....za niezgodność z regulaminem !!! i jedynie słusznnymi na tym portalu poglądami niejakiego
impactora !!!!
Po pierwsze to ty przylazłaś pod mój post i moją dyskusję. Po drugie to ty zachowałaś się względem mnie w sposób niegrzeczny i prostacki, a tak nie zachowuje się prawdziwy chrześcijanin, więc to czysta hipokryzja. Po trzecie nie umiesz dyskutować. Ślepo wierzysz w wiarę i nawet nie umiesz powiedzieć dlaczego. To śmieszne i żałosne. Po czwarte tylko dzieci z piaskownicy gdy nie umieją odpowiedzieć argumentami na czyjeś argumenty i piszą ,,won trollu" bo tylko to potrafią. Masz za niski poziom żeby z tobą rozmawiać.
^ Bezczelna kłamczucha i przebrzydły troll. Mój post jest pod wypowiedzią Pana Premizalusa któremu odradzam konwersację z ^głupim krakielem:
http://www.filmweb.pl/film/Pasja-2004-38233/discussion/B%C3%B3g+istnieje+ponad+w szelk%C4%85+w%C4%85tpliwo%C5%9B%C4%87+-+prosz%C4%99+wykasowa%C4%87...,2338567#po st_14362523
Panna zaś podpięła się pod mój choć nikt Panny o nic nie pytał.
A teraz won trollu.
Pan Prezalius skomentował mój komentarz. Potem ty skomentowałaś jego komentarz oczywiście mnie obrażając. Chyba mam prawo się odezwać kiedy chrześcijanin oczywiście szanujący bliźniego, miłosierny i kochający nazywa mnie analfabetką choć nie rozumie znaczenia tego słowa.
^ nie kompromituj się już żałosny trollu. Teraz Panna zauważyła że pisałam do Pana powyżej, a nie do Panny. Akurat, kłamstwo na kłamstwie.
Mogłabym popisać na serio z Panną, na temat wiary i religii - na priv bo to subtelne sprawy, ale tylko w przypadku gdyby była normalnym użytkownikiem, a nie bezmyślnym krakielem żydokomuny.
Pisałaś do Pana powyżej, ale po pierwsze ten Pan komentował mój komentarz po drugie mnie obraziłaś. Mogłabyś porozmawiać tylko z osobą o tym samym toku myślenia i tylko z chrześcijaninem bo inny to dla Ciebie komunista albo analfabeta (nie wiesz co to znaczy). Trzeba by było być idiotą, żeby nie wiedzieć, że Kościół to polityka, a Święta Inkwizycja wymordowała parę tysięcy ludzi (opatentowała palenie na stosie "czarownic"). Nie dość, że nie uznajesz osoby o innych poglądach to jeszcze obrażasz i ubliżasz mi sprowadzając dyskusję do poziomu przedszkola. Na prawdę gdybyś trafiła na użytkownika, który się nie patyczkuje, tylko odpowiada atakiem na atak przeczytałabyś wiele wyzwisk pod swoim adresem bo pisanie o kimś analfabeta i troll to zwykłe chamskie, granie na nerwach. Najśmieszniejsze jest jednak to, że jesteś hipokrytką. Gadasz o religii, ale sama nie przestrzegasz jej zasad. Obrażasz, a w dodatku nadal nie przedstawiłaś żadnego argumentu broniącego Świętej Inkwizycji.
Po drugie ty jesteś trollem bo obrażasz ludzi, choć sama nie umiesz uzasadnić swojego sposobu myślenia. Tak robi gimbaza.
^troll i krakiel żydokomuny, obrażający Pana Boga Kościół i Księży na różnych tematach co widziałam, a nie normalny użytkownik.
Księża to pedofile i wyłudzacze pieniędzy. Nie mają pojęcia o życiu normalnego obywatela poniewasz ich jedynym obowiązkiem jest w niedziele gadać przez lekko ponad godzinę . Są także zwolnieni z podatków i nie mają żon, więc nie mają prawa mówić mi jak mam żyć, skoro sami nie prowadzą normalnego życia. Po drugie nie udowodnisz, że Bóg istnieje bo w religii chrześcijańskiej praktycznie nic nie robi. Jestem ateistką, ale jeszcze ani razi Ci nie ubliżyłam, a ty zrobiłaś to wielokrotnie w dodatku NADAL nie przedstawiając swoich argumentów.
