Operacja Świt

Rescue Dawn
2006
7,0 21 tys. ocen
7,0 10 1 21252
6,5 15 krytyków
Operacja Świt
powrót do forum filmu Operacja Świt

Do "Rescue Dawn" zabierałem się z ogromnym zapałem,ale i lekką obawą która niestety się sprawdziła.Patetyczny kompleks wszechobecny u takich twórców jak Zwick czy Bay został tu zachowany, lecz równocześnie na tyle sprawnie ukryty aby się nim aż tak bardzo nie przejmować.Pomogło dodanie narracji bohatera, jego myśli...Pomogły również ładne zdjęcia oraz muzyka i tak naprawdę wszystko jest ok.Mogę się zgodzić także, że jest to jeden z ciekawszych filmów wojennych od czasów "Cieńkiej czerwonej lini".Problem jednak takwi w tym że "Cieńka czerwona.." ma więcej w sobie Herzoga niż jego najnowsze dzieło "Operacja Świt" które jest robione trochę bardziej pod publiczke.Trudno, kino przyjmowało już większe, bolesne zaskoczenia.

ocenił(a) film na 7
Edward_Nozycoreki

Ja miałam mieszane uczucia.
Film uznałam za całkiem niezły od momentu złapania Dietera do momentu, w którym zjada żmiję. Zakończenie zepsuło mi cały efekt.

Dżungla, rzeka, szaleństwo - trochę przypomniało mi Aguirre. Aktorstwo moim zdaniem świetne, napięcie jak dla mnie zbudowane dość dobrze, można było miejscami znaleźć Herzogowski klimat.

Nie znoszę i nie znam z tego powodu filmów o wojnie wietnamskiej, tu zdziwiło mnie, że "kibicowałam" Dieterowi przy jego ucieczce, chociaż tak naprawdę uważam, że to zbombardowanie powinni go byli powiesić za jaja na najbliższym drzewie...