Operacja Świt

Rescue Dawn
2006
7,0 21 tys. ocen
7,0 10 1 21252
6,5 15 krytyków
Operacja Świt
powrót do forum filmu Operacja Świt

Pastiż

ocenił(a) film na 7

Czytam te wszystkie 'zdziwione' komentarze na temat 'jak to Herzog mogl zrobic taki mainstreamowy film'...A ja sie dziwie jak mozna nie widziec w tym filmie ewidentnego pastizu na amerykanskie 'hero-movie'. Ten film mnie nie zachwycil. Oczywiscie rozni sie kolosalnie od tego, co Herzog proponowal do tej pory (przypomne, ze wczesniej byly to ambitne filmy glownie z udzialem Kinskiego a potem glownie filmy dokumentalne, choc i wsrod nich byly pseudo-komedie, vide "Wild Blue Yonder"). Za to rozsmieszyl mnie w wielu momentach. Poczawszy od katastrofy samolotu, przez odmowe podpisania 'papierka', wyglad i smieszne zachowanie wspolwiezniow, strzelajacy karabin na ziemi, gdy wszyscy klada sie wlasnie na ziemie, proszacego psa, wiekszosc wieziennych dialogow, scena urodzin, scena analizowania 'gdzie sa karabiny' - pomine sceny nocnego pierdzenia i robienia pod siebie, tak wazne w koncu dla fabuly i oddania trudow zycia wieziennego :P - przez 'swietnie' zaplanowana akcje ucieczki (THIS IS TERRIBLE! THIS IS TERRIBLE! :p gdzie sie podziali pozostali wiezniowie? koncowa reakcja riggera etc), scena jedzenia tak dlugo oszczedzanego ryzu w dzungli (bohaterowie w strugach deszczu delikatnie otwieraja zawiniatko ze swoim skarbem po czym fala wody i blocka doslownie zmywa ich w dol - nie smieszne?), scena przed wodospadem, jak dieter wyzywa od idiotow pilotow amerykanskich, gdy ci do niego strzelaja (YES! YES! YES!) itd itd az po ostatnia scene, kiedy to sam admiral wita swojego hero a ten faszeruje go (i cala obsluge lotniskowca) tekstem PELNE CO JEST PUSTE, JESLI JEST PUSTE TO NAPELNIJ, A JAK CIE SWEDZI TO SIE PODRAP - czy wy naprawde myslicie, ze Herzog jest takim idiota?
nie wiem, co tak naprawde chcial osiagnac, bo jak napisalem wyzej procz tego, ze troche sie posmialem nie mialem wielkiej przyjemnosci w ogladaniu tego filmu. ale za to przez caly czas ogladania jedna mysl nie dawala mi spokoju - czemu na Filmwebie nie zakwalifikowano tego filmu jako komedii. czyzby autor byl az tak subtelny? :D

ocenił(a) film na 1
psychonauta

Może po prostu dodać komedia obyczajowa? W niektórych momentach faktycznie można było się pośmiać, a skoro to film biograficzny to dla przykładu Forrest Gump ma taką kategorię :)

psychonauta

komedia? hmm.. w zyciu miedzy tym co jest smieszne i przerazajace jest tylko cieniutka linia. I takie robi filmy Herzog - pokazuje wlasnie ten absurd i realizm zycia. A jesli Cie to smieszy ze gosc w niewoli zesral sie w gacie itp sceny to walnij dzieciola w sciane i wrzuc to na youtube

ocenił(a) film na 7
777777

"w zyciu miedzy tym co jest smieszne i przerazajace jest tylko cieniutka linia." - niby takie mundre zdanie skleciles a juz z nastepnego wynika, ze blizej ci do owego dzieciola i youtube niz znawcy zycia czy filmow Herzoga, ktorego nota bene Herz aus Glas, Aguirre, Nosferatu, Woyzeck czy chocby Fitzcaraldo maja tyle wspolnego z "realizmem zycia" co twoje wypociny ze zrozumieniem tematu. do zobaczenia na youtube, dzieciole.