Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

No więc po obejrzeniu Pasji mój znajomy pragnął zabić jak najwięcej żydów napotkanych na
ulicy. Za to co żydzi zrobili Jezusowi. Ja mu na to odpowiadam że przecież nie wszyscy żydzi są
źli czasem zdarzają się wyjątki ale on był uparty...

ocenił(a) film na 8

Yea, now its become clear what you were on about, seems that ty po prostu słowu społeczeństwo przypisujesz takie znaczenie jakie powinno ono mieć, ale czy nie za wcześnie? Przecież ludzie są coraz bardziej ciemni i oświecenia nie widać.

Czy wg ciebie ogólnie nie powinno się na razie przedstawiać pojęcia społeczeństwo jako synonim ciemnoty i zacofania żeby przebudzić ludzi?

użytkownik usunięty
Andrewx51

Owszem, tak należy.
Gdybym rozmawial z jakimś głąbem to bym nawet nie pisał o takich rzeczach. Ale z Tobą mogłem sobie pozwolić na szczerość.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8

Gdy zniknie społeczeństwo i zastąpi je Społeczeństwo będziesz mógł być wyłącznie szczery, z każdym. Zabawne że zarówno ty jak i ja myśleliśmy to samo ja o tobie i ty o mnie ;D

Również pozdro

ocenił(a) film na 10

oczywiście możesz nie pamiętać o tym że "twój wpis pojawi się po zaakceptowaniu przez moderatora" lub o tym, że tak jak na fw są ludzie którzy są od pisania różnych bzdur.
pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
bumbleble

Nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Ale spoko, nie jestem zainteresowany dalsza rozmową.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

Pozostaje mi tylko napisać: Szkoda że mnie nie zrozumiałeś.... :( i jeszcze: szkoda że nie chcesz zrozumieć :(

użytkownik usunięty
bumbleble

Czego ja chcę lub nie chcę tego wiedzieć nie możesz. Więc nie wypowiadaj się na ten temat, bo to zwykła arogancja i objaw nikczemnej pychy.
Jeślibyś naprawdę żałowała, że czegoś nie zrozumiałem, to byś mi łaskawie wytłumaczyła. Ale skoro Cię na to nie stać to może Ty samej siebie nie rozumiesz?

ocenił(a) film na 10

nie muszę ci tłumaczyć "łaskawie", mogę ci po prostu wytłumaczyć, jeżeli jednak jesteś zainteresowany rozmową czyli jednak chcesz zrozumieć (co innego wynikało z twoich poprzednich słów)
A więc: skoro znasz film do którego linka ci przesłałam, na pewno pamiętasz profesora Normana Finkelsteina. Napisał on książkę "Przedsiębiorstwo holokaust" (którą każdemu serdecznie polecam) w której pisze, że holokaust który jest elementem konstrukcji żydowskiego wynalazku, owego antysemityzmu (nie tego właściwego, i zgodnego ze swoją definicją, ale wynalazku który ma służyć określonym celom) w postaci która pozwala mu na to by określać go mianem wynalazku żydowsiego nie pojawił się w dyskusji publicznej przed rokiem 1967, przed wojną 6-cio dniową.
książka którą napisał N.F. m. in. może ci wytłumaczyć sterowanie i manipulowanie określonymi nastrojami społeczymi (np. akceptowanie nie każdych wpisów na forum, pokazywanie złych emocji) co ma na celu określone cele.
Inaczej: jeżeli moderator zaakceptuje wpisy typu "o jednego mniej" , "Hitler był zły, ale z Żydami miał rację" to u Żyda pojawia się myślenie "naprawdę istnieją ci okropni antysemici, nienawidzą mnie tylko dlatego że jestem Żydem." i automatycznie pojawia się do nich niechec. przedsiębiorstwo holokaust pokazuje paranoję w jakią może wpaść społ. żydowskie faszerowane antysemityzmem (przypominam rozmowę 2 nastolatek i dziadziów murkowych- były przekonane że te ich obrażają, co oczywiście narodziło się w ich głowie. oczywiście narodziło się dlatego że wcześniej dowiedziały się o tych okropnych antysemitach których jest pełno i którzy nienawidzą ich dlatego, że należą do narodu wybranego. i gdyby nie ADL na pewno doszło by do następngo holokaustu...

użytkownik usunięty
bumbleble

Zgadzam się z większością co napisałaś.

Bardzo cenię książki Finkelsteina i przykro mi, ze jest tak strasznie znienawidozny przez swój naród. Aczkolwiek uważam, że to przesada, że antysemityzm jest wymysłem. To, że moderator puszcza jakiś tekst nie zmienia faktu, że KTOŚ TEN TEKST NAPISAŁ. Ludzie mają poglądy antysemickie.
Natomiast niewątpliwie Żydzi z igły robię widły. Na przykład uważenie, że Pasja jest antysemicka jest objawem tego co piszesz. Dlatego zniszczyłem tego f.r.a.j.e.r.a jakub_oleg.

Trzeba poza tym pamiętać, że jest wiele głosów. Jeden powie tak a inny powie coś innego. Wśród naukowców nigdy nie panuje 100% zgody. Dlatego warto pozostać sceptyczny do wszystkiego co się czyta lub słyszy.

Dobra, myślę, że wszystko zostało już powiedziane. Więc darujmy sobie dalsze wywody.

Pozdrawiam

ramzes1981

I co, wysadził się powietrze drąc papę : " Allah akbar! "? To w sumie ciekawe, że wszyscy tutaj wyznajemy kult życia, tj. chcemy żyć jak najdłużej, często w ogóle nie myślimy jakoby śmierć miała kiedykolwiek nadejść. Chrystus oddał swe życie za nas, dla wielu jest to wyczyn, a fundamentaliści islamscy odbierają sobie życie w imię swego boga bez zawahania! Czy to zasługuje na podziw?

użytkownik usunięty
hitman4334

Zdecydowanie nie zasługują na podziw.

Albowiem Ci ludzie nie widzą w śmierci koniec lub niewiadomą lecz widzę w niej coś w rodzaju przepustki do raju, gdzie będę mogli parzyć się dziewicami i jeść smaczne kurczaki. To żadne bohaterstwo. Odwagę wykazuje ten kto kończy swój żywot będąc świadom tego, ze to koniec lub tego, że czeka go coś nieznanego.

Pozdrawiam

ramzes1981

hahaha ale żenada! po 1 - jezus o ile w ogóle istaniał sam był żydem a po 2 - ukrzyzowali go rzymianie