PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10009480}

Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi

Final Destination: Bloodlines
2025
6,5 13 tys. ocen
6,5 10 1 13146
6,5 21 krytyków
Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi
powrót do forum filmu Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi

Druga część Final Destination ukazała się 22 lata temu, a efekty specjalne do dzisiaj robią wrażenie. Scena na autostradzie, obok tej z Bad Boys, 2 to dzisiaj poziom nie do osiągnięcia dla współczesnych speców od FX. Tutaj, niestety, kiepskie CGI aż bije po oczach. Nie rozumiem skąd tyle zachwytów nad tą częścią?

ocenił(a) film na 6
Jimmy_Joe

Bo wtedy nie robili wszystkiego komputerowo jak leci i nie używali tego śmiesznego ai a co do tej części to chyba jest jednak najgorsza.

ocenił(a) film na 6
Ferdek_Kiepski_filmweb

Akurat scena na autostradzie z kłodami drewna to było czyste CGI. Oglądałem nawet program, w którym pokazywali dokładnie jak to robili.

ocenił(a) film na 5
Klaman123

Ja to wiem. Chodzi mi o jakość tych efektów. Jak to możliwe, że CGI sprzed niemal ćwierć wieku wygląda znacznie lepiej i naturalniej niż w filmie w obrębie tej samej serii z tego roku, a ludzie jeszcze ten film chwalą?

Jimmy_Joe

Efekt specjalny jest wtedy dobry - kiedy nie widać, że jest efektem. Tutaj niestety CGI jest bardzo marne i jest go za dużo. Nawet domki jednorodzinne na końcu filmu to CGI. Nie mówiąc o wszystkich pomieszczeniach, urządzeniach i rekwizytach w wieży. Każda śmierć osoby to było sterylne, nachalne i nieudolne CGI. Niektóre gumowe potworki z horrorów klasy B, robią lepsze wrażenie od tych "realistycznych" efektów gore.