^Panna to pedofil jest i wyłudzacz pieniędzy, namolny trollu z którym nikt nie chce już gadać :)))))))
Wiadomo, że jeżeli mężczyzna nie będzie żył z kobietą zainteresuje się mężczyznami/chłopcami. Takie prawo natury. Jak myślisz na co idą te pieniądze od wiernych ? Na nowy samochód. Niby dlaczego ksiądz nie pracuje na społeczeństwo, jest kulą u nogi obywatela, a jest zwolniony z podatków? Jezus pracował, a co robią nasi księża? Uważają, że rączki im odpadną od parania się pracą. To z tobą większość ludzi nie chciałaby gadać bo jesteś zwykłą fanatyczką religijną która NADAL nie przedstawiła żadnych argumentów jak to robią NORMALNI ludzie, a umie tylko tępo obrażać.
https://www.youtube.com/channel/UCX9L2VcvkK9LkwosGejnGvw
To ja może zprysze do siebie [chamska reklama]
Coś mi mówi, że treść moich filmów Ci się spodoba ^^
Polecam zwłaszcza ten o bananach (dildo made by Jahwe/son) i o "cudzie w Legnicy" :
https://www.youtube.com/watch?v=FFNp4xDQJVU
Oraz poważniejszy (Dlaczego mam pewność, że bóg chrześcijan nie istnieje):
https://www.youtube.com/watch?v=POAR1VqhYDw
Dlaczego mam 100% pewności że bóg chrześcijan nie istnieje + wyzwanie dla teistów
Bóg/Bogowie to ogromne osiągnięcie dla ludzkości, a przynajmniej było. Bóg/Bogowie istnieli po to by ludzie przestali się bać. Wiadomo, że jeśli myślisz, że coś czego nie znasz tak naprawdę znasz to przestaje być to takie bardzo straszne. Patrząc w ciemność ludzie widzieli Boga i szli w ciemność licząc na to, że Bogowie/Bóg jest dobry, albo będzie łaskawy jeśli...
Po to był Bóg do zminimalizowania strachu, lecz :
- problemem są kapłani. Niezależnie jacy, niezależnie po co powstali po jakimś czasie będą maczali palce w polityce i władzy. Kogo to nie kusi ? Bóg więc staje się wyjątkowo dobrym narzędziem do kierowania i kontrolowania ludzi. Im kapłani lepsi tym więcej ludzi będzie wierzyć, że ten Bóg istnieje naprawdę.
- po tym jak ludzie byli w miarę bezpieczni. Nie bali się nocy, mieli domy i narzędzia Bóg nadal był spoko. Było mało fanatyków bo wiara się nie rozrastała. Lecz w starożytności, Bogowie mieli już ogromną ilość wyznawców. Kapłani też. Jednak Bogowie rzymscy/greccy/egipscy nie byli aż tak idealni i byli bardzo bliscy ludziom. Mieli cechy ludzkie i ludzie ich rozumieli i nie potrzebowali interpretacji księży. Dopiero po powstaniu chrześcijaństwa/islamu/religii żydowskiej Bóg zaczął być taki idealny. Stawał się dla ludzi dziwny i niezrozumiały. Dlaczego taki był ? Żeby księża mogli dodawać swoje interpretacje do słów Boga. Ludzie nie rozumieli Boga więc musieli słuchać księży. Żeby utrzymać ludzi ludzie nie mogą być aż nadto ciekawscy i mądrzy. Wtedy by się skapnęli, że się nimi kieruje. Bóg dawał więc granice ciekawości ludzkiej. Bóg stworzył świat więc ludzie nie szukali innej odpowiedzi. Takich barier było bardzo dużo. To, że coś jest bo Bóg tak chce jest najlepszą i najwygodniejszą odpowiedzią dla ludzi. Nie trzeba wtedy wnikać w istotę rzeczy.
