Mimo, iż wszyscy tak bardzo kochają ten film mi się tak nie podobał. Nudny. 6/10. To moje zdanie. Taki zbyt ,,och i ach".
Sama historia jest piękna, ale... mnie też nie zachwycił. Dałam lekko naciągane 7/10.
Jest to bajka która lepiej przypadnie do gustu dziewczynką, księżniczki i te sprawy więc tak jak to napisałeś ( a wnioskuje po nick że jesteś chłopakiem) ''taki zbyt ''och i ach'' dziewczynki to lubią / ja film oceniłam na 10, mimo że dzieckiem nie jestem, ale oglądając to powracam do czasów dzieciństwa ;) Bajki oceniam w innych kategoriach co filmy więc nie dziwcie się że ma taką sama ocenę jak np. Skazani na Shawshank (nie porównuje) :)
A ja jestem chłopakiem. A ten film wcale nie jest o księżniczce. Głównym bohaterem jest tu bestia. A to, że mamy urodziwą bohaterkę to jeszcze bardziej powinno przyciagnąc chłopców. Bardziej dla dziewczyn jest Król Lew
w sumie to po negocjowałabym kto jest głównym bohaterem / a własnie że Krół Lew to typowa bajka zarówno dla chłopców i dziewczynek (oczywiście nie mam na myśli tego, że chłopcy nie mogą oglądać Pięknej i Bestii ''bo to film dla dziewczynek'', mysle po prostu że bardziej przypadnie do gustu płci żeńskiej :)
No wiesz dla mnie Bestia jest tym głównym bohaterem, bo to o niego się toczy fabuła. On musi się z kimś zakochac... chociaż Belle też jest ważna...ale kieruję się tym co kiedyś przeczytałem w jakimś wywiadzie, że to Bestia jest głównym bohaterem. A w ogóle to moja najulubieńsza postac
BTW oglądaliście w oryginale?
C.d Króla Lwa to może i tak. Mnie aż tak nie zachwycił i dziwi mnie jego taka straszna popularnośc w Polsce (chociaż, teraz już nie). Tylko na filmwebie co druga wypowiedź jest od jakieś kobiety, bądź dziewczyny, więc wiesz...
Akurat mnie Król Lew też też szczególnie nie zachwycił, tym bardziej że nie była to ''moja bajka z dzieciństwa'' tj nie oglądałam jej jak byłam mała, dopiero niedawno patrząc na ilość pozytywnych głosów i tak dalej stwierdziłam że można oglądnąć, nie bd tu wyrażać swojej opinii na temat Króla Lwa bo to nie ten wątek ale powiem tyle że Piękna i Bestia bardziej przypadła mi do gustu / jak to w oryginale?
O, to odradzam dubbing. Najlepiej obejrzec w oryginale z napisami. Cód, miód. Hurrra jutro będę oglądał ten film.
SPOILERY! zgadzam się, "Piękna i Bestia" to klasyka "disnejowskiego" kina. Tę bajkę trzeba zrozumieć, bo porusza ona ważny problem. Bo kto by sądził, że piękna, urodziwa, mądra dziewczyna szukająca swojego księcia zakocha się w paskudnej, szorskiej bestii ? chyba nikt. i to jest kwintesencja bajki. Miłość nie zawsze patrzy na wygląd, liczy się serce i ukrtyte dobro, do którego Bella musiała dotrzeć, musiała sprawić, aby Bestia się zmienił i odkryć to dobro, które w nim spało.Bella dopiero, kiedy Bestia umierał wyznała mu miłość, a Bestia ? nie chciał dziewczyny do niczego zmuszać i pozwolił jej odejść ratować ojca, mimo, iż wiedział, że może już na zawsze być potworem (a wolę walki z Gastonem zyskał dopiero, kiedy zobaczył, że Bella wróciła). to jest piękne, ale do tego trzeba dojrzeć. jak to mówią, baśnie są jak książki. Oprawa jest dla dzieci, ale to co w środku dotyczy dorosłych. Poza tym, to nie jest bajka tylko dla tej żeńskiej części widowni.
co do samej bajki, jedna z moich ulubionych disnejowskich kompozycji. Charakterystyczna ścieżka dźwiękowa, słynna piosenka "gościem bądź", ciekawi, zabawni i trochę komiczni bohaterowie, piękna fabuła.
10/10 Pozdrawiam :p