Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163937
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Czemu od 15 lat?

ocenił(a) film na 8

Mam 13 lat i chciałabym iść z rodzinką na to. Tylko że, czemu film jest od 15 lat? Dużo jest tam scen erotycznych czy przemocy?

ocenił(a) film na 7
panello

Nie wiem czemu od 15. W filmie wlasciwie nie ma scen erotycznych, a przemocy tez jest niewiele.

ocenił(a) film na 9
Alex_de_Large

Pewnie dlatego, że gra tam Jude Law, a to twrady skurwiel.

ocenił(a) film na 6
gaclav3

eee tam moja ciotka z Łobżanic to miała takie hemoroidy że jak puściła bąka to jak obwisła klacz rżała

gaclav3

roz-jebał mnie ten tekst :> dobre

k_8guru

ten o panie Law of course.

ocenił(a) film na 7
panello

po prostu jest zbyt trudny do zrozumienia dla Ciebie.

ocenił(a) film na 7
sniper512

no bez przesady z tym rozumieniem
właśnie czytam wywiad z samym Gilliamem i mówi on, że ten film podoba się dzieciom wieku 9, 10 lat ;p

a zresztą... sprawdzają w ogóle wiek w kinie? przecież im więcej widzów, tym lepiej dla nich

ocenił(a) film na 9
blumenkohl

Sprawdzają ;/ Mi ostatnio nie chcieli sprzedać popcornu, musiałem prosić kumpla co ma dowód ;/

panello

Skoro masz 13 lat, w dodatku z rodzicami idziesz, to przecież cię wpuszczą...
Ja na Lejdis też byłam w kinie, mimo że nie osiągnęłam wymaganego pułapu wieku. Nie popadajmy w skrajności, ludzie...

ocenił(a) film na 9
Monicza

Fajnie ci.

ocenił(a) film na 7
Monicza

I nawet zdjęcie Ci wyszlo.

ocenił(a) film na 5
panello

załóż coś eleganckiego zrób koka i pomaluj się mocno, to cię wpuszczą:]
raczej jak film jest 18+ to wtedy mogą poprosić o dowód,
ale tu problemu nie zrobią raczej.

ocenił(a) film na 7
Purplecuckoo

gaclav3, respekt za tekst o Lawie :D... za krótki, za krótki, za krótki, za krótki

ocenił(a) film na 8
Mr__Pink

spacja

ocenił(a) film na 9
panello

Właściwie powiem ci, że zauwazyłam (przynajmniej w moim wypadku), że nawet na to nie patrzą. NIe miałam nigdy problemów z wpuszczeniem mnie na film;) więc to chyba zalezy od pracowników;)a zazwyvzaj to nie patrze od ilu to lat tylko idę;p więc nie wiem, czemu by cię mieli nie wpuścić.

ocenił(a) film na 8
Amber__

Tak też myślę, że na to nie patrzą, zresztą właśnie jak idę z rodzinką to powinni wpuścić, ale tak ogólnie to spytałam się z ciekawości i czego mam się spodziewać.

Amber__

Szłam kiedys z koleżankami na film od 15, a jedna miała 13 a druga 11 lat i spokojnie zostały wpuszczone bez żadnych udziwnień, tyle tylko, że ja i inne kumpela łapiące się wiekiem kupowałyśmy bilety bo sprawdzali legitymacje przy kasach.

ocenił(a) film na 7
panello

Film ma sporo scen, uderzajacych widza ponadprzecietną dawką kolorów, swiateł itp. To moze wywolywac u dzieci apopleksje, padaczki itd. Jak kiedys pokemony.

Dobranoc.

shamar

nikt od razu nie wymagał od Ciebie ironii i głupich odzywek.

co do autora: z rodzicami Cię wpuszczą...

peggy0sue

może dlatego, żeby 13 latek nie chodził na pewne filmy, a potem wstawiał 1/10 bo nie zrozumiał/bo film głupi/nudny/długi etc.etc

Redgard

To nie jest niestety saga zmierzch, gdzie wpuszczaja dzieic od lat 12.
Ten film nalezy zrozumiec, jestes za mloda by odebrac prawdziwe przeslanie filmu. Moz elepiej idz na ksiezniczke i zabe.

ocenił(a) film na 8
vesper_7

hmm, no cóż - zmierzchu nie oglądałam i jak na razie nie mam zamiaru.

ocenił(a) film na 8
vesper_7

Dlaczego od razu zakładasz, że wszystkie osoby poniżej 15 roku życia to idioci? I że jedyne co są w stanie ogarnąć to film stricte dla dzieci?