Moje odpowiedzi będą wysyłane w ciągu doby, bo Filmweb założył ograniczenia komentarzowe dla nowych użytkowników. Eleanoro nie wykazuj większej obłudy. Zarzucasz Agacie brak argumentów, a sama wypisujesz tylko slogany godne "oświeceniowych" morderców spod Wandei. Człowieku zamiast oglądać hollywoodzkie paszkwile kręcone przez Żydów, albo oglądać zakłamane filmy psuedodokumentalne lepiej przeczytaj sobie "W obronie Świętej Inkwizycji". Gdyby ona istniała do dzisiaj, to ludzkość zostałaby oszczędzona, bo nie powstałyby takie diabelstwa jak hitleryzm czy stalinizm. Więcej: gdybyś żyła w rozkwicie Wieków Średnich, czyli najpiękniejszej epoce dla Europy, to jako przestępczyni modliłabyś się, by tylko się dostać do lochów inkwizycyjnych. Bo Święta Inkwizycja dawała takie ulgi więźniom, które dzisiaj największym demokratom i liberałom się nie śnią. Palenie na stosie kobiet? Owszem, przez zbałamuconych ludzi przez heretyka Kalwina. Tortury i kary śmierci? Krawawość i okrucieństwo to znamiona lochów świeckich, a nie inkwizycyjnych. Były co prawda nadużycia ze strony inkwizytorów, ale za takie coś były surowe kary. A tortury inkwizycyjne, które również istniały, były bardzo rzadkie i nieznaczne, bo obostrzone prawem kościelnym. Można było torturować tylko takiego człowieka, któremu udowodniono herezję, a on nadal się wypierał. Na tortury musiała być zgoda medyka i biskupa miejscowego. I tortury inkwizycyjne musiały być tak wykonywane, by zadawały ból, ale nie uszkadzały ciała oskarżonego. A o tym, że Święta Inkwizycja je wymyśliła, to to już jest totalna głupota, bo one istniały już w starożytności.
To dlaczego w takim razie Święta Inkwizycja miała taką złą (mało powiedziane) sławę ? Każdy kto nie wyznawał Jezusa zostawał palony lub torturowany. W wielu książkach lub podręcznikach od historii jest, że jeśli człowiek nie wyznawał winy torturowano go, a jeśli wyznał winę za szybko to i tak go torturowano bo w pojęciu Inkwizycji najprawdopodobniej kłamał. Zresztą co za różnica skoro za herezje jedyną karą była śmierć ? Nadużycia ze strony inkwizytorów i karanie ich za to lub ułaskawień z ich strony dotyczyło tylko ludzi ważnych. Który biskup przejmowałby się jakąś chłopką i robił dochodzenie skoro i tak nic nie znaczyła ? Tortury nie uszkadzały ciała. Jasne, dlatego był byk do "ugotowania na parze" oskarżonego oraz zgniatacze rąk, nóg i głowy oraz "wyciągające" człowieka łóżko. Racja, Inkwizycja nie wymyśliła samego zamysłu tortur, ale z jej inicjatywy powstały nowe, udoskonalone wywołujące większy ból. ,,Gdyby ona istniała do dzisiaj, to ludzkość zostałaby oszczędzona, bo nie powstałyby takie diabelstwa jak hitleryzm czy stalinizm. Więcej: gdybyś żyła w rozkwicie Wieków Średnich, czyli najpiękniejszej epoce dla Europy, to jako przestępczyni modliłabyś się, by tylko się dostać do lochów inkwizycyjnych. " - Wieki CIEMNE był to najbardziej zacofany i brudny okres całej naszej cywilizacji. To Kościół zniszczył wszelką wiedzę ze starożytności. Całą kulturę i dokonania. Gdyby teraz była inkwizycja było by gorzej niż pod rządami Putina w Rosji. Nie mogłabym być ateistką bo ŚWIĘTA Inkwizycja spaliłaby mnie na stosie. Dziś za zabójstwo dostaje się pięć lat w zawieszeniu bez tortur i ma się wyposażenie celu dwu gwiazdkowego hotelu dodatkowo nic nie robiąc i dostając regularnie średnio smaczene jedzenie. Jakoś królowie nie modlili się by dostać do lochów, tylko bali się Kościoła jak ognia. Każdy średniowieczny władca bał się wystąpić przeciwko Papieżowi bo było to surowo i okrutnie karane.
"To dlaczego w takim razie Święta Inkwizycja miała taką złą (mało powiedziane) sławę ?"
Bo żydomasoneria od czasów rewolucji francuskiej, gdzie dokonano pierwszego ludobójstwa na katolikach w epoce nowożytnej, używając wynalazku Johanna Gutenberga, jakim jest druk, rozpowszechniała kłamstwa i zmyślone historie i tak powstała tzw. czarna legenda Świętej Inkwizycji, którą potem również propagowali komunistyczni zbrodniarze.
"W wielu książkach lub podręcznikach od historii jest, że jeśli człowiek nie wyznawał winy torturowano go, a jeśli wyznał winę za szybko to i tak go torturowano bo w pojęciu Inkwizycji najprawdopodobniej kłamał."
