PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31366}

Piękna i Bestia

Beauty and the Beast
1991
7,6 167 tys. ocen
7,6 10 1 167203
7,6 53 krytyków
Piękna i Bestia
powrót do forum filmu Piękna i Bestia

Może i jestem infantylna, ale dla mnie to ARCYDZIEŁO! Dla mnie ta bajka jest lepsza niż nie jeden "wybitny" film. Nie tylko dla dzieci... Ja mogę ją oglądać kilka razy i zawsze wzbudza we mnie zachwyt! WYBITNA!!! PO PROSTU GENIALNA!!!

użytkownik usunięty
Camomile

Zgadzam sie! za każdym razem mnie porusza! jest piękna.... płacze oglądając.....

użytkownik usunięty

Tak, płaczę na niej zawsze gdy Bestia kona patrząc Belli w oczy i trzymając jej dłoń. Kocham tą bajkę, jest najpiękniejsza ze wszystkich bajek Disneya.

ocenił(a) film na 8
Camomile

ja również się zgadzam, i chociaż nie jestem już dzieckiem, to ta bajka naprawdfę porusza. I ten kto umie dostrzeć piękno i prawdziwe i zachwycające momenty tej bajki-jest kimś...

ocenił(a) film na 8
Camomile

ja również się zgadzam, i chociaż nie jestem już dzieckiem, to ta bajka naprawdfę porusza. I ten kto umie dostrzeć piękno i prawdziwe i zachwycające momenty tej bajki-jest kimś...

ocenił(a) film na 10
Camomile

Poszukuje wersji nie z Disney'a, ale wydawnistwo z cass film.
Tytuł piosenki w tej baje to Znów słyszę głos dobiega z oddali. Może ma ktoś ten film lub wie gdzie go znaleźć?

ocenił(a) film na 10
Camomile

Nie ma w tym nic infantylnego - przeciwnie, im się jest starszym, tym bardziej się docenia "Piękną i Bestię". Fabuła nie jest schematyczna jak wielu poprzednich filmów - tu jest rozwój postaci. Książę zmieniony w Bestię na początku jest tyranem i gburem, a potem miłość zmienia go w dobrego i łagodnego, za to Gaston na początku jest lubiany i podziwiany w swoim miasteczku, kobiety za nim szaleją, tylko Bella nie jest nim zachwycona. Potem chciwość, egocentryzm i zazdrość zmieniają Gastona w - nomen omen - bestię w ludzkiej skórze. Bella też jest świetna - miła, ale ma swoje granice. Bella znajduje miłość w ostatnim miejscu, do którego by zajrzała, i zakochuje się w ostatniej postaci, którą by się podejrzewało o zostanie obiektem czyichś uczuć. To jest świetne w tym filmie. W dodatku mamy super atmosferę, muzykę, piosenki, grafikę - wszystko w "Pięknej i Bestii" zostało zrobione idealnie. Ta produkcja dostała dwa Oscary, cztery nominacje i wiele innych nagród - całkowicie zasłużenie. Ludzie zakochali się w "Pięknej i Bestii" i nie bez powodu.