PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637875}
5,1 33 tys. ocen
5,1 10 1 32906
4,0 10 krytyków
Paranormal Activity 4
powrót do forum filmu Paranormal Activity 4

Właśnie wróciłem z kina i mimo, że jestem fanem wszystkich części PA, to muszę przyznać, że ta część nie powala. Po raz kolejny zabrakło niektórych scen ze zwiastuna, bodajże 1 czy 2, kiedy to wysoka postać stoi przy łóżku dziewczyny i dzieciak stoi przed ich domem, ale jednak zabrakło, te które straszą można by policzyć na jednej ręce, niektóre momenty wyglądały sztucznie, zakończenie było najgorszym z całej serii, to mimo to dałbym mu ocenę 6/10. Po obejrzeniu 4, nasuwa mi się jeszcze więcej pytań. Dlaczego Katie oddała Huntera? Kim był ten chłopczyk który z nią mieszkał, dlaczego mówił, że jego dawna rodzina chce go odzyskać ... to po jasną cholerę go oddawała? Do czego Hunter miał być gotowy? Zakończeniem zawiodłem się najbardziej ... armia demonów z "przerażającym" wyrazem twarzy, skąd ich nagle się tyle wzięło ? Nikt z sąsiadów ich nie widział? Gdy moim oczom ukazały się napisy końcowe, przyszedł mi na myśl tylko jeden wyraz "Serio?". Z PA robi się kolejna Piła ... bo logiczne, że kolejna część się pojawi, po tak dennym zakończeniu które nic nie wyjaśnia.

Master_O

Też mnie nurtują te pytania, a przynajmniej część z nich.

"Do czego Hunter miał być gotowy?" - tu chodzi o to wejście ducha w niego, tzn. demona.
"armia demonów z "przerażającym" wyrazem twarzy, skąd ich nagle się tyle wzięło?" - w 3 części było pokazane na końcu. To był ten krąg wiedźm ;)

ocenił(a) film na 6
Gangelus

Co do tych wiedźm pewno masz rację, ale to raczej nie są te z 3, gdyż od tamtego momentu trochę czasu minęło. Tylko skąd nagle się ich tyle wzięło? Dziewczyna wchodzi do domu, dookoła niego pustki, jest tam kilka minut, po czym wybiega i oto są, a sąsiedzi oczywiście nic nie widzieli, nic nie słyszeli ... armia "demonów" niezauważalna przychodzi pod dom. "Do czego Hunter miał być gotowy?" co do tego to się trochę wygłupiłem i wychodzi na to, że niedokładnie oglądam film. Byłem pewny, że to o to chodzi, ale chciałem się upewnić :)

Master_O

Tak, bo oni (w sensie Alex i jej chłopak) czytali tam przecież o tych trzech etapach i jestem niemal pewien, że to wiąże się z tym ;)
Hmm, wiesz, była noc, a ja nawet nie zwróciłem uwagi na to, czy w okolicy były jakieś domy, prócz tych dwóch ;)
A co do wiedźm - pamiętasz jak ten facet wszedł do tego domu? Otworzy jedne drzwi i tam róznież było ich multum.

ocenił(a) film na 6
Gangelus

Jednak ten moment z 3 wydaje mi się bardziej prawdopodobny ponieważ te wiedźmy w tym pomieszczeniu mogły już być, a tutaj nagle pod domem wzięło się ich dosyć sporo, a Alex wchodząc do domu w pobliżu ich nie widziała. Denerwujące jest też, że film znowu skończył się za szybko, nie wiemy co się stało z dziewczyną i Hunterem. Dodam jeszcze od siebie, że motyw Katie z twarzyczką demona, rozwalająca drzwi też jakoś specjalnie mi nie podszedł, chociaż w 3 też chyba było coś podobnego, jak ojciec podszedł do jednej z dziewczynek w domu u babci, ona się odwróciła i też miała taką niewyraźną twarz :D