Proszę podać autorów i tytuły. Ja mogę podać pozycje, gdzie Inkwizycja jest przedstawiona obiektywnie.
"Zresztą co za różnica skoro za herezje jedyną karą była śmierć ?"
Ohydna potwarz. Najczęstszymi wyrokami Świętej Inkwizycji było: odmawianie poszczególnych modlitw, uczęszczanie na nabożeństwa bądź noszenie specjalnych strojów z żółtymi krzyżami. Cięższymi były konfiskata mienia, areszt domowy bądź banicja lub więzienie. Kara śmierci była bardzo rzadka. Poza tym w takim wypadku inkwizytorzy tylko orzekali o winie oskarżonego. Wykonaniem wyroku zajmowali się świeccy.
"Nadużycia ze strony inkwizytorów i karanie ich za to lub ułaskawień z ich strony dotyczyło tylko ludzi ważnych. Który biskup przejmowałby się jakąś chłopką i robił dochodzenie skoro i tak nic nie znaczyła ?"
Dla każdego inkwizytora, tak, jak dla każdego normalnego katolika, najważniejsze jest zbawienie duszy, a nie dobrobyt w życiu doczesnym i dogadzanie ciału. A że każdy człowiek ma duszę i Bóg pragnie by i król i rycerz i szlachcic i chłop i przestępca był zbawiony, to inkwizytor, bez względu na stan społeczny osoby, walczył do końca o dobro duszy dla oskarżonego. Zatem czy by był oskarżony król, czy chłop, to zarówno dusza króla, jak i dusza chłopa jest bezcenna i należy o nią walczyć, odwodząc heretyka od błędów w wierze, w które popadł.
"Tortury nie uszkadzały ciała. Jasne, dlatego był byk do "ugotowania na parze" oskarżonego oraz zgniatacze rąk, nóg i głowy oraz "wyciągające" człowieka łóżko."
To są narzędzia używane w lochach świeckich możnowładców. Świętej Inkwizycji torturą najczęstszą było morzenie głodem.
"Wieki CIEMNE był to najbardziej zacofany i brudny okres całej naszej cywilizacji."
Mówimy o dwóch różnych okresach, bo ja mam na myśli rozkwit Średniowiecza, czyli wieki XII i XII, a ty prawisz o saeculum obscurum, czyli o wiekach IX i X. Owszem był to ciężki okres dla Kościoła i Papiestwa, ale Kościół to wszyscy katolicy, a nie tylko Papież. To, że Papież grzeszył na potęgę, nie znaczy, że cały Kościół od razu taki był.
"To Kościół zniszczył wszelką wiedzę ze starożytności. Całą kulturę i dokonania."
No tak faktycznie tak bardzo szkodził wiedzy i nauce, że zakładał akademie, a mnisi w swoich klasztorach zajmowali się przepisywaniem ksiąg, co było bardzo ciężką pracą.
"Gdyby teraz była inkwizycja było by gorzej niż pod rządami Putina w Rosji."
Żal mi cię dziewczyno. Ta nienawiść do Kościoła i Boga cię wyniszcza. Z drugiej strony śmiać mi się chce z tych bzdurnych sloganów, które wypisujesz.
"Nie mogłabym być ateistką bo ŚWIĘTA Inkwizycja spaliłaby mnie na stosie."
Nieprawda. Święta Inkwizycja sprowadzała najwybitniejszych teologów, którzy prowadzili dysputy z oskarżonymi heretykami. Celem Świętej Inkwizycji nie było tak, jak twierdzisz, uśmiercanie wrogów Kościoła, tylko nawracanie heretyków, ratowanie ich dusz. Teolodzy po przeprowadzonej dyskusji by cię nawrócili na katolicyzm i żyłabyś w pokoju i błogości chwaląc swego Stwórcę w Kościele Świętym, który sam założył.
"Dziś za zabójstwo dostaje się pięć lat w zawieszeniu bez tortur i ma się wyposażenie celu dwu gwiazdkowego hotelu dodatkowo nic nie robiąc i dostając regularnie średnio smaczene jedzenie."
Byłaś w więzieniu, że wiesz jak tam jest? Za zabójstwo dostaje się dożywocie albo ćwierćwiecze i przez tyle czasu się jest dręczonym przez klawiszy albo współwięźniów. A w niektórych krajach jest nawet czapa.
"Jakoś królowie nie modlili się by dostać do lochów, tylko bali się Kościoła jak ognia. Każdy średniowieczny władca bał się wystąpić przeciwko Papieżowi bo było to surowo i okrutnie karane."