Naprawdę, niektórzy rozumieją trochę więcej niż się innym wydaje i nie, nie jestem zbulwersowaną trzynastką. Po prostu wkurza mnie, że nie możecie komuś normalnie odpowiedzieć, tylko zaraz zarzucacie kretynizm.

ocenił(a) film na 8
MackenzieGartier

Właśnie to sobie myślałam, ale już nie miałam ochoty odpisywać...

Redgard

dlaczego prawie wszyscy zakładają ze dzieci 13-letnie mają problemy ze zrozumieniem filmu? ja miałam tyle rok temu i jakoś nie pamiętam zebym miała jakiś problem :)

shamar

haha, no wiesz te kolory rzeczywiście mogą padaczkę wywołać, wiec uważaj lepiej na jaki grunt wkraczasz haha

ocenił(a) film na 9
shamar

Ale to nie ma znaczenia czy jesteś dzieckiem czy nie :). Dotyczy każdego wieku.

panello

znając życie w cinemi film bedzie od 12/13 lat..bo filmy ktore sa od 15 tam wiek jest zanizony do 12 a od 18 do 15.

użytkownik usunięty
panello

Pewnie dlatego od 15 lat, gdyż dzięki temu więcej osób poniżej 15 roku życia go obejrzy. Zawsze tak to działa :D

panello

shamar: "Film ma sporo scen, uderzajacych widza ponadprzecietną dawką kolorów, swiateł itp. To moze wywolywac u dzieci apopleksje, padaczki itd. Jak kiedys pokemony.

Dobranoc."

peggy0sue: "nikt od razu nie wymagał od Ciebie ironii i głupich odzywek."

tee peggy ale o co Ci chodzi? to co shamar pisze, nie jest ironia tylko prawda. Ze wzgledu na efekty i zbyt duzo migawek dzieci nie mogly ogladac mangi w kinach, bo to bylo dla nich niebezpiecnze(nie pamietam jaki efekt to wywoluje u dziecka ale mozliwe, ze padaczke). Przeciez od lat sie o tym mowi, co Ty z choinki sie urwalas?

Pijany_Mistrz

Nagłe zmiany świateł czyli migotanie może wywołac napad padaczkowy u dzieci które już mają epilepsję, a nie u każdego dziecka jakie wejdzie do kina. Moim zdaniem ograniczenie wiekowe związane jest z przesłaniem filmu, którego dzieci mogą po prostu nie zrozumieć.

panello

Co ty do kin nie chodzisz?! I tak cię wpuszczą i tak, się przejmujesz napisem na plakacie.

panello

Witam. Właśnie byłam na stronie cinema city i Parnassus jest tam od 12 lat.
:)

ocenił(a) film na 8
panello

A TAK WŁAŚCIWIE, TO JUŻ NIE WIEM OD ILU LAT TO JEST, BO TERAZ PISZE, ŻE JEST OD 12!!! [ http://www.heliosnet.pl/6,Bialystok/BazaFilmow/Szczegoly/film/663/Parnassus ]

ocenił(a) film na 9
panello

'jest napisane', a nie 'pisze'

za krótki. za krótki. za krótki

ocenił(a) film na 7
panello

Film jest od lat 15 i w inne źródła nie patrz. Ale z rodzicami wpuszczą Cię nawet na film dla pełnoletnich - bo to rodzic decyduje co możesz oglądac a co nie. Mnie nigdy nie sprawdzali legitymacji, ale to może dlatego, że wyglądam na osiemnastkę? W każdym razie narzekać, że nie sprawdzali nie będę;)

ocenił(a) film na 9
panello

W Niemczech jest od 12 roku życia. Ale jak idziesz z rodzicami, to przecież nie będzie problemu :)

ocenił(a) film na 8
panello

ja chodzę tylko do Heliosa bo tam nie sprawdzają legitymacji ;P
a w Multikinie zawsze pytają ;/

ocenił(a) film na 9
panello

Nie no padłem, w którym to kinie sprawdzają wiek przy filmach od 15 lat? Od 18 lat to się zdarza, choć nie zawsze, ale od 15? Nie róbcie se jaj, nawet dziecko 7-letnie może spokojnie pójść do kina i nikt normalny nie będzie mu legitymacji sprawdzał, no może gdyby to była jakaś lekko ocenzurowana wersja Antychrysta od 15 lat, to wtedy może by sprawdzali, ale nie na Parnassusa...

iTemplar

poniewaz sam pracuje w kinie to moge powiedziec ze sa kina w ktorych sprawdzaja ... chocby dlatego zeby glupie dzieci nie chodzily na filmy dla nich albo poprostu na zlosc nie wpuszczamy dzieciakow emu itp tak bylo np z bruno.. p.s film jest od 12 lat powinno tak byc wszedzie bo to dystrybutor ustala wiek kino moze zmienic jesli uzna to za stosowne ( z reguly po skargach rodzicow)

panello

Siemanko,
Wiek od którego film jest dostępny jest informacją dla rodziców. Jeśli idą oni z Tobą i nie przeszkadza im to, że masz mniej lat niż jest wymagane to kasjer nie ma prawa nie sprzedać biletu ;) Tak przynajmniej było gdy ja pracowałem w kinie. Co innego jakbyś poszła sama i pani kasjerka poprosiłaby Cię o legitymacje i nie zgadzałby się wiek, wtedy może Ci nie sprzedać. Z rodzicami jest inaczej ;) Pozdro !