Master_O

No właśnie, bo w 3 te wiedźmy miały też jakiś kult wtedy i podobnie mogło być tu - Hunter jest gotowy, a więc cała ta sekta się w domu zgromadziła, by tego dokonać, czy tam zobaczyć. Co do twarzy demona - masz rację, dziwne to było, ale popatrz na to z innej strony: jak postać zacznie biec i nagle przekształcy się jej twarz, jak w przypadku Katie, to czy to nie powoduje, że boisz się bardziej? :P

ocenił(a) film na 6
Gangelus

Sam moment w którym biegnie do niej w wiadomym celu, był dość fajny, ale bez tej twarzy ... no i rozwalenie tych drzwi ... zastąpiłbym to po prostu dziko biegnącą Katie i szaleńczym dobijaniu się do niech

ocenił(a) film na 10
Master_O

opowie mi ktoś jak się kończy dokładnie i jaka jest rola Katie ? :) pozdr i czy ten chłopczyk to Hunter?

ocenił(a) film na 6
Umbrella_OC

Brat Alex to Hunter. Film powoli zaczyna się kończyć w momencie, gdy początkowo ginie jej matka przez tego demona, czy jak mu tam, następnie Katie zabija chłopaka u niej w domu, ojciec udaje się do domu Kate, nie wiedząc o tych sytuacjach, dziewczyna widzi ciało swojego chłopaka w garderobie, jakaś moc ją wyrzuca, następnie ciągnie, ucieka do domu Katie do ojca, widzi jak coś go ciągnie, wchodzi do pokoju słysząc wołanie Huntera, nie widzi go, zauważa Katie, prosi by ta nie robiła jej krzywdy, ona zaczyna do niej biec z dziwnym diabolicznym wyrazem twarzy, robi dziurę w drzwiach, Alex ucieka oknem i widzi "ARMIĘ DEMONÓW". Ja wiem ... ja wiem, w streszczaniu fabuły nie jestem najlepszy :D

ocenił(a) film na 10
Master_O

dziękówka :) a powiec czy jest jakiś motyw z córką tego kolesia co Kaiti go zabiła w 2 części ? i Armie demonów czy to jakieś wiedźmy jak w 3 części ? :)

ocenił(a) film na 10
Umbrella_OC

a i kończy się z furtką do 5 części ?

ocenił(a) film na 6
Umbrella_OC

Nie, nie ma wzmianki o córce siostry Katie. Prawdopodobnie to wiedźmy, dużo wiedźm, ale wolę nazywać je armią demonów, bo miały przezabawny wyraz buźki:) Tak, kończy się furtką do 5 części ... niestety ... kolejna Piła się robi :D

ocenił(a) film na 10
Master_O

racja piła piła < to kończy się tak że Katie zabija tą blondyneczkae ?

ocenił(a) film na 10
Gangelus

A jakie są te 3 etapy ? że o co w nich kaman ?

ocenił(a) film na 6
Umbrella_OC

Właśnie nie ... film kończy się tym, że Alex wybiega przed dom, a tam wiedźmy, nie wiadomo co się z nią stało. Co do tych etapów ... to niezbyt kojarzę, pamiętam jedynie, że w którymś z etapów trzeba było przekonać demona, że ma się nadnaturalną moc, nie wiem, nie kojarzę, nie chcę wprowadzać w błąd :)

Master_O

film sie konczy nie na tym momencie :) jeszcze po napisach jest 10sekundowy klip po hiszpańsku w sklepie coś sie dzieje. to jest chyba wprowadzenie do 5. moze bedzie wyjaśniona geneza tego całego zajscia :D

Master_O

zeczełem czytac dalej komentarze i źle gadalem :D sory bro :)

Umbrella_OC

To ja Ci postaram się streścić dokładniej, bo jestem świeżo po. Etapów zbyt nie pamiętam, ale to było tak I - przygotowania, II - wykrycie nadprzyrodzonych zdolności, a III - ofiara. Pod sam koniec filmu dowiadujemy się, że Wyett (czyli tak naprawdę zaadoptowany Hunter) jest gotowy. Z faktu, że wcześniej przeszedł dwa pierwsze etapy - możemy wnioskować, że gotowy jest być tą całą ofiarą. W tym czasie do domu naszej głównej rodzinki przychodzi Kati. Matka Alex zostaje zabita i sponiewierana przez Toby'ego, a Katie idzie po Huntera, którego namawia do powrotu z nią. P:o kilku chwilach do domu przybywa chłopak Alex, szperający w komputerze. Niefortunnie Katie znajduje się za nim, łamie mu kark i odnosi ciało do pokoju obok. W następnej sceni widzimy już wracającą Alex z ojcem. Po drodze widzą oni Katie z Wyett;em. Ojciec mówi, że to spradzi, a Alex wraca do domu. Tam dzwoni do chłopaka, ale dzwonek słyszy w pokoju obok. Przerażona tam wchodzi. Dopada ją tam Toby. Dziewczyna ucieka, wchodzi do domu Katie, szukać pomocy u ojca, jednak widzi, jak go jakieś siły ciągną, po czym szlak się urywa. Tu słyszymy płacz Wyett'a, Alex go szuka i na końcu korytarza pojawia się Katie.Biegnie na Alex, jednak ta zamyka drzwi i Katie się w nie wbiła... Alex ucieka z domu przez okno, znajduje Huntera, a po odwróceniu - całe stado wiedźm ;)