Tak, bardzo się bali Kościoła, np. w Anglii Henryk II Platagenet, który kazał zamordować św. Tomasza Becketa, arcybiskupa Canterbury, czy choćby z naszego podwórka Bolesław II Śmiały, który zamordował św. Stanisława, biskupa Krakowa.
,,Bo żydomasoneria od czasów rewolucji francuskiej, gdzie dokonano pierwszego ludobójstwa na katolikach w epoce nowożytnej, używając wynalazku Johanna Gutenberga, jakim jest druk, rozpowszechniała kłamstwa i zmyślone historie i tak powstała tzw. czarna legenda Świętej Inkwizycji, którą potem również propagowali komunistyczni zbrodniarze."
--------- Święta Inkwizycja miała złą opinię już na Soborze Trydenckim. Cytat z podręcznika historii śladami przeszłości : ,,Jednak brutalne metody stosowane przez bezwzględnych inkwizytorów sprawiły, że instytucja ta zyskała bardzo złą sławę na całym kontynencie"
,,Ohydna potwarz. Najczęstszymi wyrokami Świętej Inkwizycji było: odmawianie poszczególnych modlitw, uczęszczanie na nabożeństwa bądź noszenie specjalnych strojów z żółtymi krzyżami. Cięższymi były konfiskata mienia, areszt domowy bądź banicja lub więzienie. Kara śmierci była bardzo rzadka. Poza tym w takim wypadku inkwizytorzy tylko orzekali o winie oskarżonego. Wykonaniem wyroku zajmowali się świeccy. "
-------- Dlatego cała Hiszpania płonęła od stosów heretyków, a Święty Torqumenada mordował tysiące ludzi (heretyków). Do tego po śmierci został świętym.
Dla każdego inkwizytora, tak, jak dla każdego normalnego katolika, najważniejsze jest zbawienie duszy, a nie dobrobyt w życiu doczesnym i dogadzanie ciału. A że każdy człowiek ma duszę i Bóg pragnie by i król i rycerz i szlachcic i chłop i przestępca był zbawiony, to inkwizytor, bez względu na stan społeczny osoby, walczył do końca o dobro duszy dla oskarżonego.
-------- Dlatego jak jakaś kobieta na wsi była uważana za czarownicę to ją topiono. Jeśli umierała to była niewinna, jeśli przeżywała była wiedźmą. Jakoś Kościół zachęcał chłopa do pracy w polu i poddaniu panu by gromadzić z tego forsę.
No tak faktycznie tak bardzo szkodził wiedzy i nauce, że zakładał akademie, a mnisi w swoich klasztorach zajmowali się przepisywaniem ksiąg, co było bardzo ciężką pracą.
----------- Zakładał akademie dopiero wtedy jak Luter dobrał się wierze do ich "moralności" i postępowania. Przepisywali księgi bo wiedza to władza, ale na książki pozwolić mogli sobie tylko królowie, nie mówiąc już o tym, że większość ksiąg zostawała w klasztorach.
Żal mi cię dziewczyno. Ta nienawiść do Kościoła i Boga cię wyniszcza. Z drugiej strony śmiać mi się chce z tych bzdurnych sloganów, które wypisujesz
-------- Myślisz, że ludzie lubili inkwizycję ? To była nawiększa zaraza i mordownia średniowiecza.
Nieprawda. Święta Inkwizycja sprowadzała najwybitniejszych teologów, którzy prowadzili dysputy z oskarżonymi heretykami. Celem Świętej Inkwizycji nie było tak, jak twierdzisz, uśmiercanie wrogów Kościoła, tylko nawracanie heretyków, ratowanie ich dusz. Teolodzy po przeprowadzonej dyskusji by cię nawrócili na katolicyzm i żyłabyś w pokoju i błogości chwaląc swego Stwórcę w Kościele Świętym, który sam założył.
-------- Myślisz, że wiarę wprowadzano słowom bożym i zdrowaśkami ? Jeśli ktoś nie nawracał się zabijano go. Jak z chłopem można by niby dyktutować jak nie widział za życia więcej niż własną zagrodę ?
,,Byłaś w więzieniu, że wiesz jak tam jest? Za zabójstwo dostaje się dożywocie albo ćwierćwiecze i przez tyle czasu się jest dręczonym przez klawiszy albo współwięźniów. A w niektórych krajach jest nawet czapa."
