PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=218094}
6,0 11 tys. ocen
6,0 10 1 11242
5,5 16 krytyków
Palimpsest
powrót do forum filmu Palimpsest

Oglądając film w tv najczęściej robię przy okazji notatki by nie zapomnieć o czym mam napisać w swojej opinii. Także w przypadku "Palimpsest" zaopatrzyłem się w ołówek i kartkę i w czasie seansu zapisywałem swoje spostrzeżenia.

Napisałem, że film jest ogólnie rzecz biorąc nudny, dłuży się i ciągnie niemiłosiernie. Reżyser wyraźnie chciał stworzyć obraz, który będzie przypominał amerykański thriller, ale nie za bardzo mu to wyszło, bo o ile jeszcze zdjęcia są bardzo ładne, niektóre sceny pomysłowo sfilmowane, to już muzyka kompletnie nie buduje napięcia, nie ma jej prawie wcale, a jak juz się pojawia to lepiej żeby jej jednak nie było.

Zanotowałem, że dialogi są jakieś takie bez wyrazu, zbyt oszczędne, nijakie i nierealne. Dziwiło mnie to bo przez ten zabieg naprawdę dobrze grający aktorzy - Chyra, Gonera i nawet Cielecka - nie mogli stworzyć bohaterów do których widz mógłby się przywiązać. Napisałem, że "uwielbiam" właśnie takie ciche filmy, w których nikt nic nie mówi, tak jakby twórcy uważali, że zakazując swoim bohaterom odzywania się, stworzą o wiele lepszy film. Ostatnim już chyba minusem ?Palimpsest? była łatwość z jaką zwyczajny widz może się domyślić kto zabił Maćka.

Niewolski jednak na około 15 minut przed końcem filmu dał mi prztyczka w nos i prawie wszystkie słabe strony filmu przestały być ważne gdy przedstawił przewrotne zakończenie, wywracające całą historię do góry nogami. Wtedy stało się jasne czemu muzyka jest taka, a nie inna, czemu dialogi są dziwne, zdjęcia mroczne, a co pewien czas na ekranie pojawiają się niezrozumiałe migawki. Za to ogromny plus.

Pomimo tego świetnego zakończenia film jest nadal niestety dość niejasny i miejscami niespójny. Szkoda także, że w pierwszej części zabrakło trochę energii, siły by z większym napięciem przeprowadzić widza do końca. Jednak i tak jak na polskie warunki "Palimpsest" jest filmem przyzwoitym, wartym obejrzenia...

6/10

milczacy

a mam pytanie, zamiana twarzy na koniec przed lustrem oznacza ze podczas choroby pacjent wymyslil nowa postac dla siebie i byla to oznaka wyzdrowienia, czy tez tak jak na poczatku wyjasniono co oznacza tytul filmu......... jak na pergaminie gosc zostal totalnie wymazany i zastąpil go nowy ..nowe coś ;)

chyba cos pokrecilem ale spacy jestem ;]

szarlich

ehh jak zwykle niezrozumialem fabuły
ale ktos nizej ładnie rozlozyl go na czynniki pierwsze
jak dobrze ze sa jeszcze tacy ;]

ocenił(a) film na 6
szarlich

Ja zrozumiałem to w ten sposób, że walka pomiędzy dwoma postaciami przebywającym w głównym bohaterze się zakończyła. Na początku filmu widzimy jak Maciek przemywa twarz i nagle ktoś wpycha jego głowę w umywalkę i zaczyna go dusić. To ta zła część głównego bohatera, która powodowała, że przebywał w świecie umysłu i nie mógł wydostać się na rzeczywistość. Pod koniec filmu , gdy Marek poznaje swoją żonę następuje znów scena w łazience, gdy Maciek przemywa twarz wodą, ale już nikt go nie zaczyna dusić. Wg mnie ta scena symbolizuje, że odnalazł siebie, wyszedł ze swojego umysłu, z tego kanału i teraz powoli powróci do rzeczywistości.
Czyją twarz tak na prawdę miał główny bohater, Marka czy Maćka, tego nie wiem, ale chyba to nie jest aż takie ważne...

Pozdrawiam

szarlich

mi na przykład dane było obejżeć wersje jak tworzono film i dwie wersje zakońćzenia, które różńiły się aktorami.

Otóż w wersji której nie ma w normalnym w filmie, jest szpital psychiatryczny z tą różnicą, że nie chyra tam siedzi tylko właśnie sapryk i to on przytula potem żone. Co znaczy logicznie że postać chyry była alterego i chciała się pozbyć w umyśle tej prawdziwej postaci.

W kinowej wersji jest bardziej symbolicznie, czyli widzimy aktora chyre w szpitalu, ale przy ostatniej scenie zamoczenia głowy, pojawia się zamiast Chyry Sapryk.

Właściwie na jedno wychodzi, tyle, że drugie zakończenie które jest oficjalnym jest bardziej przyłądowane symboliką i nie wprost:D Hehe choć bystry widze rozkmini:)

Ogólnie gość zdrowieje, łapie kontak z rzeczywistym światem, jego wymyślony świat w którym żył jako Chyra znika i film sie konczy dobrze:D