6,5 3,0 tys. ocen
6,5 10 1 2969
5,8 4 krytyków
Pół serio
powrót do forum filmu Pół serio

Ta złota myśl bodajże Sztaudyngera pasuje jak ulał do Pół Serio. Najpierw trzeba rozumieć na czym polegają egzystencjalne dylematy androida, żeby można było się z nich śmiać. A to nie jest łatwe. Myślę, że jest to jedna z najtrudniejszych komedii, jakie widziałem. I dlatego tylu ludziom się nie podoba, bo nie trafia w ich poziom humoru. Kogo stać tylko na wspomagany śmiech z sitcomu, ten się wręcz obrazi na genialną parodię "Procesu". Albo śmiertelnie wynudzi na prześmiesznej Ósmej Pieczęci. Dwie etiudki "komunistyczne" i karykatura Chopina to z kolei zbrodnia karygodna dla historyczno-patriotycznych mesjanistów, jakich u nas całe stada. I można tak wymieniać jeszcze długo - a dla mnie to wszystko świadczy po prostu o świeżości i oryginalności pomysłu, doskonałej realizacji i brawurowej grze aktorów. Bezdyskusyjnie najlepszy polski film tego roku
10 pkt
[3 czerwca 2001, Charlie, Łódź]

użytkownik usunięty
Mario

Dojrzeć???
Drogi Mario!Najpierw należy mieć dojrzały warsztat filmowy,a tego brakuje młodym autorom filmu pt."Pół serio"(Mam na myśli kiepski scenariusz i niedojrzałą reżyserię!).Na naszych ekranach pojawiają się komedie skrajne,tzn:albo głupawe sitkomy o których piszesz,albo sporadycznie kręcone bzdety dla snobów takie jak "Pół serio".Nie ma już komedii tzw.środka.Jeśli chodzi o nasz polski historyczno-patriotyczny mesjanizm to już dawno został przemieniony w karykaturę.Jest teraz moda na luz i podawanie wszystkiego na wesoło.Nie potrzebnie twórcy filmu wisilili się na ten rodzaj gatunku.Tu nie ma się z czego śmiać,raczej zbiera się do płaczu...Szczególnie wtedy gdy tak niepotrzebnie i sztucznie wznieca się hałas wokół nieudanego filmu.Pa!

ocenił(a) film na 8

Mnie ominal ten halas, nic nie wiedzialem na temat tego filmu. Prawie przegapilem perelke.
"Nie ma sie z czego smiac" - a gdzie jest sie z czego smiac?