? Co za idiotyzm.
Motyw kazirodczy - Tu w ogole nie rozumiem o co ci chodzi, to jest film a nie bajka a do tego był to chyba najciekawszy wątek filmu.

ocenił(a) film na 10

raczej ty nim jestś, ze swoimi debilnymi komentami. Dla całej trylogii 10/10. Moje oceny mozesz sobie poogladać.

użytkownik usunięty
czapel3

Typowa odpowiedź maniaka - zdziwiłem się że tak późno

ocenił(a) film na 10

jakiego maniaka, filmy sa swietne, a twoje zarzuty debilne, ot cała filozofia.

użytkownik usunięty
czapel3

Skoro uważasz moje zarzuty za debile to z pewnością nie będziesz miał problemów w wypisaniem kontrargumentów

ocenił(a) film na 8

Kontrargumenty
Arcybiskup też człowiek może palić oni raczej nie składają ślubów ubóstwa więc palić mogą bo co w tym złego nałóg. W filmie arcybiskup jest pokazany jako postać wciąż zdenerwowana więc może palenie pomagało mu się uspokoić.
Zaiste kościół to mafia argumenty za dlaczego ich biblioteka nie jest dostępna dla wszystkich i istnieje coś takiego jak księgi zakazane? Dlatego, że te księgi podważają autorytet kościoła, a jak je ujawnią to kościół upadnie.
Dodatkowo jak dajesz na tacę to ksiądz Ci paragonu nie wystawia więc tu robią kasę z której nie płacą podatku i nikt ich nie rozlicza choć w nie wszystkich krajach. Do tego dochodzi jeszcze to, że mają na całym świecie bardzo dużo ziemi w posiadaniu. Poza tym to jest wpisane w fabułę filmu więc nie wiem o co Ci do końca chodzi? W wielu filmach kościół jest pokazany jako coś złego. Nie widzę w tym niczego zdrożnego, a dlaczego bo to są filmy. Jak Ci się nie podoba coś takiego jak fikcja to oglądaj filmy dokumentalne. Motyw kazirodczy nie oszukujmy się byli blisko spokrewnieni ale to nie znaczy, że nie mogli się kochać. Motyw zabicia typa okularami stary myślę że to jest realne przecież on mu te okulary wbił w gardziel, a nie w serce przez wszystkie kości w klatce piersiowej.
Co do daty kto wie kiedy jaki papież był wybrany, a kiedy który umarł? Ja osobiście nie wiem i nie interesuje mnie to zwłaszcza jeśli oglądam film który nie jest filmem historycznym. Może specjalnie została pomylona data? Nazwa orderu który dostał Michael też została zmieniona z powodów prawnych w rzeczywistości ma inną nazwę.
Podsumowując przytoczę Ci bardzo znane słowa "życie to nie film" więc się nie stresuj fikcją która jest pokazana w filmach.

użytkownik usunięty
zeira_3

'Arcybiskup też człowiek może palić' - ale głupoty piszesz. Przypomnij sobie dekalog i 5 przykazanie

Co do kościoła to nie jest on idealny ale że by od razu mafia, chyba nie powiesz mi że kościół wysyła swoich zabójców do Ameryki aby zabijać tamtejszych gangsterów.

Motyw z okularami byłby bardzo możliwy gdyby to były okulary Bonda, bo normalne na pewno by się złamały

'Ja osobiście nie wiem i nie interesuje mnie to zwłaszcza jeśli oglądam film który nie jest filmem historycznym' - tak się składa że Ojciec chrzestny jest poniekąd filmem historycznym, gdyż jak wiemy z pierwszej Michael był weteranem II wojny, podobnie jest w drugiej części z sytuacją na Kubie. Więc absolutnie tego nie rozumiem jak mogli twórcy popełnić w 3 części taką głupotę

"życie to nie film" więc się nie stresuj fikcją która jest pokazana w filmach. - świetne zdanie tylko pasujące do filmów fantasy czy S-F a nie do filmu gangsterskiego, który rzekomo był wzorowany na takich gangsterach jak Carlo Gambino czy choćby Lucky Luciano.

ocenił(a) film na 8

Jestem niewierzący więc dekalog mnie nie dotyczy.
OC nie jest poniekąd filmem historycznym. Przewijają się wątki z historii ale to nie ma przecież celów edukacyjnych tylko akcja działa się w tamtym
Tak okulary na pewno by się złamały hehe to jest żałosne bo to że są wbite nie znaczy że się nie złamały i nie wbijał ich zabójca na raty.
Wracając do kościoła jesteś katolem i przeszkadza Ci to że Twój kochany kościół został przedstawiony w złym świetle.
Arcybiskup już nie może grzeszyć ? Uważam, że to nie jest przesada. Papież też ma grzechy więc arcybiskup również może je mieć choćby nawet takim grzechem może być to że pali nałogowo.
Nie ma sensu z Tobą dyskutować bo nie kierujesz się tym co może mieć normalnie miejsce tylko jesteś zaślepiony swoim dekalogiem i wiarą w kościół
:)

użytkownik usunięty
zeira_3

Nie jestem żadnym katolikiem! Ostatni w koście byłem chyba jakieś 5 lat temu więc nie wnioskuj jakiś swoich żałosnych teorii względem mnie

ocenił(a) film na 8

to po jakiego dzwona wciągasz w dyskusję o filmie kwestie religijne to że robienie z kościoła mafii to lekka przesada, że arcybiskup nie powinien palić, piszesz o dekalogu. Zrozum, że to jest film i takie zabiegi są normalną rzeczą. Nie oszukujmy się przez takie zaściankowe myślenie, że to jest przesada (jw) nasz kraj jest mentalnie cofnięty o dobre kilkadziesiąt lat.

