Na początku delikatnie nudził, ale czym dalej w świat reżysera tym lepiej. Zakończenie - fantastyczne. Od połowy filmu kiedy zrozumiałem co tu się dzieje, miałem wewnętrzny niepokoj bo wiedziałem jaka scena się zbliża a nie chciałem tego zobaczyć. Byłem bardzo ukontentowany zakończeniem czyli wizja rezysera jak to powinno wyglądać. Pytanie, czy postać grana przez Brada jest jak kolwiek realna ? Bo to wszystko z Polańskim było realne oprócz zakonczenia. Niestety, Boże co to była za tragedia. Film polecam.
Postać grana przez Brada raczej realna nie jest, jednakże mogła być wzorowana na realnej. Na angielskiej wiki podają, że w celu dokonania zabójstwa Tex (który jest prawdziwą postacią) zabrał 3 dziewczyny, w tym Patricię Krenwinkel. Zabierając Patricię jako autostopowiczkę (jak w filmie), Dennis Wilson (z zespołu Beach Boys) dowiedział się o sekcie (jak w filmie). Dodatkowo, na głównym zdjęciu na angielskiej wikipedii Wilson wygląda bardzo podobnie do Brada Pitta w filmie. Więc jak dla mnie to Wilson był inspiracją dla postaci Cliff'a Booth'a