-------- Chyba nie w Polsce. Więzienie to budynek w któym więźniowie uczą się nowych sposobów kradzieży. Nie pamiętam kiedy w Polsce wydano ostatnio 25 lat.
Tak, bardzo się bali Kościoła, np. w Anglii Henryk II Platagenet, który kazał zamordować św. Tomasza Becketa, arcybiskupa Canterbury, czy choćby z naszego podwórka Bolesław II Śmiały, który zamordował św. Stanisława, biskupa Krakowa.
--------------- Zdarzają się silni władcy. To prawda. Ale Mieszko I najprawdopodobniej nie przyjąłby chrzestu gdyby nie miał noża na gardle. Jak w Krzyżakach "nawracali" pogan ? Zwyczajnie ich mordowali. Papież miał w garści królów bo w każdej chwili mógł ich przekląć, a jak traktowano wyklętych ludzi ? Jak Papież na nich napuszczał ? Filip Piękny spalił cały zakon Tęplariuszy i od niego zaczęła się tak zwana dynastia Królów Przeklętych. Czy Kościół rzucił klątwę? W pewnym sensie tak bo podburzył ludzi przeciwko królowi.
Drogi Panie, skoro mnie Pan raczył wymienić odnośnie argumentów to ja z trollmi nie rozmawiam zwłaszcza z żydokomuną ani z innymi ateistami chyba że chcą się nawrócić. Naprawdę jest tak wiele już dostępnych prac, danych, dokumentów, opracowań, wykładów na ten temat, który przecież w ogóle nie dotyczy ani filmu ani treści tematu Pana Rogera, że jak ktoś chce i na prawdę się interesuje to może dotrzeć do źródeł. Dowiedzieć się, że ogólnie było dokładnie tak jak Pan napisał tłumacząc uprzejmie.
Ogólnie co nie ma związku z portalem, userami, filmem, założonym tematem doradzam rozważać w prywatnych rozmowach. Zwłaszcza jak się ma limity wypowiedzi.
,,ie rozmawiam zwłaszcza z żydokomuną ani z innymi ateistami chyba że chcą się nawrócić. " - dlatego Kościół jest taki zacofany. Inny sposób myślenia to nie troll. Nie udowodnisz ty, ani żadny ksiądz, że Bóg istnieje.
^won trollu, spod moich postów. Co za nachalny troll się ciągle podczepia gdzie sobie nie życzą z prostakiem rozmawiać. Nie ma żadnej to godności ani szczypty honoru. Namolna jak ta lafirynda spod latarni;)))
Po prostu mam fajniejszych rozmówców i prowadze rozmowy kiedy chcę i z kim chcę. Nawet nie jest ^troll kobietą, normalna kobieta obraziłby się śmiertelnie dawno temu. Dlatego ja wiem że to Impotent na alterkoncie siedzi.
Człowieku współczuje twojej indoktrynacji. Agata ma rację: jest pełno rzetelnych opracowań, które przedstawiają prawdę o Świętej Inkwizycji. Jedną pozycję już zresztą wymieniłem. Problemem takich ludzi jak ty jest właśnie nienawiść, uprzedzenie, niechęć i lenistwo w dążeniu do prawdy. Wolisz żyć w kłamstwie bo tak wygodnie. I to jest dowód na to, jak ateizm wypacza człowieka, jak Szatan trzyma w szponach wtedy biednego grzesznika. Żyjesz w kłamstwie i kłamstwa powielasz, bo będąc niewierząca sprzyjasz ojcu kłamstwa, którym jest Lucyfer, Wąż Starodawny.
Nie prawda. Czytałam wiele na temat Świętej Inkwizycji i oglądałam ( History). Szatana nie ma Boga też nie. Jestem ateistką, a prostacka fanatyczka religijna która do tej pory tylko mnie obrażała i nadal nie przedstawiła żadnego argumentu na temat wiary nie przekona mnie do zmiany moich poglądów. Święta Inkwizycja miała paskudną opinię już na soborze trydenckim. Ksiądz nie ma prawa mówić, że muzułmanizm albo buddyzm jest nieprawdziwy bo w czym katolicyzm jest od nich lepszy albo prawdziwszy ? Religia to pomoc dla ludzi, służy wytłumaczeniu zjawisk których nie rozumieją. Wiara w starożytności upadła i to samo czeka chrześcijaństwo. Szatan to doskonały argument do straszenia ludzi i do niczego więcej. Większość ludzi w tym historyków uważa inkwizycję za morderczą organizację której doskonałym przedstawicielem jest Święty Torqmenada. Nie będę latać po książkę jakiegoś zabłąkanego pisarza nie znającego żadnych faktów historycznych. Palenie heretyków było i będzie wymysłem inkwizycje i nie da rady temu zaprzeczyć.
