Oni żyją

They Live
1988
6,9 26 tys. ocen
6,9 10 1 25601
6,8 24 krytyków
Oni żyją
powrót do forum filmu Oni żyją

Jakiś czas temu wraz ze znajomymi obejrzeliśmy interesująco zapowiadający się film pt. "Oni żyją". Nie wiedziałem co to za film. W błogiej nieświadomości rozpoczęliśmy seans.

Ten film kopie jaja. Teksty typu "ty jesteś w porządku, a ty jesteś kurewsko brzydka" poprostu rozwaliły nas na łopatki. Dwa główne motywy muzyczne non stop towarzyszące przez cały film też tworzyły interesujący klimat ^^. W końcu dwóch robotników (jeden z nich wcześniej bezrobotny) ratuje Ziemie i bawi sie w niezłych action hero, u których karabiny wyskakują z kieszeni :]

To jest poprostu beton, rzucający kicz :] Dopiero dziś zorientowałem się(nie wiem jak to przegapiłem), że film jest z lat 80., przez co trzeba spojrzeć na niego ciut inaczej. Muszę przyznać, że scenariuszowo (chodzi mi o motyw z wielką konspiracją) jest prekursorem (w końcu później pojawiły się Matrixy i inne filmy s-f).

Film niezwykle lekki, jak na klase B poprostu niszczy. Przyjemnie się ogląda ^^

ocenił(a) film na 8
Elizeusz

Mi się ten film też bardzo podobał, mimo banalnej fabuły i dialogów, o których wspomniałeś...
Bardzo przyjemny seans i na pewno do niego jeszcze wrócę kiedyś.
John Carpenter to sprawny rzemieślnik, a przynajmniej taki był w latach 70. i 80., aczkolwiek miał dobry film w latach 90., to "W paszczy szaleństwa".
"Oni żyją" są niskobudżetową produkcją, bardzo ciekawą pod wieloma względami i mimo banalnej fabuły, nie są aż tak głupim filmem. Kto wie, czy wśród nas nie ma obcych w ludzkiej skórze...