6,5 3,0 tys. ocen
6,5 10 1 2969
5,8 4 krytyków
Pół serio
powrót do forum filmu Pół serio

Owszem, pomysły są ciekawe, ale film jest zbyt hermetyczny. Właśnie dlatego porównania do działań grupy Monthy Pythona są nieuzasadnione. U MP punktem wyjścia do skeczy była kultura masowa. Nawet gdy odwoływali się do filozofii, używali wiedzy powszechnej (mecz filozofów, skecz o filozofii z Sensu Życia). Tymczasem Pół Serio nawołuje do kultury elitarnej i to do bardzo wąskiego jej wycinka.
I dlatego oglądając twórczość Monthy Pythona zrywam boki ze śmniechu, a podczas Pół Serio zaśmiałem się ledwie
kilka razy. Zapewne dlatego, że choćby twórczość Bergmana znam pobieżnie (czyli tak, jak zna większość młodych ludzi oglądająca filmy w tv, gdzie ambitne dzieła puszcza się rzadko i o późnych porach).
Moim zdaniem to nie jest komedia dla inteligentnych, ale dla intelektualistów, a to pewna różnica.

użytkownik usunięty
Mateusz_8

Dwa słowa repliki
Widzę, że mój komentarz spotkał się z dużym odzewem. Bardzo mnie to cieszy, bowiem dyskutować lubię i robię to chętnie.

Jeśli chodzi o sparodiowanie Bergamana to zrozumienie tej scenki na prawdę nie wymaga jakiejś specjalnej znajomości twórczości tego reżysera. Autorom "Pół serio" zależało na sparodiowaniu unikalnego klimatu "szwedzkiej psychodramy" i udało im się to zrobić doskonale. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś obejrzał jeden,, lub dwa obrazy Bergamana będzie się świetnie bawił. Z tego też powodu nie zgadzam się, że "Pól serio" przeznaczone jest dla intelektualnej elity, chyba, że za elitę uznamy osoby, które choć trochę więcej wiedzą na temat otaczającego nas świata i wytwoów jego kultury.

Dalsza replika
Akurat sparodiowanie klimatu udalo sie znakomicie, ale w gruncie rzeczy wykorzystano zastarszająco małą część potencjalu, jaki niesie umieszczenie pluszowego misia w statecznej rodzinie. Większy problem miałem z drugą parodią, bo Siódmą Pieczęć pamiętam jak przez mgłę, a Ósma Pieczęć wymaga tej znajomości. I tak oto jedynie domyślałem się, na czym polega dany żart.

Sam chwalisz parodię Romea i Julii, ale jest to jedyny skecz prawdziwie w duchu Pythonów: wymaga jedynie wiedzy o czym jest Romeo i Julia oraz znajomości współczesnych popularnych dzieł.

Być może różnica między Pół Serio a działalnością Pythonów jest taka, że Pythoni mieli wobec kultury masowej respekt pozwalający im zachować dystanas, podczas gdy twórcy Pół Serio wyraźnie kulturą masową gardzą. A ciężko się parodije coś, czego się nie rozumie i nie zna.

Mateusz_8

ale to chyba nie zarzut
>>Tymczasem Pół Serio nawołuje do kultury elitarnej i to do bardzo >>wąskiego jej wycinka.

Być może, chociaż słowo elitarnej trochę na wyrost. Ale chyba to nie jest zarzut?