A co ci tak ten Torquemada jest solą w oku? Żal ci, że tropił maranos, czyli obmierzłych żydowin, którzy przyjmowali powierzchownie katolicyzm, a w sercu pozostawali talmudystami i rozwalali od środka Królestwo Hiszpanii? A może jesteś ich pociotką i masz żydowską krew? To by wiele tłumaczyło twoją antykościelną nienawiść i zamknięcie się na prawdę i lecenie na kłamstwo jak mucha na lep. Ksiądz ma obowiązek mówić, że katolicyzm jest jedyną prawdziwą świętą wiarą, bo tak w rzeczywistości jest. Wiara Święta przedstawia prawdę o człowieku: po jest stworzony i jaki jest cel w jego życiu. A Agatę zostaw w spokoju, bo mogłaby odpowiadać na poziomie ale po co? Ja tak pisałem i co? Gadał dziad do obrazu a obraz ani razu. Jesteś zamknięta na prawdę i zniewolona. Jeśli uwierzyłaś w nieistnienie Szatana, to on już cię ma w garści. I powinnaś przeprosić Pana Romana Konika za obrzucenie go gnojem. Nie ma to jak obrażać i oceniać kogoś i jego pracę, jeśli się tego nie przeczytało i nie przestudiowało. Z tego właśnie słyną "oświeceni" - subiektywność, pycha, wywyższanie się i lenistwo w kszłtaceniu intelektu i dążeniu do prawdy. Cóż, nie będę dalej toczył tej polemiki, bo jest po prostu bezsensowna. Tak samo, jak ateizm, który jest drogą do nikąd, a właściwie do piekła. Kościół się odnowi i wiele ludzi się nawróci, a jeśli Bóg da, to i Święta Kongregacja Nauki Wiary powróci do swojego pierwotnego kształtu i stanie się znów Najwyższą Świętą Kongregacją Rzymskiej i Powszechnej Inkwizycji. To tyle. Na pożegnanie: Chwała Świętej Inkwizycji! Niech żyją Thomas de Torquemada i Bernardus Guidonis. Św. Piotrze z Werony, módl się za nami.
Po pierwsze proszę nie robić sobie wycieczek osobistych do tego skąd jestem i skąd pochodzę i mnie nie obrażać. Nie jestem żydówką, a ciebie mogłabym nazwać dzieckiem Hitlera bo masz dosłownie Żydofobię i pchasz Żydów nawet tam gdzie się o nich nie mówi i obwiniasz o całe zło na świecie, jak Hitler. Po drugie Torqumenada jest najjaskrawszym przykładem okrucieństwa kościoła. Jezus nigdy nie pozwolił mordować ludzi, odebrać życia drugiemu człowiekowi. A co do twoich stwierdzeń był Żydem i nigdy nie wyparł się religii Żydowskiej. Poza tym skąd masz informację, że Torqumenada mordował Żydów w Hiszpanii? Pani Agata jest fanatyczką religijną i rasistką bo jedyne co potrafi to obrażać innowierców i ateistów jak zwykła moherowa babcia. Jakoś najbardziej oświeceni ludzie na tej ziemi czyli naukowcy nie wierzą w szatana bo to zwykła bujda i narzędzie księży do straszenia ludzi i trzymaniu przy kościele. Żaden ksiądz nie jest w stanie udowodnić, że jego wiara jest prawdziwa, więc nie ma prawa mówić o nieprawdziwości innych religii, a już nie ma prawa ich opluwać.
Śmierć żałosnym hipokrytom, którzy nie umieją odpowiedzieć na argumenty i są Żydofobami.
Och jeszcze jedno. Jesteście z Panią Agatką na tym samym poziomie intelektualnym.
No, do Szanownej Pani poziomu jednak przeciętnym osobom daleko. Święta Inkwizycja to największe dzieło Kościoła i Światło w dziejach świata. Popieram jej wszystkie wyroki.
Pozdrawiam serdecznie.
Tylko modlitwa z prośbą o łaskę wiary i miłości może pomóc, a jeśli potrzeba to i egzorcyzmy. Człowiek sam z siebie niewiele może, tak wiec mógł Pan dyskutować i kłócić się z Impotentem, ale to na nic.