To tak obszernie :D

ocenił(a) film na 10
Gangelus

Dziękówka :)

Umbrella_OC

Nie wolisz samemu oglądnąć?

ocenił(a) film na 10
Gangelus

wole ale nie mogę sie doczekać , spoilery mi nie przeszkadzają :)

ocenił(a) film na 3
Umbrella_OC

Jedno pytanie. Skoro Katie porwała Huntera/Wyatta pod koniec 2 części, to skąd on się wziął w rodzinie Alex ?

Davee

Został adoptowany, jednak nie zostało wyjaśnione dlaczego Katie go oddała. ;)

ocenił(a) film na 3
Gangelus

Właśnie o to mi chodziło :)
Trochę to bez sensu, ale cóż... Ciekawe co wymyślą w 5 części (scena po napisach).

Davee

No mnie ciekawi, jaki dadzą powód tego zostawienia Huntera przez Katie. Jednak była ona cały czas blisko niego, więc może chcieli podręczyć inną rodzinę? :D

ocenił(a) film na 3
Gangelus

Na początku myślałem, że może Hunter/Wyatt musiał podrosnąć i być w tym samym wieku co dziewczynki z 3 części, ale w takim razie co z Robbim ?

Davee

Też mnie to zastanawiało. Tak zniknął na końcu...

ocenił(a) film na 5
Davee

cholerka, a co było po napisach, bo mnie końcówka tak zaskoczyła (w sensie, że to już), że sobie poszłam :)

i też dziwne jest dla mnie, skąd Hunter wziął się w tej rodzinie, skoro film zaczyna się od tego, że nawiedzona już po I części Katie go porywa i zabija matkę. No i właśnie - jak to się ma teraz to do cz. i 2? Bo wychodzi na to, że 1 (nawiedzenie Katie) dzieje się równolegle z cz. 2. Przy czym to mi się też nie zgadza, bo:
1. z tego, co pamiętam Katie odwiedzała siostrę w 2 cz. i nie było widać, że jest z nią coś nie tak,
2. z kolei w I cz. nie ma nic o tym, że siostrę i jej męża zabito
3. a do tego (też nie wiem, czy dobrze pamiętam), ale w II cz na taśmach nie widać co zabija siostrę Katie i jej męża, a tu nagle się okazuje, że to była Katie?
więc kurcze - co z tą kolejnością?

Gangelus

Dziewczyna miała na imie Alice a chłopak Alex to czemu piszecie że ma na imie Alex ? Chłopak leżał w szafie Alice (garderobie)

MakarRS

Wcześniej w obsadzie była oznaczona jako Alex ;)

ocenił(a) film na 4
Master_O

zgadzam się, mam podobne odczucia do Twoich. tylko że ja po zakończeniu powiedziałam: "NO JAKI ŻAL"

ocenił(a) film na 6
diabelek99

To po napisach końcowych była jakaś scena ?

ocenił(a) film na 6
Master_O

ja też nie widziałem !!
prosze napisze ktoś co się działo : 3333333

ocenił(a) film na 3
Master_O

http://www.filmweb.pl/news/%22Paranormal+Activity+4%22+zapowie+latynoskiego+kuzy na-89558

ocenił(a) film na 6
Davee

Będzie? Czyli jeszcze nie ma? Zapowiedź latynoskiej wersji czyli zupełnie oddzielny film, nie powiązany z serią ?