użytkownik usunięty
zeira_3

Oczywiście że nasz kraj jest cofnięty najlepszym dowodem tego jest wysoka pozycja OCIII

Rozumiem że argumentu związanego z tym że ten film to kopia nie obalisz

Oceniłeś Memento na 1/10 z tego powodu że męczy twój mózg - świadczy o tobie że jesteś idiotą i to nie jest tylko moje zdanie

ocenił(a) film na 8

Można znaleźć wiele podobieństw ale wg mnie nie jest marną kopią pierwszej części bo ma całkiem inny klimat.
Wracając do Memento to są moje oceny z którymi nie musisz się zgadzać. Oceniam tak ten fil bo wg mnie jest męczący. Nie patrze jak ktoś inny ocenia ten film bo mi się po prostu nie podobał. Dobry film możesz oglądać wiele razy, a ten widziałem raz i więcej nie obejrzę.
Dodatkowo nie pisz mi żebym się nauczył się odpowiadać na pytania bo czytasz wyrwane z kontekstu posty i gubisz wątek przez co zadajesz pytania co wg Ciebie. Właśnie to, że wg Ciebie memento jest dobrą pozycją.
Plus do tego dołożę jeszcze to, że mnie obrażasz co mi się bardzo nie podoba ale tym samym pokazujesz jak "wysoka'' jest Twoja kultura osobista.
Wyżej pisałem że To są Twoje oceny i mnie to wali (nie dosłownie) jak oceniasz jaki film. Ja oceniam tak Ty tak więc nie nazywaj mnie idiotą czy kretynem. Żądam szacunku wobec mojej osoby, a Ty go nie masz. Nie wiem może Twój brak ogłady wynika z tego, że żyjesz w jakiejś pipidówie która ma 6 tyś mieszkańców i ludzie nie wiedzą jak tam się z kulturą odnosić do innych?

użytkownik usunięty
zeira_3

No akurat to że Memento jest znakomitym filmem nie jest tylko moje widzi-mi-się
Patrz 30 pozycję http://www.imdb.com/chart/top

ocenił(a) film na 8

dalej nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem Ci jasno, że nie patrzę jak inni oceniają filmy i moje oceny są ocenami moimi i nie musisz się z nimi zgadzać. Czepiłeś się tego Memento jakby to nie wiem jaki film był wg mnie jest słaby i mam w dupie to czy to się komuś podoba czy nie dałem 1 i nikomu go nie polecam

ocenił(a) film na 8
zeira_3

i patrz na te wszystkie rankingi toy story 3 na 29 miejscu Incepcja na 8 to są filmy z 2010 roku. Spoko nie przeszkadza mi to ale jak na filmy które mają rok to chyba za wysoko w dodatku bajka dla dzieci jest przed Twoim memento. Nowe filmy mogą wypchać stare do tyłu ale nie w przeciągu roku hehe

użytkownik usunięty
zeira_3

Na tak czytacz ze zrozumieniem jeszcze potrafię
''Właśnie to, że wg Ciebie memento jest dobrą pozycją'' - tak napisałeś czy nie?
A ja udowodniłem że nie tylko wg mnie - podając link.
Następnym razem zastanów się zanim palniesz jakaś głupotę

Co do wysokiej pozycji Toy Story 3 który z biegiem czasu będzie spadał (niedawno był w 10 teraz jest 29, za rok pewnie wypadnie poza setkę - tym charakteryzują się rankingi) Natomiast Memento ma już 11 lat i jego wysoka pozycja prawdopodobnie będzie utrzymywała się przez długi czas - bo to dobry film

Ps. Więcej myśl

ocenił(a) film na 8

napisałem, również że w dupie mam rankingi i dla mnie memento to film do dupy dla Ciebie i dla innych nie. Wiesz co to takiego gust? Jeśli tak to musisz uszanować to, że nie jestem tępą masą której się podoba to co innym.

użytkownik usunięty
zeira_3

manypakiao7, przyznam że sytuacja którą stworzyłeś jest piękna, naprawdę.
O ile pamiętam nie negowałeś wywodów pana kenexgro że OC ma tak wysokie miejsce w rankingu bo wytworzono modę na docenianie tego filmu, a nawet subtelnie go popierałeś, teraz zaś (pomijam fakt że mamy tutaj sytuację odwrotną: w kwesti Memento, to ty bronisz a zeira_3 atakuje - pomijając wyższy poziom zeira_3, to sytuacja jest niemal identyczna) przytaczasz ranking w którym 29 miejsce zajmowane przez Memento świadczy że wiele osób uważa go za dobry (i jak mniemam uważasz to za wiążące), mam więc pytanie: o czym świadczy OC na 2 i OC II na 3 miejscu w tym rankingu?

użytkownik usunięty

Przytoczyłem ranking IMDB ponieważ on ocenił Memento na 1/10 podając argument że męczy mózg - dla mnie to jest po prostu śmieszne, pomijając jego niższy poziom. Stwierdził że Memento jest dobry ale wg mnie - o tuż kórwa nie tylko wg mnie.
kenexgro i jego temat pt. Prawda. Ja go poparłem, gdyż w tym co napisał jest dużo prawdy. Oczywiście ja nie piszę że OC - pierwsza cześć, to gniot ponieważ 'męczy mój mózg' uważam go za dobry film ale nie za najlepszy (7/10) a jego wysoka pozycja jest spowodowana tym że wiele osób sugeruje się opiniami krytyków. Pewne jest to że różnica między 2 pierwszymi częściami OC a trzecią gigantyczna. Film ma identyczny schemat co jedynka i dalsze oglądanie go robi się coraz bardziej żenujące.