panello

za młoda do kina ale w sam raz dla Polańskiego

ocenił(a) film na 8
panello

w cinema city jest to film od 12. niestety...

na niektóre filmy nie powinno się wpuszczać dzieci poniżej 16 roku życia, bo szeleszczą opakowaniami z żarciem, gadają, śmieją się w dziwnych momentach, dzwonią im komórki, a potem i tak dadzą 1/10, bo nie mają pojęcia, co się działo na ekranie.

szarri

ja mam duzo powyżej 16 lat, a itak lubie szeleścić opakowaniami - zaoszczędzić na popcornie za 15zł, śmieję się też w dziwnych momentach - bo mam bardzo specyficzne poczucie humoru;) a większej uwagi do oceny filmu itak nie przywiązuje, także nie punktuje.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
szarri

Tak tylko dzieci hałasują, a dorośli jako jedyni zachowują się normalnie, jak w takim razie wytłumaczyć sytuację na która natrafiłem dzisiaj w kinie - kobieta ok. 30 lat na początku filmu odebrała telefon i jak gdyby nigdy nic zaczęła sobie rozmawiać, co śmieszniejsze obok mnie siedziała para (też po ok. 30 lat), która się tym oburzyła, a w środku seansu facetowi też zadzwoniła komórka... W kinach chyba powinni przed seansem mówić po kilka razy, aby ludzie powyłączali komórki, tak jak to jest w teatrach (w sumie takie informowanie w teatrze wydawało mi się idiotyczne, no bo chyba każdy o tym wie, ale akurat z miesiąc temu jak byłem na jednej sztuce, to pomimo 3 próśb o wyłączenie telefonów to i tak jakiejś kobiecie komóreczka zadzwoniła).

iTemplar

to powinien być odruch bezwarunkowy u człowieka wchodzącego do kina lub teatru - wyłączenie telefonu! - chociażby wyciszenie go.. jeżeli ktoś ODBIERA tel. w kinie lub tetarze, operze, filharmonii... itd. okazuje... a raczej nie okazuje innym ludziom szacunku. Jest to zazwyczaj jakiś wstrętny buc, którego itak nie interesuje film - bo nic go w życiu nie zadowala, albo co gorsza "młodociani dorośli" ktorzy po wejsciu na salę wydają pod sedzeniami dźwięk "psssst...." (domyślam się że nie jest to pepsi albo krynka tylko PIWO) po czym chichoczą i bawią się w najlepsze:)

ocenił(a) film na 8
lola2001

nie no - byłam na parnassusie w dniu premiery i koło mnie siedział dzieciak na oko 13 lat, któremu myślałam, że zrobię krzywdę za samą twarz. gadał przez telefon do momentu rozpoczęcia filmu (dosłownie), a potem wszystko komentował ojcu i podniecał się "zmierzchem". byłam bliska morderstwa... dorośli jednak czasem się hamują

szarri

dorosli owszem, dlatego ze maja wiecej lat za sobą czyli = wiecej wyjsc do kina lub teatru - z klasą.. ale przeciez nikt nie moze zabronic dzieciakom wchodzenia do kina;/ NIESTETY.. a to ze ten maly kolo gadal cos do starego - swiadczy w iekszosci o jego ojcu, ktory zle go wychowal i nie mial nawet kszty odwagi zeby palnąć młoemu w łeb! za gadanie oczywiscie:)

p.s. wspolczuje ze musialas w takich warunkach oglądac tak pieknie zrobiony film.. jestem calym sercem z toba;) (nie ma w tym zadnej ironii) ;)

panello

w Multikonie jest od 15, ale za to w Cinema City jest ten film od 12 lat

ocenił(a) film na 6
panello

Oooo.... Sceny erotyczne powiadasz? To się chyba skuszę :)

Oj tam - wpuszczą wpuszczą.
Mnie 20 lat temu nie chceli wpuścić na "Commando" który był od 18. Ale uparłem się, bo kupiłem dla siebie i kolegów w kasie 4 plakaty z tego filmu. No i jak wszyscy już weszli Pani "na bramce" mnie wpuściła :)

PS.
Tak. To były czasy. "Polonia" i "Kopernik" w Olsztynie. Szło się do kina często bo drogo nie było - a teraz... Tych kin już nie ma a i ja już nie najlepiej się czuję... ;)