Art. 6, punkt 7, podpunkt c regulaminu Filmwebu- zabrania się umieszczanie zdjęć lub treści obrazujących lub propagujących przemoc, faszyzm, rasizm, nienawiść, dyskryminację (rasową, kulturową, etniczną, RELIGIJNĄ lub filozoficzną itp.). Posty nie dotyczące filmu (Pasja bo Pasja, ale niektóre tematy idą o wiele za daleko) powinny być z automatu kasowane.. .Również popieram
Ale nie rozumiem że niby ja złamałam regulamin, no jak??
p.s. Moje popieram odnosiło się do "Bóg istnieje ponad wszelką wątpliwość" hehe
Ależ ja nie dyskryminuje żadnej religii. Wszystkie traktuję równo na podstawie ich twierdzeń jako równie bezpodstawne i/lub fałszywe zbiory społecznie szkodliwych wierzeń i przesądów.
Szkodliwe wierzenie lub przesąd jest jedynie wtedy niebezpieczne i należy się go wystrzegać, gdy zagraża innym.
Zasada niekrytykowania religii to największa funkcjonująca w dzisiejszych czasach bzdura. Religia to idea, idee są od tego, żeby je krytykować, jeżeli komuś się tak zapatruje.
Człowiek nie stał się człowiekiem, tylko dlatego, że zaczął rzucać kamieniami w zwierzęta jako broń, czy wyrabiać narzędzia, rozpalać ogień, lecz dlatego, iż zaczął wierzyć w największy Absolut jakim jest na Bóg/ Bogowie (mezopotamscy, egipscy, Azowie (mitologia nordycka), feniccy, Boga Izraela (Jahwe), greccy i rzymscy, słowiańscy, hinduscy, chińscy, japońscy, Aborygeński, Maoryscy, Indian Północnej i Południowej
Ameryki, ludów Afrykańskich itp. Nierozerwalna więź z najwyższym Absolutem, mająca na celu z dążeniem do jedności z Stwórcą - Bogiem- Najważniejszym bytem we Wszechświecie i" 9 INNYCH WYMIARACH", a co najważniejsze pytanie do niego, to znaczy najwyższego Absoluty 1. Kto nas stworzył?
2. Jak nas tworzył?
3. Po co nas stworzył?
4. Kim jest?
5. Po co żyjemy i jaki sens ma nasza egzystencja( sens życia)
6. Po co umieramy i co się dzieje z nami, gdy umieramy.
Oki - może faktycznie lepiej założyć że jesteśmy zbiorem molekuł, który po prostu w końcu popadnie w niebyt...no ale cóż wtedy pozostaje ot deprecha i oczekiwanie na koniec egzystencji - może oczekiwani na niebyt jest lepsze niż wielka niewiadoma, może ta nieświadomość/pustka da lepsze ukojenie niż ewentualne życie wieczne ??? who knows ??? Powiem Ci jak już umrę...
Opowiedz o swojej drodze do ateizmu :) (Domyślam się, że chroniczna deprecha to sarkazm ;))
Chciałbym zacząć zbierać dane do zrobienia kolejnego filmu na YT, w którym opowiadałbym między innymi własnie o byłych teistach, co sprawiło, że porzucili swoje wierzenia.
Z góry dziękI! :)
chroniczna depresja to nie sarkazm, lecz brak wiary w Boga które wywołało te depresję i paniczny strach przed nieuniknioną śmiercią, moja droga do Ateizmu była taka, że po prostu zacząłem czytać książki popularno-naukowe z zakresu biologii, chemii, fizyki etc i zrozumiałem jak powstało życie, jak powstał wszechświat i nie ma tutaj żadnego miejsca na istnienie jakiegokolwiek Boga. Obejrzyj sobie serię cudowna planeta na you tube edycję japońską i francuską to zrozumiesz. Utraciłem wiarę w Boga tak jak utraciłem wiarę w Świętego Mikołaja. W dobie mikroskopów elektronowych gdzie znana nam jest atomowa budowa materii nie ma miejsca na duchy, demony, anioły i Boga. W dobie w której z lekcji biologii wiemy że życie powstało na skutek ewolucji, a komórki powstały z białek, a białka z aminokwasów, to zaś wiemy z chemii nie ma miejsca na Boga.. Tak samo jak nie ma miejsca na boskie stworzenie Wszechświata bo wiemy z fizyki, że powstał na skutek Wielkiego Wybuchu.