Master_O

Będzie PA5 ;)

ocenił(a) film na 6
Master_O

Ale będzie zwykła kontynuacja tej serii ? A to będzie czymś zupełnie oddzielnym ? Nie ogarniam :D

Master_O

jak ty imienia dziewczyny nie ogarniasz xD

ocenił(a) film na 8
MakarRS

w 4 części dziewczyna Alex się nazywała

Master_O

Zapewne klontynuacja, jak na razie wiemy tylko, że będzie. I stawiam na to, że w granicach 20 października 2013 r. ;P

ocenił(a) film na 3
Master_O

Po napisach jest krótka scena w której ktoś wchodzi do sklepu (oczywiście, wszystko nagrywane tak jak w poprzednich częściach) i chodzi między regałami. Nagle zza jednego wychodzi jakaś kobieta (wygląda jak jedna z czarownic), zaczyna coś mówić i go wygania.

ocenił(a) film na 6
Davee

Czyli nic powiązanego z dotychczasową serią

// Jak ten fragment można znaleźć w internecie, to byłbym wdzięczny za linka :)

ocenił(a) film na 3
Master_O

http://www.youtube.com/watch?v=OyJ0624Vjmo :)

ocenił(a) film na 6
Davee

Podziękował:D

// Mam jednak nadzieję, że będzie to jakaś osobna seria, bo wolałbym aby 5 działa się od razu po wydarzeniach z 4

ocenił(a) film na 6
Master_O

I jakby ktoś jeszcze mógł to poprosiłbym o przetłumaczenie tego co dzieje się w tej krótkiej scenie ... co ona w ogóle ma pokazać, zapowiedzieć, czy coś to nie rozumiem

ocenił(a) film na 3
Master_O

"A Spanish-speaking woman arrives and quickly starts telling everyone to leave saying things that translate to “This is only the beginning.” Everyone quickly leaves." :)

ocenił(a) film na 6
Davee

Nie mogę sobie wyobrazić o czym to będzie :D

ocenił(a) film na 6
Master_O

edyta_muller W pierwszej części opętana była bodajże siostra Katie, potem w drugiej części i pod koniec pierwszej przeszło to na samą Katie
"3. a do tego (też nie wiem, czy dobrze pamiętam), ale w II cz na taśmach nie widać co zabija siostrę Katie i jej męża, a tu nagle się okazuje, że to była Katie?" Jak to nie widać ? Katie łamie kark, mężowi siostry, a następnie wchodzi na górę do siostry, nie wiem jak to napisać, pchnie ją tak, że wyrzuca nią do góry na kamerę i zabiera Huntera

ocenił(a) film na 6
Master_O

W sumie, to sam się już pogubiłem hahahahaha

ocenił(a) film na 5
Master_O

to musiałam w dwójce przeoczyć, że to była Katie, aż jutro obejrzę jeszcze raz :) bo to, że to była Katie na pewno jest teraz na początku 4 cz, ale własnie nie grało mi to z dwójką, ale być może moje niedopatrzenie.

no ja się też pogubiłam :) bo bez wątpienia tak naprawdę pierwszą cześcią jest trójka, i fakt, tam opętana była siostra Katie, na koniec przechodzi na nią. Tu jest jasne. Tylko co dalej? Jak ma się chronologicznie opętanie Katie z jedynki do wydarzeń z dwójki? bo jeśli przyjąć, że drugą częścią jest dwójka, czy wydarzenia w domu siostry Katie i to ona to przywlokła, załatwiła siostrę i szwagra, no i porwała Huntera (z którym nie wiadomo, co potem zrobiła, bo czwórka nie wyjaśniła), to dlaczego w jedynce o tym nie było? chyba przecież nawet rozmawia z siostrą przez tel i opowiada jej, co się dzieje u niej i Mike'a. No i wydaje mi się z tych poplątanych rozmyślań i rozkminiania, że tak naprawdę jedynka i dwójka dzieją się równolegle, wszystkie wydarzenia są przez nawiedzoną Katie, zabija na koniec jedynki Mike'a (w międzyczasie jednak coś już musiało się dziać u siostry) i zaraz po tym morderstwie idzie do siostry, zabija ich i porywa Huntera. chyba :)

ocenił(a) film na 6
edyta_muller

Druga część, dzieje się przed jedynką, a jedynka dzieje się chyba jakoś w czasie 2, bo pierw Katie zabiła chłopaka, a następnie przyszła po Huntera, ogólnie gubię się już niemiłosiernie