PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124129}

Półmrok

Half Light
2006
6,4 8,9 tys. ocen
6,4 10 1 8942
Półmrok
powrót do forum filmu Półmrok

Film mi się ogólnie podobał, ale zostawili jak dla mnie zbyt wiele nie wyjaśnionych spraw. Nikt w tym filmie z tych spiskowców nie przyznał się kto skoczył z latarni, kiedy do Rachel przyszła w nocy ta jej koleżanka (wtedy co byli w latarni), inna sprawa, to te magnesy na lodówce, podobno oni (jej mąż, koleżanka, Marcus) ich nie ułożyli. A ten cały Marcus, poszedł na wyspę aby odnaleźć klisze ze zdjęciami przy okazji bierze muszlę (czy coś tam), potem daje jej tylko muszlę i się zabija. Po co się zabił, skoro ją kochał, czemu nie dał jej kliszy? Jak dla mnie film jest nie dopracowany...

Edi122

Magnesy na lodówce ułożył syn głównej bohaterki, cały czas ją przestrzegał i pilnował jej o czym świadczy sytuacja pod wodą. Marcus skacze i zabija się bo wie , że i tak nie ma szans u głównej bohaterki, byłbyś z kimś kto próbował doprowadzić Cię do obłędu za pieniądze? A muszle daje jej jako dowód miłości, bo pokochał ją. A w latarni chodził duch Patricka dlatego czasem niewiadomo było kto jest kim, ale wydaje mi się, że wszystko jest bardzo zrozumiałe, przynajmniej dla mnie;)

ocenił(a) film na 5
czarna19

Nie wiem musiałabym to przeżyć, ale jeżeli ona naprawdę go kochała (a tak to wyglądało), a on kochał ją, (po prostu dał się otumanić pieniędzmi, co niestety się zdarza,) to myślę, że po pewnym czasie było by to możliwe, a tak dał jej muszlę i teraz (możliwe), żyła będzie z poczuciem, że mężczyzna którego kochała z wzajemnością się zabił, a ona go nie ocaliła.

ocenił(a) film na 8
Edi122

Racja pod koniec kilka szczegółów nie trzymało się kupy i w sumie sam powód oraz sposób w jaki się pojawiał duch chłopca był nieco bez sensu. W porządnym dreszczowcu niewyjaśnione sprawy powinny być bardziej sugestywne. W ogóle brak tu logiki, ja bym osobiście podejrzewała o zabójstwo samą bohaterkę i nic nie powiedzieli tym duchu latarnika albo chociaż o tym kolesiu co się za niego podszywał, nic nawet o jego trupie.

Edi122

Myślę, że Marcusa zabił duch Patricka, który się w niego "wcielił" - był moment, gdy Marcus wchodzi do latarni i coś na niego idzie, a on próbuje się przed tym zasłonić. Patrick pozbył się "uzurpatora" oraz niewiernego męża i przyjaciółki, ratując tym samym bohaterkę filmu.

ocenił(a) film na 8
Edi122

watpie że on sie zabił bo ona go nie chciala. caly czas taki wyluzowany , mial juz wsiasc w pociag i tez nie wygladal na załamanego, a nagle zdał sobie zprawe ze z nia nie bedzie i od razu sie zabil z tego powodu. Prosze was... to wogole nielogiczne. predzej bym powiedziala ze ten duch zabil go wczesniej( byla scena ze swiatla sie zapalily z latarni i on tam wszedl ,nagle cos zobaczyl i zaczal krzyczec. pewnie duch cos mu zrobil) ii on juz wtedy byl martwy i to jego duch ja uratowal ( patricka ,nie angusa)

monisia233

Ja bym powiedział, że duch jeżeli już miał zadziałać, to musiał odegrać sytuacje poprzedzającą jego śmierć. Żeby tak było musiały zginąć 3 osoby, w tym postać odgrywająca rolę jego samego, czyli Angusa. Co do kliszy to chyba ją znaleźli, bo prawdopodobnie dzięki niej uniewinniono bohaterkę. Fakt, że nie pokazali jak Rachel otrzymuje film, ale w końcu pokazują gazetę, w której jest zaznaczone, że ona nie była niczemu winna i o całym spisku nie wiedziała.

ocenił(a) film na 8
vampire17

No właśnie była ta klisza, co sugeruje jakiś motyw a tu nic

monisia233

Tez tak myślę. Marcus wrócił tylko po film, by nikt go nie odnalazł i nie wywołał, demaskując mistyfikację. W latarni Patrick przejął nad nim kontrolę.

ocenił(a) film na 7
Edi122

Z tego dachu to skoczył po mojemu Patrick opetany przez duch Angusa, w takim stanie powiesił męża głównej bohaterki, oddał muszle a potem skoczył.

ocenił(a) film na 8
Annash

Masz rację, przynajmniej wg mnie, ale nie widzieć czemu nic nie mówili później o trupie znalezionym w wodzie. E tam scenariusz jakby nie dopracowany.

Edi122

a mnie się wydaje że angus się zabił (po tym jak dał muszlę ) ponieważ trapiło go sumienie nie mógł z tym wytrzymać... a te magnesy też mnie zaciekawiły i tak w ogóle to jej syn to był chyba na serio duch bo to on napisał nie zapomni się odwrócic do tyłu (czy cos takiego ) i jak ona tonęła też był głos . Poprostu ten syn chciał jej pomóc;) kocham ten film te krajobrazu cuuuudo

ocenił(a) film na 7
Edi122

końcówka faktycznie trochę niedopracowana ...przez cały film nie pokazane jak wyglądał prawdziwy Angus ...na urodzinach kobieta podała jedynie rysopis z grubsza który pasował do tego co się podszywał akurat ...trochę naciagane ...ale film miło się ogląda

Edi122

Przecież to nie był skomplikowany film.
W filmie obok spisku czysto kryminalnego mamy też dwa duchy - syna (wszystkie akcje z magnesami) i Angusa

Kiedy "przyjaciółka" przychodzi pod latarnię, na balkonie stoi widziany przez nas i przez bohaterkę po raz pierwszy duch Angusa.

Patrick wraca na miejsce, bo zorientował się że film z aparatu stanowi dowód. No i coś na miejscu zaczyna się z nim dziać. Duch Angusa zwabia go do latarni i przejmuje (jak się później okaże) jego ciało. Angus- będący w ciele Patricka zabija wiadomo kogo i skacze - zabijając Patricka, czyli jego ciało. To duch Angusa związał się emocjonalnie z bohaterką, choć ta widziała go tylko raz (nie licząc akcji w latarni)

W gazecie jest mowa o "pozabijaniu się spiskowców" , więc o całej trójce. Trudno sobie wyobrazić, aby ktoś zakładał że kobieta (spiskowiec 1) nadzieje na hak spiskowca nr2, a następnie walnie głową w mur. Równie trudno wyobrazić sobie, aby spiskowiec numer 2 zabił spiskowca nr 1 (rozwalił jej głowę o ścianę) a następnie sam nadział się na hak. Dlatego niezbędna jest osobowa w postaci spiskowca nr 3, który po zabiciu nr 1 i 2, skacze malowniczo z latarni. Zapewne o tym był artykuł, który czytała bohaterka na koniec.