PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=747694}
4,4 1,2 tys. ocen
4,4 10 1 1239
6,0 2 krytyków
Ostatni Samotnik
powrót do forum filmu Ostatni Samotnik

Gdy 4-5 lat temu wspierałem ten projekt naprawdę nie spodziewałem się tego co zastałem na pokazie kinowym. Wiecie - mała wytwórnia filmowa, znana głównie z twórczości na platformie YouTube proponuje coś tak wielkiego. Chciałem zobaczyć co z tego będzie i jak twórcy będą potrafili sprostać wyzwaniu. Szczególnie że kwota 10 000 zł zebrana przez nich nijak powinna wystarczyć na film pełnometrażowy.

Film zabiera nas do klimatu znanego z gry stalker i robi to bardzo porządnie. Muzyka, lokacje, zdjęcia czy efekty specjalne - wszystko to współgra dając ostatecznie dobre odzwierciedlenie klimatu zony. Razem z Michałem odkrywamy czyhające tam niebezpieczeństwa. Film jest bogaty w akcję, i dobrze zrobione sekwencje walki w choreografii Dariusza Walusia. Fabuła wydaje się trochę mocno skondensowana, jednak z tego też powodu ciężej jest oderwać wzrok - dużo się dzieje.
Byłem trochę sceptycznie nastawiony do kabareciarzy w takim rodzaju produkcji - ale się na szczęście myliłem. Czy to Halama, czy to Kopiec - zupełnie nie dało się poznać po nich. Grali naprawdę poważnie i aż mnie zadziwiła ich inna twarz.

Reasumując Xbestcinema sprostało wyzwaniu i zrobiło coś niesamowitego. Mając bardzo ograniczone zasoby stworzyło film formatu kinowego. Nie jest on wiadomo wolny od wad - co sami twórcy przyznają. Jest on natomiast kawałkiem bardzo dobrego kina akcji i swojako można w nim zobaczyć pasję twórców. Tak samo jak Michał przemierza zonę, tak twórcy krok po kroku wgłebiali się w sztukę filmową. Jestem ciekaw kolejnych takich akcji i chętnie wesprę :)